Macron için ‘dost mu düşman mı karar veremedim’ diyen İngiltere Dışişleri Bakanı Truss’a tepki
LONDRA – UHA HABER / İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, Fransız Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un “dost mu düşman mı” olduğuna henüz karar vermediğini söyledi. Truss’ın sözleri Fransız medyasında tepki toplarken, Macron bu ifadenin iki ülkeyi ciddi sorunlara götürebileceğine dikkat çekti.
TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA) Avrupa Temsilciliğin (EuroNews)’e dayandırdığı haberine göre, Boris Johnson’ın yerine başbakan olabilmek için Muhafazakar Parti içindeki liderlik yarışında kampanyasına devam eden Truss, rakibi Rishi Sunak’la birlikte bir televizyon programında soruları yanıtladı.
Sunak, “Cumhurbaşkanı Macron; dost mu, düşman mı?” şeklindeki soruya “Dost” diye yanıt verdi.
Liz Truss ise “Jüri kararsız” şeklinde yanıtladı. Bu yanıt üzerine başlayan kahkaha ve alkışların ardından sözlerine devam eden Truss “Eğer başbakan olursam, onu sözleriyle değil, icraatıyla değerlendireceğim” diye konuştu.
“Ciddi bir hata”
Halen dışişleri bakanlığı koltuğunda oturan Truss’ın İngiliz diplomasisinin en üst düzey yetkilisi olarak bu ifadeleri kullanması birçok çevrede tepkiyle karşılandı.
Ana muhalefetteki İşçi Partisi’nden David Lamy, Truss’ın İngiltere’nin “en yakın müttefiki” için ifadelerini “muhameke eksikliğinin acınacak hali” olarak tanımladı.
Eski dışişleri bakanlarından Alistair Burt ise ifadeleri “ciddi bir hata” olarak nitelendirerek daha diplomatik bir dil seçilmesi gerektiğini belirtti.
Konuyla ilgili yorum yapan diğer bazı eski Muhafazakar Partili bakanlar da Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline atıfta bulunarak, Batı’nın bölünmüşlüğü gibi bir izlenim vermenin zamanı olmadığına dikkat çekti.
Macron: Bir saniye bile tereddüt etmem
Truss’ın sözlerinin geniş yer bulduğu Fransız basını, Cezayir’de resmi bir ziyarette bulunan Cumhurbaşkanı Macron ‘dan bu sözleri değerlendirmesini istedi.
“Pusulayı fazla şaşırmanız iyi değil” diyen Macron kendisinin İngiltere’nin dostu mu, düşmanı mı olduğu sorusuna “Bir saniye bile tereddüt etmem. Fransa İngiliz halkının dostudur.” diye yanıt verdi.
Macron “Eğer Fransa ve İngiltere dost ya da düşman olduklarını söyleyemiyorsa, ki bu tarafsız bir terim değil, o zaman çok ciddi problemlere yöneliyoruzdur” değerlendirmesinde bulundu.
Truss’tan 16’ıncı maddeyi işletme tehdidi
Öte yandan, Liz Truss’ın Muhafazakar Parti’nin lideri seçilmesi halinde, başbakanlık koltuğuna oturmasının akabinde Brexit anlaşmasının bir parçası olan Kuzey İrlanda Protokolü’nün 6’ıncı maddesini işletebileceği bildirildi.
Birleşik Krallık’ın İrlanda Denizi’nde çizilen hayali sınırda AB’ye gidecek mallara ilişkin kontrol yükümlülüğünü aksatması üzerine başlatılan ihlal sürecine yanıt vermesi için tanınan tarih 15 Eylül’de doluyor. Bu tarih mart 2021’den bu yana uzatılıyor.
Truss’ın daha önce de dile getirdiği bu tehdidi yinelemesinin ardında bu tarihin yaklaşması yatıyor. Truss’ın protokole yönelik “antipatisinin” İngiliz çelik üreticilerine Kuzey İrlanda’ya gidecek bazı inşaat ürünlerinin satışına yüzde 25’lik gümrük vergisi ödemesi koşulunun getirilmesi ile arttığı belirtiliyor.
16’ıncı maddenin işletilmesi protokolün uygulanmasının, sürekli ya da ticaretin sapmasını muhtemel hale getiren ciddi ekonomik, sosyal ve çevresel zorluklara neden olması halinde taraflara tek yanlı harekete geçme izni veriyor.
Aynı zamanda Brexit Bakanı olan ve referandumda üye olarak kalma yönünde oy kullanan Liz Truss, kabinedeki görevleri sırasında sert Brexit politikaları ile dikkat çekiyor.
[UHA Haber Ajansı, 27 Ağustos 2022]