ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:36 Kocaelispor itiraz edecek!…
09:51 Antalya tarihi Kaleiçi’nde surlarda bulunan bir mağarada 4 yıldır hayatını sürdüren 63 yaşındaki Hüseyin Urlu, sessiz sedasız yaşadığı mağarayı terk etti…
09:44 PROMOGIFT İstanbul, Türkiye’nin Sektördeki Gücünü Dünyaya Taşıyor
09:44 Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası (Kırklareli TSO) 2025 yılı Mart ayı içerisinde gerçekleştirdiği işlemlerin istatistiklerini kamuoyu ile paylaştı…
09:02 Kocaeli Milletvekili Gergerlioğlu, “Yıldız Entegre para kazanacak diye Kocaeli Halkının sağlığıyla oynayamaz!”
08:19 İnci Taneleri dizisindeki performansıyla hafızalarda iz bırakan başarılı oyuncu Hazar Ergüçlü ve Efe Çelik’in mutlu anları!..
08:13 IJS Istanbul Jewelry Show, Türkiye Gümüş Takı Sektörüne İvme Kazandıracak!…
07:51 Amerikan Kanser Derneği, 2025 yılına yönelik kanser eğilimleri raporunu açıkladı…
07:37 İzmir Büyükşehir Belediyesi AASSM’de görev yapan otizmli müzisyen Özge Çeltik, sanatıyla fark yaratıyor…
07:22 Samsun Yurt Savunma (SYS) Grup şirketleri’nden CANiK, gücünü Latin Amerika’ya taşıdı!…
07:16 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) halkını kandırmaya devam ediyor!…
07:11 Limon Suyu Görünümlü Ürünlere Yasak Geldi: Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan Tüketiciyi Koruyan Yeni Düzenleme…
06:59 Siyaset gündemini hareketlendiren Kılıçdaroğlu iddiası günlerdir gündemden düşmüyor.
06:55 Ziraat Bankası’ndan Nisan Ayına Özel Kampanya: Bankkart Kullanıcılarına 1.500 TL’ye Varan Bankkart Lira Hediyesi…
06:54 Marmaris’in 2019-2024 dönemi eski CHP’li Belediye Başkanı Oktay’ndan partisine sert tepki!…
22:04 Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Trump’ın yeni gümrük tarifelerin etkilenecek sektörlerin temsilcileriyle Paris’te bir araya geldi…
21:35 Fanatik Rum’lardan KKTC topraklarında provokasyon
19:57 Bisiklet turizminin önemli destinasyonlarından Antalya, Kemer ilçesi dağ, gravel ve e-bike bisikleti tutkunlarını bir araya getirecek…
19:32 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 Mart ayı enflasyon verilerine göre, Memur ve emeklilerin Temmuz zammını belli oldu!…
18:28 Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Bahçeli, CHP Genel Başkanı Özel’İn boykot çağrısına tepki gösterdi…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Mahinur Ünal: Herkesin Kaçtığı Yere Biz Gazeteciler Koşarız

Mahinur Ünal: Herkesin Kaçtığı Yere Biz Gazeteciler Koşarız
23 Ekim 2021
5.340
A+
A-

UHA HABER / TRT İstanbul Haber Merkezi muhabiri Mahinur Ünal ile Gazeteciliğin ne olduğu, zorluklarının neler olduğu ve genç gazetecilerin nasıl bir yolda ilerlemesi gerektiği üzerine konuştuk.

Gazetecilik aslında dışardan basit ve şaşalı gözükse de en zor mesleklerden biridir. Genellikle okuyucular haberin bir metne yazılıp direk yayınlandığını düşünür. Fakat haberler yayınlanmadan önce birçok aşamadan geçer. Bu aşamalar gazeteci için çok önemlidir ve neler yapması gerektiğini bilmesi gerekir. Gazeteciler çeşitli zorluklarla karşılaşabilir. Bizde TRT Haber İstanbul Haber Merkezi Muhabiri olan Mahinur Ünal ile meslekteki deneyimleri ve gazeteciliğin zor yönleri hakkında konuştuk.

Akademik olarak hangi okullarda okudunuz ve kendinizi ne yönde geliştirdiniz?

Lise ve üniversite hayatımın sonunda sekiz yıl Radyo ve Televizyon bölümünü okudum diyebilirim. Öncelikle Sabiha Gökçen Anadolu Kız Meslek Lisesi’nde Radyo Televizyon ve Grafik bölümünde eğitimime başladım. Ardından İstanbul Üniversitesi Radyo ve Televizyon önlisans bölümünü bitirdim. Önlisansı bitirdikten sonra ise DGS’ye (Dikey Geçiş Sınavı) girerek lisansa geçiş yaptım. Lisansımı Üsküdar Üniversitesi Medya ve İletişim bölümünde okudum. Eğitim hayatım boyunca çok fazla medya eğitimi aldım. Okullar dışında da birçok eğitime katıldım. Çünkü medya zorlu bir sektör ve ben bunun farkındaydım. İş bulmanın çok zor olduğunun da farkındaydım. Bu yüzden kendimi ne kadar geliştirirsem kendim için o kadar kârdır diye düşünüyordum. Bunu en başında fark etmek açıkçası hayatımda yaptığım en doğru şeylerden biri oldu diyebilirim. O yüzden bulduğum her türlü medya eğitimine katılmaya çalıştım. Reklamcılıktan haberciliğe bir sürü farklı alanda medya eğitimi aldım. Aslında her halanda kendimi geliştirmek istiyordum.

Gazeteci Kendini Geliştirmeli

Hedeflerinizde, hayallerinizde muhabir olmak var mıydı?

Muhabir olmak hayallerimde ilk sırada değildi. Aslında hayallerimde net bir meslek tanımı yoktu. Yalnızca başarılı bir medyacı olmak istiyordum. Hayallerimin en net şekli buydu. Muhabir olmaya ise gittiğim eğitimler beni yönlendirdi diye bilirim. Çok fazla eğitime gittim özellikle farklı branşlarda. Bunlar benim yapabileceğim ve yapamayacağım işleri fark etmemi sağladı ve yaptığım stajlarda beni bu yönde destekledi. Üniversitede iki stajımı da TRT bünyesinde yapmıştım. Bunlarda benim hangi işte başarılı olacağımı hangi işte severek çalışacağımı gösteren önemli faktörler oldu benim için.

Ne İstediğimizi Bilmeliyiz!

Muhabirliğe nasıl başladınız? Bu süreç nasıl ilerledi?

2018 yılında üniversiteden mezun oldum. O yıl TRT bünyesine yeni muhabir arkadaşlar katılacağına dair program duyurusu açıkladı. Bu programda belli sayıda üniversiteden yeni mezun öğrenciler alınacaktı ve TRT’nin kendi bünyesinde yetiştirilecekti. Bu programı görür görmez ‘‘işte olmam gereken yer’’ dedim. Çok uzun bir aşamadan geçtim. Yaklaşık 10 ay kadar sürdü. Birçok sınav, mülakat, eğitim sürecinin ardından işe başladım.

Muhabir Olmak Size Birçok Kapıyı Aralayacaktır

Muhabirliğin sizce zor yanları ve güzel yanları nelerdir?

Gazeteciler için çok sık kullanılan bir söz vardır ‘‘herkesin kaçtığı yere biz koşarız’’. Bu aslında mesleğin zorluğunu çok kısa bir şekilde anlatan bir söz diyebilirim. Çünkü her türlü doğal afette, felakette, olay yerine ulaşması gereken ilk kişilerden biri sizsiniz. Çünkü kamuoyunu bu konuda bilgilendirmek zorundasınız. Sahanın zorluğu, stresi tamamen omuzlarınızda ve ne olursa olsun oradaki haberi oradaki olayı doğru bir şekilde aktarmak zorundasınız. Bu durum mesleğin bazen zorlayıcı taraflarından olabiliyor. Fakat ne kadar zorlasa da çok eğlenceli bir meslek olduğunu düşünüyorum. Çünkü bir yandan da sıradan insanların ulaşamayacağı yerlere siz basın kartınızla ulaşabiliyorsunuz. Bu siyasi toplantılar olabilir, uluslararası programlar olabilir. Aslında muhabir olmak size birçok kapıyı da aralıyor. Bence mesleğin en güzel yanlarından biri.

Sizce bir muhabir nasıl olmalıdır?

Öncelikle bir muhabir gündemi çok iyi takip etmeli. Ülkesinde, dünyada ve çevresinde olup bitenlere çok iyi hâkim olmalı ki haber ürete bilsin. İkinci olarak muhabir meraklı olmalıdır. Etrafında dönen olayların arka yüzünü öğrenebilmeli ve bunlardan haber ürete bilmelidir. Üçüncüsü de araştırmacı olmalıdır. Zaten bir muhabirin en önemli özelliklerinden biri araştırmacı olmasıdır. Konuları mutlaka derinlemesine ‘‘Ben bundan nasıl bir haber çıkarta bilirim? Bu haberi nasıl yaza bilirim?’’ şeklinde araştırmalıdır.

Gazeteci Meraklı Olmalıdır

Genç bir muhabirsiniz. İşin mutfağını yeni yeni görüyorsunuz. Bu yönde muhabir olmak isteyen genç iletişimcilere neler önerirsiniz?

Genç arkadaşlara en önemli tavsiyem kendilerini geliştirmeleridir. Mutlaka farklı alanlarda eğitim almalılar. Medyanın farklı alanlarında ilgili olmalıdır. Örnek olarak kendini bilgisayar programlarında geliştirirse birçok kişinin önüne atabilecektir. Kurgu programları, ses programları bunlar gerçekten önemli farklılıklar oluşturur. Medya sektöründe dil öğrenmeleri kesinlikle çok önemli. Ne yaparsanız yapın kendinizi geliştirin!

Son olarak ülkemizde her dönem yüzlerce iletişim fakültesinden binlerce öğrenci mezun oluyor ve çoğu ne yapacağını bilmiyor. Sizce buradaki temel sorun nedir? Nasıl çözülmelidir?

Mezun olduktan sonra hayatınızın hangi yönde şekilleneceğini mutlaka okurken belirlemeniz gerekiyor. Bunu mezun olmaya, üniversiteyi bitirme dönemine bırakmayın. Çünkü okurken kendinize çizeceğiniz ve yol alacağınız eğitimler, mezun olmaya yakın aslında size yeni iş kapıları ve fırsatlar aralaya bilir. Bu yüzden kendinizi geliştirdiğiniz alanlarda stajlar ayarlamaya çalışın. Özellikle gönüllü staj yapın. Ücreti hiç önemli değil. Burada asıl önemli olan kendinizi geliştirmeniz ve mesleğe adım atıp yakından tanımanız. Stajlar burada kesinlikle belirleyici olacaktır. Onun dışında yine farklı alanlarda eğitim alın aldığınız eğitimler ve yaptığınız stajlar meslek seçiminizi etkileyecektir. Meslek seçimini mezun olduktan sonraya bırakmamaya çalışın. Mutlaka okurken ne yapacağınıza, hayatınızın hangi yönde şekilleneceğine karar verin ve bu yolda ilerleyin.

Söyleşi: Burak Akdoğan

[UHA Haber Ajansı, 23 Ekim 2021]

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.