ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:37 Marmara derbisi rekorları ile tarihe geçti!
08:01 KKTC Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, “Çözüm, iki komşu devlet olarak yola devam etmek”
06:59 Azerbaycan-Ermenistan Barış Anlaşmasına Engel Olan Etkenler
06:57 Ardan Zentürk, ‘Bize yansımayan şeyler oluyor’ diyerek uyardı
00:56 Trabzonspor U19 UEFA Gençlik Ligi’nde yarı finalde
00:31 Bahçeli’den sokak çağrılarına tepki: Şuursuzluk ve sorumsuzluk
00:28 ‘Temiz Yerel Yönetim’ Vaadine Ne Oldu?
00:21 Dışişleri Bakanı Fidan, bugün Fransa’ya gerçekleştireceği resmi ziyaret kapsamında, Fransa Avrupa ve Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot ile bir araya gelecek…
00:15 Fahrettin Altun: Siyasi rekabet, ilke ve vizyonla yapılır; tehdit ve sindirme ile değil
00:10 Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Aydın, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in “boykot” çağrısına tepki gösterdi…
00:06 CHP Neden Boykot Çağrısı Yaptı?
00:03 Ömer Çelik: Özgür Özel’in geldiği nokta Türkiye’yi topyekun tehdit etmektir
00:02 Eski CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’ndan flaş adaylık açıklaması!…
22:26 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Salı günü vefat eden AK Parti Kocaeli İl İstişare Kurulu Üyesi ve eski Ulaşlı Belediye Başkanı Burhan Abiş’in cenaze törenine katıldı…
21:10 Acıların gölgesinde bir Ramazan Bayramı daha
18:55 Fidan’ın Washington Ziyareti ve Türkiye’nin Stratejik Otonomisi
18:41 Sokak Siyasetinden Geriye Ne Kalır?
17:34 Adalet Bakanı Tunç, Silivri’de işkence ve kötü muamele yapıldığına dair iddialara yanıt verdi…
13:26 Gazeteci Serkan Borlak hayatını kaybetti 
12:58 Kocaelispor Sakarya’yı eli boş gönderdi!…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Mısır’da velayet yasalarının değişme olasılığı anneleri umutlandırıyor

Mısır’da velayet yasalarının değişme olasılığı anneleri umutlandırıyor
9 Temmuz 2023
8
A+
A-

TRT TÜRK yeni banner

Mısırlı kadınlar, Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi’nin ülkenin 71 yıllık velayet yasalarının yeniden gözden geçirilerek değiştirilmesini desteklediğinin işaretini vermesi üzerine umutlu.

UHA / İnternational News Agency

Reuters'tan Türkiye- Rusya ilişkisi analizi – Egeli GazeteMısır’da milyonlarca kadın, mevcut yasalar uyarınca çocuklarının mali durumları ve eğitimlerine ilişkin karar alma hakkından mahrum bırakılıyor.

Mısır’daki yasalar, babaları reşit olmamış çocukların hukuki vasisi olarak kabul ediyor ve hem mali hem de eğitimle ilgili konularda çocuklar adına kararları yalnızca babaları verebiliyor. Babanın ölümü durumunda çocukların velayeti babanın babasına geçiyor.

Büyükbabanın hayatta olmadığı durumlardaysa velayet anneye aktarılıyor, ancak mahkeme denetimine tabi tutuluyor.

Bazı dul kadınlar, çocuklarının okul ücretlerini ya da okul dışı faaliyetlerinin masraflarını karşılayabilmek için aylar boyunca bir yargıcın kararını beklemek durumunda kalabiliyor.

19 Ekim 2021 - Mısır’ın ana yargı kurumlarından Devlet Konseyi’ne atanan kadın yargıçlar yemin ederek göreve başlarken. El Sisi’nin kadınların da ülkenin iki ana yargı kurumu olan Devlet Konseyi ve Kamu Savcılığı’nda yer alması talebi üzerine bu kurumlara 98 kadın üye atanmıştı.
[19 Ekim 2021 – Mısır’ın ana yargı kurumlarından Devlet Konseyi’ne atanan kadın yargıçlar yemin ederek göreve başlarken. El Sisi’nin kadınların da ülkenin iki ana yargı kurumu olan Devlet Konseyi ve Kamu Savcılığı’nda yer alması talebi üzerine bu kurumlara 98 kadın üye atanmıştı.]

Ancak Mayıs ayında mevcut yasaların değişebileceğine ilişkin bazı sinyaller gelmeye başladı.

Siyasetçiler ve aktivistler, Mısır’ın geleceğine ilişkin tartışmaların yapıldığı ve cumhurbaşkanına tavsiyelerin sunulduğu Ulusal Diyalog adı verilen siyasi forumun açılışında velayet yasalarında yapılabilecek olası bazı değişiklikleri ele aldı.

Ulusal Diyalog’un teknik komisyonunun başkanı, ayrıntıya girmeden uzlaşmanın yakın olduğuna işaret etti. Cumhurbaşkanı El Sisi de önerilen değişikliklere yer açılması için elinden gelen her şeyi yapacağını söyledi.

Bazı Mısırlı siyasetçiler, avukatlar ve aktivistler, mevcut velayet yasalarının haksız ve ayrımcı olduğunu savunuyor.

Kayınpederinin, çocuklarının mali durumunu kontrol altında tuttuğu Mısırlı dul bir kadının çektiği sıkıntıları gözler önüne seren “Velayet Altında” adlı televizyon dizisinin Nisan ayında yayınlanması üzerine mevcut yasalara yönelik eleştiriler daha da arttı.

Aktivist ve siyasetçi İlham Aydarus, Ulusal Diyalog sırasında “evlilik hayatı boyunca hukuki pozisyonlarda kadın ve erkeğin tam eşitliği ve çocukların velayetinin ortaklığını” savundu.

Aydorus ayrıca babanın ölümü durumunda çocukların velayetinin otomatik olarak anneye geçmesi önerisi getirdi.

İnsan Hakları Gözlemevi’den araştırmacı Rothna Begum, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde babaların çocuklarının otomatik vasisi olması durumunun yaygın olduğunu dikkat çekti.

Begum, Mısır’ın “çocuklar için en iyisinin temel öncelik haline gelmesi, ebeveynlerin aynı hak ve sorumluluklara sahip olmasını sağlaması gerektiğini” vurguladı.

Eşinden boşanmış olan iki çocuk annesi Doaa, Reuters haber ajansına, kendi tasarruflarıyla çocuklarına açtığı banka hesaplarından para çekmesinin engellendiğini, bankanın kendisine parayı sadece çocuklarının babasının çekebileceğini söylediğini aktardı.

Doaa, “Kendimi çok kötü hissettim, A’dan Z’ye tüm mali, zihinsel ve fiziksel sorumlulukları ben taşımama rağmen en temel haklarımdan mahrum bırakılıyorum” şeklinde konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.