ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:33 Agriconnect Türkiye Sürdürülebilir Gelecek Platformu, COP29 Taraflar Konferansı’na katılacak
09:17 Çay içerken yanında yenilenlere dikkat: Kalsiyum ve demir emilimini sıfırlıyor
07:47 Tarım ve Orman Bakanlığı yeni listeyi açıkladı: Sağlığı riske atan tereyağı ve peynirler tek tek ifşa edildi
07:34 AB, “düzensiz göçle mücadele yasalarını sertleştirme” kararı aldı
06:47 Prof. Dr. Mühip Kanko, “Cumhurbaşkanlığı onayıyla yürütülen Kartepe Haddane ve Çevre Tahribatı projesinden vazgeçilmesi son derece önemli”
06:09 CHP’li Bülbül, kayıp çocuk sayısını açıklayamayan TÜİK’i eleştirdi
01:01 Tarımsal destekleme ödemeleri hesaplara aktarılıyor
00:54 Ömer Çelik’ten katil İsrail’in bakanına tepki: Katz bir cinayet şebekesinin üyesidir
00:45 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Azerbaycan’a kutlama mesajı
00:39 İstanbul’daki bebek ölümleriyle ilgili 22 kişi tutuklandı
00:33 Dışişleri’nden soykırımcı katil İsrail’in eli kanlı bakanına fotoğraflı tepki
00:32 İran Dışişleri Bakanı Türkiye’de: Ankara, Tahran’a karşı elini güçlendiriyor mu?
00:21 Hakan Fidan Hamas üyelerini kabul etti
00:13 Cevdet Yılmaz: Barış katliamla değil Filistin halkının haklı talepleri karşılanarak sağlanabilir
00:08 Beyaz Saray: “Yahya Sinvar’ın öldürülmesi Gazze’de olası ateşkes için bir dönüm noktası olabilir”
00:08 İstanbul’da Güney Kafkasya Bölgesel İşbirliği toplantısı: Erdoğan İsrail’e silah ambargosu için BM’ye çağrı yaptı
00:02 Azerbaycan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler ve Kulüpler Birliği (KOBSKA) ve  Su Politikaları Derneği  “Ticari İşletmelerin Yeşil Ekonomiye Geçişinin Desteklenmesi” projesinde işbirliği yapacak
17:35 Ankara ATO’da sanatseverlere kapılarını açan ARTNOUVA sanat fuarı büyük ilgi görüyor
11:19 Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yapımı tamamlanan İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi Kompleksi’nden notlar!
10:30 (TSKB) Başekonomisti ve Direktörü Ünüvar, “Mavi ekonomiyi, etki yatırımların finansmanı içerisinde yer alabilecek mavi tahvilleri de ajandamıza eklememiz gerekiyor”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

LGS ve YKS’ye hazırlananlar kalan süreyi iyi değerlendirmeli

LGS ve YKS’ye hazırlananlar kalan süreyi iyi değerlendirmeli
5 Mayıs 2021
2.713
A+
A-

UHA HABER / Öğrencilerin YKS ve LGS heyecanı başladı. Haziranda yapılacak sınav öncesi kalan zaman iyi değerlendirilmeli. Uzmanlar bu dönemde eksiklerin tamamlanmasını ve deneme sınavları yapılmasını öneriyor.

Mine Yagıcı Çiftci
TRT Haber : Mine Yagıcı Çiftci

Bir sınav dönemi daha yaklaşıyor. 8. ve 12. sınıf öğrencileri koronavirüs gölgesinde sınava hazırlanıyor. Lise Giriş Sınavı (LGS) 6 Haziran’da, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ise 26-27 Haziran’da yapılacak. Yüzbinlerce öğrenciyi yakından ilgilendiren sınavlar öncesi kritik dönemece girildi. Bu süreci iyi yönetmek büyük önem taşıyor.

Öğrenciler sınava sayılı günler kala vakitlerini nasıl değerlendirmeli? Aileler, çocuklarına yardım etmek için nasıl bir yol izlemeli? Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Sever son viraja yaklaşılırken yapılması gerekenleri TRT Haber’e anlattı.

Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Sever

[Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Sever]

Odaklanmak ve hedefe kilitlenmek gerekiyor

“Önce işin psikolojik tarafıyla başlamak gerekiyor. Mesela ‘sınava 1 ay kaldı 2 ay kaldı’ yerine ‘1 ay-2 ay var’ diyelim. Bu psikolojik anlamda olumlu bir etki yaratacaktır. Ayrıca öğrencinin yeteri kadar vakti olduğunu düşünüp odaklanmasını ve hedefe kilitlenmesini sağlar. Sınav konularının çoğu bitti. Özellikle üniversite sınavına girecek arkadaşlar tekrar yapmaya başladılar. Öğrencilerin bu süreçte iyi bildikleri konular yerine eksik olduklarına odaklanmaları önemli.”

Fotoğraf: Getty Images

[Fotoğraf: Getty Images]

Süre tutarak soru çözülmeli

“Bu dönemde öğrencilerin süre tutarak deneme sınavları yapması da gerekiyor. Önemli oranda sınavda soruları yetiştirme problemleri çıkıyor. Öğrencilerin önceden süre tutarak soru çözmesi de onların kaygılarını ciddi anlamda azaltıyor. Bir taraftan da çalışmanın dengelenmesi önemli. Çünkü çok enteresan bir dönemden geçiyoruz. Ruh sağlığı açısından bir dengeleme çok önemli. Bunun için ders çalışmayla, gündelik hayatta keyifle yapabilecekleri aktivitelerin dengelenmesi gerekiyor. Çocuklar sürekli hem okul dersleri hem de sınavlara hazırlık için dersin başında oturuyorlar. Bunun yaratacağı fiziksel etkilerden bir miktar daha arınmanın yolu egzersizler olabilir. Pek çok uzman iyi bir uyku ve sağlıklı beslenmeyi de öneriyor. Bunlar çok klasik ama bir o kadar da önemli öneriler.”

Fotoğraf: Getty Images

[Fotoğraf: Getty Images]

Öz güven şart

“Bir diğer önemli mesele ise öz güven. Bu tarz sınavlar için ülkemizde yapılan pek çok araştırmada özgüvenin sınav ve hatta genel olarak eğitim başarısını ciddi biçimde etkilediği ortaya çıktı. Konulara hakim olarak sınava giren öğrencilerde öz güven daha yüksek oluyor. ‘Nereyi kazanacağım?’ diye gelecek kaygılardan uzak durmak gerekiyor. Şu dönemde sınava odaklanmak en iyisi. Eğer sosyal medya kullanıyorlarsa, sınavla ilgili olumsuz haberlerden etkilenmemeliler. Çünkü pek çok mesnetsiz haber ve bilgi sosyal medyada anlık biçimde yayılabiliyor. Bunlar morallerini ciddi anlamda bozabilir, sosyal medyayı eğlence amaçlı kullanmalarını tavsiye ediyorum. Sadece resmi açıklamalara itibar etmeliler.”

Fotoğraf: AA

[Fotoğraf: AA]

MEB’in yayınladığı sorular takip edilmeli

“Akran öğrenmesini bu dönemde biraz daha önemsemek lazım. Öğrenciler, arkadaşlarıyla online paylaşım yapabilirler. Yine pek çok sosyal medya platformunda konu anlatımı ya da sorular bulunuyor. Bunları takip ederek farklı teknikleri görme şansları olabilir. Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) yayımladığı sorular var. Bunlar hem işleyişe hem de çerçeveye ilişkin ipuçları veriyor. Öğrencilerimize MEB’in yayımladığı soruları takip etmelerini öneriyorum.”

Fotoğraf: AA

[Fotoğraf: AA]

Aileler olumsuz ifadelerden kaçınmalı

“Aileler bu süreçte çocuklarının durumunu takip etmeli, onları desteklemeli. Belirli konularda zayıf olsalar bile olumsuz ifadelerden kaçınmalılar. ‘Herkes yapıyor, sen yapamıyorsun’ gibi ifadelerle çocukların kaygı seviyelerini yükseltmenin hiçbir anlamı yok. Aileler çalışma ortamlarının düzenlenmesinden duygusal ihtiyaçlarına kadar her konuda çocuklarına destek vermeli.”

***

Neden https://www.uhahaberajansi.com/?

Bağımsız bir haber ajansı olarak amacımız, insanlara hakikati ulaştırarak ülkede gerçek bir demokrasi ve özgürlük ortamının yeşermesine katkı sunmak. Bu nedenle abonelikten elde ettiğimiz geliri, daha iyi bir ajans gazeteciliğini hayata geçirmek, okurlarımızın daha nitelikli ve güvenilir bir zemin üzerinden bilgiyle buluşmasını sağlamak için kullanıyoruz. Çünkü banka hesabını şişirmek zorunda olduğumuz bir patronumuz yok; iyi ki de yok.

Bundan sonra da yolumuza aynı sorumluluk bilinciyle devam edeceğiz.

Bu yolculukta bize katılmak ve bir gün habersiz kalmamak için
Bugün  https://www.uhahaberajansi.com/’a Abone Ol.

https://www.uhahaberajansi.com/; seninle güçlü, seninle özgür!

[UHA Haber Ajansı, 05 Mayıs 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.