Merkel: “Nerede Hata Yaptım?”
Almanya’nın 2005-2021 yılları arasında 16 yıl başbakanlığını yapan Angela Merkel, geçen yıl 8 Aralık‘ta görevinden ayrılmasından bu yana ilk kez bir televizyon kanalında yapılan programa konuk oldu.
TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)’nın ‘VOA’ya dayandırdığı Almanya kaynaklı Cem DALAMAN’ın haberinde, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı konusunda aylardır sessiz kalan ve bu yüzden Alman Meclisi’ndeki muhalefetin yanı sıra özellikle Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski tarafından eleştirilen Merkel, verdiği röportajda, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik başlattığı savaşı “Uluslararası hukuku ihlal eden vahşi bir saldırı” olarak tanımladı.
Rusya’nın Ukrayna’da uluslararası hukuka aykırı biçimde hareket ettiğini söyleyen Merkel, “24 Şubat’ta Ukrayna’ya yapılan bu saldırının haklı çıkarılacak bir tarafı yok. Bu, hiçbir mazereti olmayan, uluslararası hukuku ihlal eden vahşi bir saldırıdır” ifadesini kullandı.
45 dakika süren ve canlı yayınlanan programda Almanya’nın en saygın gazetecilerinden Alexander Osang’ın sorularını yanıtlayan Merkel, başbakanlığı döneminde Rusya ve Ukrayna ile ilgili izlediği politikayı savundu.
Rusya’nın Ukrayna saldırısı sonrasında kendi Rusya politikası ile yüzleştiğini aktaran Merkel, “Tabii ki kendime sorduğum şey: Nerede hata yaptım? Bu trajediyi önlemek için daha fazlasını yapabilir miydim? Başarılı olunmaması büyük bir üzüntü. Ama kendimi suçlamıyorum. Çok az emek verdiğim şeklinde suçlanmam için bir neden yok. Bu beni sakinleştiriyor. Bu nedenle de özür dilemeyeceğim” diye konuştu.
“Putin’i kışkırtmak istemedik”
Tüm başbakanlığı boyunca “Eski Sovyetler Birliği’nin sorunlarıyla ilgilendiğini” söyleyen Merkel, 2007 yılında Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ile biraraya geldiğini ve Putin‘in Sovyetler Birliği’nin çöküşünü kendisi için “20. Yüzyıl’ın en kötü olayı” olarak tanımladığını, ancak bir Doğu Almanyalı olarak kendisi için ise “Benim için hayatımın en mutlu olayı” olduğunu ifade ederek, “Dolayısıyla Putin ile aramızda her zaman bir anlaşmazlık olmuştur” değerlendirmesini yaptı.
Soğuk Savaşı’nın sona ermediği görüşünü savunan Merkel, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasını örnek göstererek, “Bu savaşı engellemek için bir güvenlik mimarisi oluşturmada başarılı olunamadı” diye konuştu.
Rusya’ya yönelik hoşgörülü davrandığına ilişkin değerlendirmeleri de reddeden eski başbakan, Rusya ile gerilimin tırmanmaması için yeterince çalıştığını kaydederek, “Diplomasi başarısız olduğunda yanlış olarak tanımlanamaz” değerlendirmesini yaptı.
2008 yılında Ukrayna’nın NATO’ya katılmasını neden engellediği sorulan Merkel, “O günün Ukrayna’sı bugün bildiğimiz Ukrayna değildi. Demokratik olarak yapılanmış bir ülke değildi. Ayrıca Putin’i kışkırtmak istemedik” şeklinde yanıt verdi.
Rusya ile Almanya arasındaki Kuzey Akım 2 doğalgaz boru hattına uzun bir süre destek verdiği yönündeki eleştirileri de yanıtlayan Merkel, söz konusu hattı o dönemde Rusya ile ilişkileri güçlendirmek için bir proje olarak gördüğü bilgisini vererek, Başkan Joe Biden yönetimindeki ABD’nin Kuzey Akım 2’de faaliyet gösteren Alman şirketlere yaptırım uygulamasından çok rahatsız olduğunu “Bu İran’a yapılabilir, ama örneğin Afganistan’da birlikte savaştıkları bir müttefike değil” sözleriyle vurguladı.
Merkel, ateşkes konusunda Putin ile görüşüp arabulucu olup olmayacağına ilişkin soruyu ise, Olaf Scholz hükümetinin konuyla ilgili politikalarını tümüyle desteklediğini söyleyerek ve “Şu anda Putin‘le konuşulacak bir şey yok, özellikle de Ukrayna olmadan” diyerek yanıtladı.
Merkel siyasi yaşamını anlatan bir kitap yazıyor
Görevden ayrıldıktan sonra uzun bir süre istirahat ettiğini, güncel politikadan bilinçli olarak uzaklaştığını ve şimdi siyasi yaşamını anlatan bir kitap yazdığını açıklayan Merkel, başbakanlık sürecinin son iki yılında bazen karşılama törenlerinde titreme nöbeti geçirmesine ilişkin bir soruyu da cevapladı.
Annesinin ölümünden çok etkilendiğini, ayrıca çok az su içtiğini ifade eden Merkel, doktorların tavsiyesi üzerine törenlerde sandalyeye oturduğunu anlattı.
Baerbock Almanya’ya geri dönüyor
Öte yandan resmi ziyaret için Pakistan’a giden ve COVID-19 testi pozitif çıkan Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock’un heyetiyle birlikte Alman Hava Kuvvetleri uçağıyla Berlin’e geri döneceği açıklandı.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Christofer Burger, Baerbock’un yapılan diğer testlerinin de pozitif çıktığını ve “güçlü grip semptomları” tespit edildiğini açıklarken, bakanın orduya ait Airbus A319 model uçakta izole bir şekilde ayrı bir kabinde uçabileceğini ve akşam saatlerinde Berlin’de olacağını duyurdu.
Pazartesi yurt dışı ziyaretinin ilk durağı olan Pakistan’a uçan Baerbock’un burada yapılan testinin pozitif çıkması sonrasında bütün randevularının iptal edildiği açıklanmıştı. Baerbock, Yunanistan ve Türkiye’yi de ziyaret edecekti.
Gazeteci* Cem DALAMAN
Bu haber 08 Haziran 2022’de VOA’da yer almıştı.
[UHA Haber Ajansı, 8 Aralık 2022]