UHA Haber’in VOA’ya dayandırdığı Reuters kaynaklı haberine göre, Fidan ve beraberindeki heyet, Refah Sınır Kapısı ve El Ariş’te, Mısır Kızılayı lojistik depolarını gezerek Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden gelenler dahil, yardım operasyonlarını ve malzemeleri inceledi.
Vali Megawer, yardımların çeşitli donanımlı depolarda saklandığını ve Mısır Kızılayı, Filistin Kızılayı ve Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Dairesi (UNRWA) aracılığıyla Gazze’ye ulaştırılmak üzere koordine edildiğini söyledi.
Megawer, yardımların Arap ve yabancı ülkelerin yanısıra bölgesel ve uluslararası kuruluşlar tarafından, kamyonlarla karadan, El Ariş limanı üzerinden denizden ve El Ariş Uluslararası Havaalanı üzerinden havadan, toplam üç güzergah üzerinden gönderildiğini kaydetti.
İsrail’in Mayıs ayı başında Gazze’nin güneyindeki Refah bölgesine ilerlemesi, Mısır ile Gazze arasındaki Refah Sınır Kapısı’nın kapanmasına ve Filistin topraklarına giren uluslararası yardım miktarında keskin bir düşüşe yol açtı.
Mısır, Gazze’ye yardım sevkiyatının yeniden başlamasını istediğini ancak sınır kapısının yeniden açılabilmesi için burada Filistinliler’in varlığının yeniden tesis edilmesi gerektiğini söylüyor.
Hakan Fidan da, Mısır’ın Gazze’ye yardımların kabulü ve gönderilmesindeki rolünü överek, Kahire ve Ankara’nın, çatışmanın sona erdirilmesi ve iki devletli bir çözüm yoluyla barışın tesis edilmesi gerekliliği konusundaki tutumlarını paylaştıklarını söyledi.Hakan Fidan’ın El Ariş’te, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Türk Kızılay çalışanlarıyla biraraya geldiği de açıklandı.
Fidan, X hesabından yaptığı açıklamada, “Türkiye, Gazze’ye en fazla insani yardım yapan ülke konumundadır. Fakat burada bulunma amacımız, Türkiye’nin yardımlarını konuşmak değil, Gazze’de yaşanan soykırımı dünya kamuoyunun dikkatine getirmektir” dedi.
“İsrail’in sınır kapısını kapatması, yardım konvoylarını hedef alması, insani yardım çalışanlarını katletmesi, hasta ve sivil tahliyelerini engellemesi, binlerce kamyon yardım malzemesinin çürümesine sebep olması insanlığa karşı bir suçtur ve sınırın öbür tarafında yürüttüğü soykırımının ilk aşamasıdır” ifadelerini kullanan Fidan, İsrail yönetiminin bu zulmüne dünya sessiz kalmayı bırakması ve yardımların Gazze’ye engelsiz ve kesintisiz ulaştırılması için daha fazla çaba göstermesi gerektiğini kaydetti.
Fidan ve Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdulati’nin, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi’nin planlanan Türkiye ziyareti sırasında yapılacak ilk Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantısının hazırlıklarını ele aldığı bildirildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 12 yıl aradan sonra 14 Şubat’ta Mısır’a resmi ziyaret gerçekleştirmişti.
Türk basınında çıkan haberlere göre bu toplantıda, enerji, sağlık, turizm ve savunma sanayi alanlarında yaklaşık 20 anlaşmanın imzalanması öngörülüyor. İki ülke, ticaret hacmini mevcut 10 milyar dolardan 15 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor.