ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
01:01 Tarımsal destekleme ödemeleri hesaplara aktarılıyor
00:54 Ömer Çelik’ten katil İsrail’in bakanına tepki: Katz bir cinayet şebekesinin üyesidir
00:45 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Azerbaycan’a kutlama mesajı
00:39 İstanbul’daki bebek ölümleriyle ilgili 22 kişi tutuklandı
00:33 Dışişleri’nden soykırımcı katil İsrail’in eli kanlı bakanına fotoğraflı tepki
00:32 İran Dışişleri Bakanı Türkiye’de: Ankara, Tahran’a karşı elini güçlendiriyor mu?
00:21 Hakan Fidan Hamas üyelerini kabul etti
00:13 Cevdet Yılmaz: Barış katliamla değil Filistin halkının haklı talepleri karşılanarak sağlanabilir
00:08 Beyaz Saray: “Yahya Sinvar’ın öldürülmesi Gazze’de olası ateşkes için bir dönüm noktası olabilir”
00:08 İstanbul’da Güney Kafkasya Bölgesel İşbirliği toplantısı: Erdoğan İsrail’e silah ambargosu için BM’ye çağrı yaptı
00:02 Azerbaycan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler ve Kulüpler Birliği (KOBSKA) ve  Su Politikaları Derneği  “Ticari İşletmelerin Yeşil Ekonomiye Geçişinin Desteklenmesi” projesinde işbirliği yapacak
17:35 Ankara ATO’da sanatseverlere kapılarını açan ARTNOUVA sanat fuarı büyük ilgi görüyor
11:19 Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yapımı tamamlanan İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi Kompleksi’nden notlar!
10:30 (TSKB) Başekonomisti ve Direktörü Ünüvar, “Mavi ekonomiyi, etki yatırımların finansmanı içerisinde yer alabilecek mavi tahvilleri de ajandamıza eklememiz gerekiyor”
10:02 NATO Savunma Bakanları Toplantısı’ndan notlar!
09:25 Zeytinyağı piyasası ve küresel ısınma
09:14 Ortadoğu için kader seçimi: Trump mı Harris mi?
08:53 Alman hükümetinin tartışmalı güvenlik paketinde neler var?
07:34 Kitap: Sağlıklı bir toplum, sağlıklı bireylerden geçiyor!
07:15 Ukrayna’daki İngiltere – ABD Rekabeti!
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Muhalefet Muhalefete Karşı

Muhalefet Muhalefete Karşı
13 Nisan 2022
395
A+
A-

Advertisement

ANKARA – UHA HABER / Macaristan tartışması yeniden gösterdi ki, muhalif kesimler adayın belirlenme zamanı konusunda ikiye ayrılmış durumda. Bir kesim, heyecan uyandıracak bir adayın bir an önce belirlenmesini istiyor. Bunu destek alacağı seçmen tabakalarına mesajlarını ulaştırabilmesi için gerekli görüyor. Diğer kesim ise önce ilkelerin, programın ve hatta geçiş sürecinin belirlenmesini daha elzem buluyor. Aday nasıl olsa masadaki genel…

SETA Genel Koordinatörü Prof. Dr. Burhanettin Duran düzensiz göçmen meselesini değerlendirdi

SETA Genel Koordinatörü Prof. Dr. Burhanettin DURAN

SETA Genel Koordinatörü Prof. Dr. Burhanettin DURAN, Muhalefetin aday tartışması doludizgin devam edince yeniden bu konuda yazmak gerektiğini açıkladı.

Prof. Dr. Burhanettin DURAN,  “En son Mansur Yavaş ve Haşim Kılıç isimleri ortak aday olarak gündeme geldi. 6’lı masa bileşenlerinin tavrı aslında net. CHP ve diğerleri sıklıkla masanın ortak cumhurbaşkanı adayı olacağında ve bunun için de yeterince vakit olduğunda ısrarcı. Ne var ki çeşitli vesilelerle yine muhalefetin kendisi bu tartışmayı hızlandırıyor” dedi.

6 muhalefet liderinin buluşması: İttifak için Seçim Yasası değişikliği beklenecek - BBC News Türkçe

“Kimi zaman ortak aday olmak isteyenlerin taraftarları, kimi zaman muhalefetin yandaş medyası, kimi zaman da 6’lı masa dışındaki muhalefet “Adayınız kim sorusunu” yöneltiyor?” diyen DURAN,  Kılıçdaroğlu’nun “Artık sormayın” diyemediği için “Erdoğan daha adaylığını açıklamadı, niye bize ısrarla soruluyor?” bile dediğini hatırlattı.

Prof. Dr. Burhanettin DURAN, “Bence de muhalefetin aday(lar)ını seçim takvimi başlamadan açıklamasını beklememek gerekir. İster “Erken söylersek aday yıpratılır” kaygısı güdülsün, ister “Zor olanı sona bırakalım” tercihi olsun muhalefette kampanya dönemini görelim havası ağır basıyor. Bu yaklaşımın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim lafını ağzına almaması ve daha 14 ay var tavrında olmasıyla da irtibatı var” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan NATO Olağanüstü Zirvesi'ne katılacak - Haberler

Muhalefet genel başkanlarının çok kez erken seçim tarihi vermesine rağmen Erdoğan’ın bu tartışmaya hiç girmediğini ve hep “Seçimler zamanında” dediğine hatırlatan Prof. Dr. DURAN,  Büyük projeleri açmaya ve yoğun diplomasi gündemine eğildiğini, yani maraton koşusu kıvamında icraatına odaklandığını, ancak iç ve dış siyasetin dinamizminin, muhalefeti sıklıkla bu konuya geri getiriyor ve isimleri tartışmaktan geri duramadıklarına dikkat çekti.

Orban'ın zaferi ve Avrupa'nın ortasında bir “Macaristan Kalesi” | PolitikYol Haber Sitesi

Prof. Dr. Burhanettin DURAN, Sözgelimi Macaristan seçimlerinde Orban’ın, karşısındaki 6’lı muhalefeti yenilgiye uğratması muhalefet cenahında tedirginlik yarattığını belirterek, Kılıçdaroğlu’nun, Türkiye ve Macaristan arasında çok fark olduğunu söyleyerek etrafı teskin etmeye çalışsa da yorumcuların bu ülkeden alınacak dersleri yazıp çizmek zorunda kaldıklarını dile getirdi.

““İki ülke farklı denilerek geçiştirilmesin, Macaristan’daki gibi bir hayal kırıklığı yaşanabilir” uyarıları öne çıkıyor” diyen DURAN, Bir araya gelmenin ve hatta ortak aday belirlemenin yetmeyeceğinin vurgulandığını, ortak program/vizyonun şekillendirilmesi ve içselleştirilmesi gerektiği uyarısının yapıldığını ve bu uyarıların yeni de olmadığını vurguladı.

Macaristan tartışmasının yeniden gösterdi ki, muhalif kesimlerın adayın belirlenme zamanı konusunda ikiye ayrılmış durumda olduğunu açıklayan Prof. Dr. DURAN, “Bir kesim, heyecan uyandıracak bir adayın bir an önce belirlenmesini istiyor. Bunu destek alacağı seçmen tabakalarına mesajlarını ulaştırabilmesi için gerekli görüyor. Diğer kesim ise önce ilkelerin, programın ve hatta geçiş sürecinin belirlenmesini daha elzem buluyor. Aday nasıl olsa masadaki genel başkanlar tarafından belirlenecek. Yani muhtemel ortak aday zaten kendisine masada biçilecek elbiseyi giyecek. Bu da bir yöntem, tercih…” olduğunu ifade etti.

Ukrayna-Rusya savaşı başladı mı? Ukrayna-Rusya savaşı başladı mı? - Timeturk Haber

Prof. Dr. Burhanettin DURAN, “Bu tercihin yüzleşmesi gereken sınamalar ise şunlar: Salgın ve Rusya-Ukrayna Savaşı yeni bir uluslararası düzen getiriyor. Büyük güç rekabeti ve gittikçe yerleşen soğuk savaş ortamı, ülkeler ve halklar için gıda, enerji, güvenlik ve istikrar gibi konuları öne çıkarıyor. Bu ortamda güçlü lider profili sergileyen Erdoğan hem ülkesinin çıkarlarını koruyan hem de Ukrayna krizinde dünya barışına katkı sağlamaya çalışan bir politika yürütüyor. Yine Erdoğan, Türkiye’nin stratejik öneminin daha fazla farkına varan ABD ve AB ile normalleşme politikası izliyor. Savunma sanayiindeki bazı Batı ülkelerinin yaptırımları kaldırması ile de somut karşılıklar almaya başladı” dedi.

Yeniçağ yazarı Uğuroğlu: Muhalefet, "bozulan rejimi düzeltmek için 3-5 yıl gerekli" diyor, kesinlikle katılmıyorum

“Gidişat böyle iken muhalefetin, iktidarı Batı karşıtı olarak konumlandırması pek uygun görünmüyor” diyen DURAN, “Ve yine bu ortamda “otoriterlik” suçlamaları ya da “parlamenter sisteme geçiş” önerisi çok az şey ifade ediyor. Yeni jeopolitik gelişmelerin seyri muhalefetin alanını genişletmiyor, aksine daraltıyor. Ayrıca, “Erdoğan’dan kurtulmayı bir beka meselesi” kıvamında ele almak da muhalefeti seçmen nezdinde daha fazla sıkıntıya sokabilir. Son bir söz, muhalefete yol gösteren yorumculara” olduğunu aktardı.

Prof. Dr. Burhanettin DURAN, Erdoğan’ın “popülist lider” olduğu tezinin, muhalefet için bir ezber ve zafiyet olduğunun, bu ezberin Erdoğan’ın siyaset çantasındaki enstrümanları hep sonradan fark etmekle sonuçlandığını kaydetti.

HABER : Ataner YÜCE

[UHA Haber Ajansı, 13 Nisan 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.