ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
15:29 İsrail Türkiye Sınırına Yanaşır mı?   
10:43 CHP’li Kanko: Vatandaşa, diğer ülkelerin kabul etmediği ve gümrüklerden geri dönen gıdalar yediriliyor!
10:19 Küresel gıda fiyatlarında 18 ayın en hızlı artışı!
09:24 Enflasyon ATM’leri Nasıl Vuruyor? Kaynak: https://turk-internet.com/enflasyon-atmleri-nasil-vuruyor/
07:49  İzmirlinin öncelikli ihtiyaçlar listesi
07:31 Azerbaycan’ın JF-17 talebi: Türkiye kilit rol oynayabilir
07:15 Trump’ın Kongre Baskını Davasında Kritik Gelişme
07:01 Avusturya’da Özgürlük Partisi’nin Başarısı: Avrupa’da Aşırı Sağ Zaferlerine Bir Yenisi Daha Eklendi
06:37 Bakan Göktaş, “Kadına Yönelik Şiddet Araştırması’nın saha çalışmaları başlıyor”
06:21 Bakan Kurum’dan Kahramanmaraş’ta sanayi esnafına 1,5 milyon Tl’lik destek açıklaması
00:43 Yozlaşmanın İpuçları-3
00:39 TBMM’de ‘Geçen Hafta’
00:35 Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Türkiye’de ne diyorsak, BM kürsüsünde de aynı cümleleri kurmaktan asla çekinmiyoruz”
00:33 Antalya Altın Portakal Film Festivali başladı…
00:21 Adalet Bakanı Tunç, Azerbaycan’da çeşitli temaslarda bulundu
00:20 Denizden kıyıya sanat yolculuğu…
00:18 Kriter’in Eylül Sayısı’nda: İsrail Batı’yı Esir Aldı | Soykırım Devam Ediyor
00:09 Üniversite ve Yüksek Okul mezunu Türk gençlerini okul bittikten sonra onları bir araya getiren Inter Talenten Vakfı
00:07 TBMM Başkanı Kurtulmuş, CNN Türk’teki “Hafta Sonu” programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı
00:05 CHP neden birinci parti olma konumunu kaybetti?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, “Enflasyon beklentilerindeki bozulma aydan aya yavaşladı”

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, “Enflasyon beklentilerindeki bozulma aydan aya yavaşladı”
4 Kasım 2023
7
A+
A-

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, yılın son enflasyon raporunu açıklayarak, Enflasyon beklentilerindeki bozulmanın aydan aya yavaşladığına dikkat çekti.

UHA / İnternational News Agency 2024 enflasyon tahmini yükseldi! "Uzun ve zorlu bir süreç olacak"

“ENFLASYON BEKLENTİLERİNDEKİ BOZULMA AYDAN AYA YAVAŞLAMIŞTIR”

(TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan, Arz-talep dengesinde normalleşmenin kademeli şekilde başladığını ve talepteki aşırılığın ise cari dengeye olumsuz olarak yansıdığının altını çizdi.

Hizmetlerdeki fiyat katılığının enflasyonu etkilemeyi sürdüreceğini ifade eden Hafize Gaye Erkan, “Hizmet enflasyonunun son dönemde artan katılığında kiralar ön plana çıkmaktadır. Özellikle büyük şehirlerde kiralık ev ilanlarındaki fiyat artışlarında yavaşlama sinyalleri alıyoruz, ancak enflasyona yansıması zaman alacaktır. Enflasyon beklentilerindeki bozulma aydan aya yavaşlamıştır. Parasal sıkılaştırma süreci beklentilerin yeniden çıpalanmasını başlatacaktır. Tüketim talebinin dengelenmesi, parasal sıkılaştırma sürecinde TL tasarruf araçlarına olan talebin artırılmasıyla desteklenmekte” olduğunu belirtti.

“Enflasyon göstergeleri ana eğilimde gerilemeye işaret etmektedir” diyen (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan, şunları söyledi:

“Ekim ayı öncü göstergeleri de aylık enflasyondaki gerilemenin devam edeceğine işaret etmektedir. Parasal sıkılaştırma süreci bütünsel bir anlayışla güçlendirilmektedir. Fazla likiditenin sterilizasyonu yoluyla miktarsal sıkılaştırma devam etmektedir. Bugünkü kararlarla ilave 350 milyar TL likiditenin daha sistemden çekilmesiyle toplam sterilizasyon 1 trilyon TL’nin üzerine çıkacaktır. Son 5 ayda makroihtiyati çerçevede belirgin bir sadeleştirme yapılmıştır. Bireysel kredi büyümesinde normalleşme başlamıştır. Piyasa faizleri, politika kararlarımız doğrultusunda gelişim göstermektedir. Ticari kredi kompozisyonu ihracat ve yatırım kredileri ile desteklenmektedir. Reeskont ve yatırım taahhütlü avans kredileri son 3 ayda ticari kredi kompozisyonuna önemli bir katkı sundu. KKM ve döviz mevduatı azalırken, TL mevduatı arttı. TL mevduatın toplam mevduat içindeki payı yaklaşık yüzde 5 arttı. Rezervlerdeki artış devam ediyor. 20 Ekim itibarıyla rezervler 126 milyar doların üzerine çıktı”.

YENİ ENFLASYON TAHMİNLERİ

(TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan,  yeni enflasyon tahminlerini de açıkladı. Erkan, şunları söyledi:

“Enflasyonun 2023 yıl sonunda %65,0 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz (Önceki %58,0). Enflasyonun 2024 yıl sonunda %36,0 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz (Önceki %33,0).  Enflasyonun 2025 yıl sonunda %14,0 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz (Önceki %15,0). Enflasyonun, %70 olasılıkla 2023 yılı sonunda %62,68-, aralığında -orta noktası %65,0- gerçekleşeceğini öngörüyoruz (Önceki %54,0-62,0 aralığı ile %58,0). Enflasyonun, %70 olasılıkla 2024 yılı sonunda %30,42-, aralığında -orta noktası %36,0- gerçekleşeceğini öngörüyoruz (Önceki %28,0-38,0 aralığı ile %33,0)”.

“Tahminlerimizi yukarı yönlü güncellemiş olsak da, dezenflasyonun başlama zamanı, hızı ve seyrinde bir değişiklik olmayacağını değerlendirmekteyiz” diyen Hafize Gaye Erkan, Enflasyonda geçici yükselişe şahit olduklarını, Para politikasının enflasyon üzerindeki etkisinin talebin yanında beklentiler, varlık fiyatları, krediler gibi çeşitli kanallar tarafından belirlendiğine dikkat çekti.

Erkan, daha önceki politika metinlerinde de belirtildiği üzere halen öngördükleri dezenflasyon ve istikrar sürecinden önceki geçiş dönemini yaşadıklarını ve geçiş döneminde enflasyonda geçici bir yükselişe şahit olduklarını ve bu süreçte enflasyondaki düşüşün sürdürülebilir şekilde başlamasını sağlayacak zemini özenle hazırladıklarını dile getirdi

“KASIM AYINDA GEÇİCİ OLARAK YÜKSELME”

(TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan, Kasım ayında doğal gaz tüketiminin artması ile birlikte hanelerin bedelsiz kullanım sınırını aşacağını düşündüklerini hatırlatarak, bu durumun enflasyonda yukarı yönlü mekanik bir etki oluşturarak aylık enflasyonun kasım ayında geçici olarak yükselmesine sebep olacağını ifade etti.

2024 yılı ocak ayında ise asgari ücret ayarlaması, fiyatları zaman bağlı belirlenen hizmet kalemlerindeki gelişmelerin ve otomatik vergi güncellemelerinin devreye girmesini beklediklerini hatırlatan Hafize Gaye Erkan, “2024 Mayıs ayında ise doğal gaz kaynaklı baz etkileri ile yıllık enflasyonda tepe noktasının gerçekleşeceğini göreceğiz” dedi.

“HEDEF ORTA VADEDE YÜZDE 5, GÜÇLÜ BİR ŞEKİLDE TEKRARLIYORUZ”

(TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan, “Dezenflasyon en önemli önceliğimizdir, tesisinde mali politikaların bizim para politikalarımızda eşgüdümlü gitmesi de bunu desteklemektedir. Orta vadedeki hedefimizi yüzde 5’tir, güçlü bir şekilde tekrarlıyoruz” şeklinde konuşmasını sonlandırdı.

***

Ataner Yüce - (UHA) Uluslararası Haber Ajansı

Ataner YÜCE, uhahaberajansi.com-Gece sorumlusu
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.