ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
12:44 Bazı CHP milletvekillerinin Meclis’te İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’yı engellemeye yönelik provokasyonuna tepkiler sürüyor
12:15 Bakan Yerlikaya: Yasa dışı bahisle ilgili 9 bin 780 tutuklama yaptık
12:07 Türkiye, yağışlı sistemin etkisine giriyor
11:57 ‘Yenidoğan çetesi’ davasında savunmalar sürüyor
09:57 ABD’ye iş ve yeni hayat hayaliyle gelen Türkler arasında kayıp vakaları dikkat çekiyor
06:48 Erdoğan: “Trump’ın savaşları bitirme söylemine inanmak istiyor, adımlar atmasını bekliyoruz”
06:23 AB’nin 5 büyük üyesinden Ukrayna’ya destek: “ABD yardımı azaltırsa mali ve askeri yardıma hazırız”
00:47 Kongo’nun İstanbul Fahri Konsolosu İlyas Keskin
00:32 Suriye: “İsrail’in Palmira kentine düzenlediği saldırıda 36 kişi öldü”
00:26 Yunanistan’da hayat pahalılığını protesto için işçiler 24 saatlik genel greve gitti, halk sokağa indi
00:15 ABD Temsilcisi Hochstein Hizbullah’la ateşkes sağlamak üzere İsrail’e gidiyor
00:13 ABD Ukrayna’ya 275 milyon dolarlık yeni askeri yardım açıkladı
12:46 Nizip Ticaret Odası, Gaziantep Oda/Borsaları ortak meclis ve istişare toplantısına katıldı
12:02 Nizip TOBB Ortaokulu ile eğitimde yeni bir adım atıyor
11:44 TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’ndan Nizip Ticaret Odası’na ziyaret 
11:25 Sosyal medya platformları karşılıklı küfür ve hakaret arenası olmamalıdır
09:29 Ukrayna ilk kez Rusya topraklarına ABD’nin verdiği uzun menzilli füzeler fırlattı
09:27 Zeynep Sönmez: ‘Kupayı kaldırırken yaptıklarımın mutluluğu kadar vazgeçtiklerimin duygusallığını da yaşıyorum’
08:09 Rusya’daki Kuzey Kore askerleriyle ilgili neler biliniyor?
07:16 Türkiye, AB’nin Ege ve Kıbrıs haritalarına neden tepki gösterdi?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Miçotakis’in Türkiye Ziyareti ve İkili İlişkilere Etkisi

Miçotakis’in Türkiye Ziyareti ve İkili İlişkilere Etkisi
28 Mayıs 2024
15
A+
A-

* -Yunan ilişkileri bağlamında açılan bu yeni dönem şüphesiz Ege’nin bir gerilim hattı olmasından çıkarak ticaret ve turizm denizi olmasını sağlayacaktır.

* Erdoğan ve Miçotakis arasında 13 Mayıs 2024 tarihinde gerçekleşen dördüncü ziyarette ise liderler ılımlı açıklamalar yaparak Türk-Yunan ilişkilerini çatışmasız bir şekilde yürütmek istediklerini belli etmişlerdir.

* Akdeniz ve Ege’deki egemenlik ihtilafı gibi önemli konular ciddi şekilde masaya yatırılmadıkça Türkiye ve Yunanistan arasındaki ilişkiler pamuk ipliğine bağlı olmaya devam edecektir.

UHA / İnternational News Agency

Kuzey Makedonya Seçimleri — ANKASAM | Ankara Kriz ve Siyaset Araştırmaları  MerkeziAnkara merkezli düşünce kurulusu Ankara Kriz ve Siyaset Araştırmaları Merkezi (ANKASAM) Türk – Yunan dış politikaları Uzmanı ve Araştırmacı  Havanur ÖLMEZ, kaleme aldığı “Miçotakis’in Türkiye Ziyareti ve İkili İlişkilere Etkisi” başlıklı yazısında, Yunanistan Kiryakos Miçotakis 13 Mayıs 2024 tarihinde Ankara’ya yaptığı ziyaretin, ikili ilişkilerde yeni bir sayfanın açılması olarak yorumlandığını, bu ziyaretin önemini ve muhtemel sonuçlarını değerlendirmek için öncelikle Türk-Yunan ilişkilerinin tarihsel sürecine kısaca göz atmak gerektiğini söyledi..

Araştırmacı Havanur ÖLMEZ, Türk-Yunan ilişkilerinin 1840’lı yıllara kadar uzandığını belirterek, Osmanlı İmparatorluğu’nun çöküşü ve I. Dünya Savaşı sonrası imzalanan antlaşmalarla Türkiye ve Yunanistan’ın modern devletler olarak ortaya çıktığını hatırlattı.

Özellikle 1923 yılında imzalanan Lozan Antlaşması’nda belirlenen nüfus mübadelesi ve azınlıkların statüsü gibi konuların ilişkilerin seyrini etkilediğini dile getiren Araştırmacı ÖLMEZ, “1930’larda ise iki ülke arasında önemli bir dostluk ve işbirliği dönemi başlamıştır. Bu dönemin başlamasındaki en önemli etken Türkiye ve Yunanistan’ın bölgesinde statükoyu korumaya çalışmasından kaynaklanmıştır” dedi.

Türkiye Yunanistan'ın NATO üyeliğini nasıl kabul etti?

“İkinci Dünya Savaşı’nda Türkiye tarafsız kalmış, ancak Yunanistan Almanya tarafından işgal edilmiştir” diyen Araştırmacı Havanur ÖLMEZ, şunları söyledi:

“Savaş sonrası dönemde Soğuk Savaş’ın etkisiyle Türk-Yunan ilişkileri uluslararası konjonktüre göre şekillenmiştir. İki ülke de 1952 yılında NATO’ya katılarak Soğuk Savaş döneminde aynı tarafta yer almıştır. 1950’lerde kısa sürede olsa bir dostluk havası oluşsa da 1955 yılında Kıbrıs Sorunu’nun gündeme gelmesiyle birlikte iki ülke arasındaki ilişkilerde gerilim dönemi başlamıştır. 1970’lerde ortaya çıkan Ege Sorunu ile Ege Denizi’ndeki egemenlik iddiaları sık sık iki ülkeyi karşı karşıya getirmeye başlamıştır”.

Yunanistan siyasetine damga vuran 3 aile - Son Dakika Haberleri

ANKASAM) Türk – Yunan dış politikaları Uzmanı ve Araştırmacı Havanur ÖLMEZ, 1990’larda dönemin Türkiye Dışişleri Bakanı İsmail Cem ve Yunanistan Başbakanı Andreas Papandreu’un çabalarıyla ikili ilişkilerde belirli bir yumuşamanın gerçekleştiğini hatırlatarak, “İki ülke arasında diplomatik temaslar artmış, güven artırıcı önlemler alınmış ve çeşitli işbirliği alanlarında adımlar atılmıştır. Ancak Kıbrıs Sorunu ve Ege Denizi’ndeki egemenlik ihtilafları gibi temel sorunlar çözüme kavuşmamıştır” dedi.

Günümüzde, Türkiye ve Yunanistan arasındaki ilişkilerin hala karmaşık bir şekilde devam ettiğine vurgu yapan Havanur ÖLMEZ, her iki ülkenin de NATO üyesi olmalarına rağmen Kıbrıs, Ege Denizi’ndeki adalar, deniz sınırları ve doğal gaz arama faaliyetleri gibi konularda çıkar çatışmaları yaşandığını, ancak son dönemde bazı diplomatik girişimler ve diyalog çabalarının, ilişkilerde belirli bir iyileşme umudu yarattığının altını çizdi.

 Yunanistan’dan uzman ekip destek için Türkiye’de

ÖLMEZ, Türkiye’de yaşanan 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depreminden sonra Yunanistan’ın Türkiye’ye yardım göndermesi ile başlayan Türk-Yunan ilişkilerindeki ılımlı dönemin, Miçotakis’in 13 Mayıs 2024 tarihinde Ankara’ya yaptığı ziyaretle devam ettiğini açıkladı.

Türkiye-Yunanistan görüşmelerinde 3+3 formülü

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Miçotakis’in son bir yıl içerisinde dört kez bir araya geldiklerini hatırlatan ANKASAM) Türk – Yunan dış politikaları Uzmanı ve Araştırmacı Havanur ÖLMEZ, şöyle devam etti:

“İlk görüşme, 12 Temmuz 2023 tarihinde Vilnus’da gerçekleşmiş ve iki lider de bu görüşmenin ardından diyalog kanallarını açık tutma kararı alarak Türk-Yunan ilişkileri açısından ılımlı bir döneme giriş yapılacağının sinyallerini vermişti. Daha sonra 20 Eylül 2023 tarihinde New York’ta bir araya gelen iki lider aynı ılımlı açıklamalarını sürdürmüştü.

Üçüncü bir araya gelişleri ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 7 Aralık 2023’de Atina’ya gidişiyle gerçekleşmişti. Bu ziyaret diğerlerinin aksine daha kapsayıcı şekilde gerçekleşmiş, Türk-Yunan ilişkilerini son yılların gergin havasından öte iki ülkenin arasında işbirliği yollarını açan kararlar alınmıştı. Dostane İlişkiler ve İyi Komşuluk Hakkında Atina Bildirgesi ile bu kararlar yazılı hale getirilmişti. Bu durum Ege’de ticaret, ekonomi ve turizm gibi alanlarda işbirliği adımları atılmasına neden olmuştur. Yunanistan’ın Ege Adalarını ziyaret için Türk vatandaşlarına kapı vizesi uygulamasını başlatması, Ege Denizi’ni ortak bir turizm ve ticaret alanına getirme noktasında önemli bir adım olmuştur.”[1]

Havanur ÖLMEZ, “Erdoğan ve Miçotakis arasında 13 Mayıs 2024 tarihinde gerçekleşen dördüncü ziyarette ise liderler ılımlı açıklamalar yaparak Türk-Yunan ilişkilerini çatışmasız bir şekilde yürütmek istediklerini belli etmişlerdir. Ancak Kariye Camii’nin ibadete açılması Yunanistan’ı rahatsız eden bir konu olmuştur. Miçotakis, bunu söylemlerinde de dile getirmiştir. Ancak Yunanistan Başbakanı, sorunların olmasına rağmen diyalog kanallarının açık tutulmasının önemli olduğunu belirtmiştir.[2] Doğu Akdeniz ve Ege konuları masaya yatırılsa da ziyaretin gündemi haline gelmemiştir” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'den yeni NAVTEX! Yunan basını korku ile duyurdu: 23 Yunan adası  tehlikede... - TRHaber

Bir yıldan fazla süredir Türkiye ve Yunanistan arasındaki ilişkilerin ılımlı şekilde ilerlemesinin, her iki ülkenin de NATO müttefiki olması ve Ege gibi önemli bir denizi birlikte paylaşmaları açısından önemli olduğunu belirten ÖLMEZ, Şunları aktardı:

“Özellikle Ege Denizi, Türkiye ve Yunanistan için ekonomi, ticaret ve turizm açısından önem arz etmektedir. Yıllardır süregelen Ege’deki gerilimler iki ülkenin de çıkarlarını zedelemektedir. Türk-Yunan ilişkileri bağlamında açılan bu yeni dönem şüphesiz Ege’nin bir gerilim hattı olmasından çıkarak ticaret ve turizm denizi olmasını sağlayacaktır. İki ülkenin de birbirine olan kültürel ve tarihi yakınlığı göz önünde bulundurulursa Ege’nin bir ticaret ve turizm denizi olması her iki ülkenin de yararınadır”.

Diğer yandan Doğu Akdeniz ve Ege’deki egemenlik tartışmalarının, Türkiye ve Yunanistan arasında “kısır döngü” haline gelmiş sorunlar olduğunun altını çizen Araştırmacı Havanur ÖLMEZ, bu sorunların ziyaretler esnasında gündeme gelse de herhangi bir çözüm arayışı noktasında her iki ülkenin de adeta kaçar gibi davrandığını belirtti.

Türkiye-Yunanistan toplantısının ardından ortak açıklama - Ekonomim

(ANKASAM) Türk – Yunan dış politikaları Uzmanı ve Araştırmacı Havanur ÖLMEZ, kaleme aldığı “Miçotakis’in Türkiye Ziyareti ve İkili İlişkilere Etkisi” başlıklı yazısını şu sözlerle noktaladı:

“Neredeyse doksan yılın ardından ilk kez işbirliği anlaşması yapan Türkiye ve Yunanistan açısından bu işbirliği ve diyalog dönemi elbette ki önemlidir. Ancak Doğu Akdeniz ve Ege’deki egemenlik ihtilafı gibi önemli konular ciddi şekilde masaya yatırılmadıkça Türkiye ve Yunanistan arasındaki ilişkiler pamuk ipliğine bağlı olmaya devam edecektir.”


[1] “Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Miçotakis bir yıl içerisinde 4’üncü kez buluşacak”, TRT Haber, https://www.trthaber.com/haber/gundem/cumhurbaskani-erdogan-ile-micotakis-bir-yil-icerisinde-4uncu-kez-bulusacak-857053.html, (Erişim Tarihi: 22.05.2024).

[2] “Mitsotakis says Turkey and Greece should increase cooperation and contacts”, Newsroom, https://www.ekathimerini.com/politics/foreign-policy/1238608/mitsotakis-says-turkey-and-greece-should-increase-cooperation-and-contacts/, (Erişim Tarihi: 22.05.2024).

***

Yazar hakkında

Havanur ÖLMEZ

Havanur ÖLMEZ
Havanur Ölmez, 2022 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun olmuştur. 2023 yılında Ankara Üniversitesi Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü Balkan Çalışmaları Anabilim Dalında yüksek lisans eğitimine başlamıştır. Şu anda tez döneminde bulunmakta olup “Ulusal Çıkar Bağlamında Türk-Yunan İlişkileri: 1930 İkamet, Ticaret ve Seyrisefain Antlaşması” başlıklı tez çalışmasını yürütmektedir. İyi derecede İngilizce ve başlangıç seviyesinde Yunanca bilmektedir. Başlıca ilgi alanları, Türk-Yunan ilişkileri, milliyetçilik çalışmaları, Türk ve Yunan dış politikalarıdır.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.