ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:43 CHP’li Kanko: Vatandaşa, diğer ülkelerin kabul etmediği ve gümrüklerden geri dönen gıdalar yediriliyor!
10:19 Küresel gıda fiyatlarında 18 ayın en hızlı artışı!
09:24 Enflasyon ATM’leri Nasıl Vuruyor? Kaynak: https://turk-internet.com/enflasyon-atmleri-nasil-vuruyor/
07:49  İzmirlinin öncelikli ihtiyaçlar listesi
07:31 Azerbaycan’ın JF-17 talebi: Türkiye kilit rol oynayabilir
07:15 Trump’ın Kongre Baskını Davasında Kritik Gelişme
07:01 Avusturya’da Özgürlük Partisi’nin Başarısı: Avrupa’da Aşırı Sağ Zaferlerine Bir Yenisi Daha Eklendi
06:37 Bakan Göktaş, “Kadına Yönelik Şiddet Araştırması’nın saha çalışmaları başlıyor”
06:21 Bakan Kurum’dan Kahramanmaraş’ta sanayi esnafına 1,5 milyon Tl’lik destek açıklaması
00:43 Yozlaşmanın İpuçları-3
00:39 TBMM’de ‘Geçen Hafta’
00:35 Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Türkiye’de ne diyorsak, BM kürsüsünde de aynı cümleleri kurmaktan asla çekinmiyoruz”
00:33 Antalya Altın Portakal Film Festivali başladı…
00:21 Adalet Bakanı Tunç, Azerbaycan’da çeşitli temaslarda bulundu
00:20 Denizden kıyıya sanat yolculuğu…
00:18 Kriter’in Eylül Sayısı’nda: İsrail Batı’yı Esir Aldı | Soykırım Devam Ediyor
00:09 Üniversite ve Yüksek Okul mezunu Türk gençlerini okul bittikten sonra onları bir araya getiren Inter Talenten Vakfı
00:07 TBMM Başkanı Kurtulmuş, CNN Türk’teki “Hafta Sonu” programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı
00:05 CHP neden birinci parti olma konumunu kaybetti?
00:04 Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail’e ekonomik tedbir uygulayan yegane devlet biziz
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kusein Karasaev Müzesi Kırgızistan’ın Karakol Şehrinde Törenle Açıldı

Kusein Karasaev Müzesi Kırgızistan’ın Karakol Şehrinde Törenle Açıldı
16 Haziran 2023
83
A+
A-

ajle

Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) tarafından, Karakol şehrinin Türkiye’deki kardeş şehirleri Konya Büyükşehir, Gebze ve Uçhisar (Nevşehir) Belediyeleri ile Isık-Göl Valiliği ve Karakol Belediyesi işbirliğinde yaptırılan, “Kusein Karasaev Müzesi Yenilenmesi ve Çevre Düzenlemesi Projesi”, Kırgızistan’ın Karakol şehrinde düzenlenen törenle açıldı.

UHA / İnternational News Agency

Törene Kırgızistan Kültür, Turizm ve Enformasyon Bakan Yardımcısı Kayrat İmanaliev, TDBB Genel Sekreteri Fahri Solak, TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz, Üçhisar (Nevşehir) Belediye Başkanı Osman Süslü, Karakol Belediye Başkanı Çıngız Bapaev, Karakol Şehri Meclis Başkanı Turat Akimkanov, Gebze Belediyesi Meclis Üyesi Ayhan Yılmaz, Konya Büyükşehir Belediyesi Daire Başkanı Mustafa Okçu, Konya Büyükşehir Belediyesi Dış İlişkiler uzmanı Ali Güner ve yerel idareciler ile çok sayıda davetli katıldı.

Karasaev’in kabrinde Kur’an-ı Kerim okunmasıyla başlayan törende, misafirlere Karasaev’in hayatı ve müzeyle ilgili bilgi verildi.

Karakol şehrinin Pristan-Prejevalski mahallesinde bulunan müze kompleksinin açılış töreninde konuşan ev sahibi Karakol Belediye Başkanı Çıngız Bapaev, tarihi ve kültürel kompleksin yenilenmesinde katkı sağlayan Türkiye’deki kardeş şehirleri Konya Büyükşehir, Gebze ve Uçhisar Belediyelerine ve TDBB’ye teşekkür etti. Bapaev, TDBB ve kardeş şehirler ile daha fazla işbirliğine hazır olduklarını ifade etti.

TDBB Genel Sekreteri Fahri Solak ise konuşmasında “Bu proje birçok açıdan önemli bir projedir. Öncelikle, Türk Dünyası edebiyatında önemli bir yeri olan, dilbilimci Karasayev’in müzesi olması, ikinci olarak da uluslararası düzeyde farklı kurumları bir araya getiren bir proje örneği olmasıdır. Bu proje Kırgız-Türk dostluğunun sembolü olur diye ümit ediyoruz. Projeye katkıda bulunan ve açılış törenine katılan herkese teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.

Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz ve Üçhisar (Nevşehir) Belediye Başkanı Osman Süslü de törende yaptıkları konuşmalarda, Kardeş şehir Karakol’da bulunmaktan ve Karasaev müzesinin yenilenmesine katkı yapmaktan duydukları memnuniyeti dile getiriler.

Konuşmalardan sonra davetliler müzeyi gezdi. Karşılıklı hediyeleşme ve günün anısına fotoğraf çekimi ile program tamamlandı.

Kırgız Türkolog Karasayev, doğumunun 120. yılında anılıyor - Timeturk Haber

Kuseyin Karasaev Kimdir?

Türk Dünyası edebiyatında “20. yüzyılın Kaşgarlı Mahmud’u” olarak anılan Karasayev, Kırgızistan’ın kuzeyindeki Issık-Göl vilayeti Tüp ilçesinde doğmuştur. Kırgızların 1916’da Rus Çarlığına karşı isyanına tanık olan Karasayev’in ailesi, o dönemde komşu Çin’e sığınan binlerce aileden biriydi. Ailesi, Rus Çarlığının dağılma ve Sovyetler Birliği’nin kuruluş döneminde Kırgızistan’a dönmüştür. İlk kez Kırgızca olarak Arap alfabesiyle Erkin-Too (Özgür Dağlar) gazetesini 7 Kasım 1924’te çıkarmıştır.

Kırgızların milli Manas Destanı’nın yorumlanmasında emeği geçen Karasayev, 1961-1974 döneminde Kırgızistan Devlet Üniversitesinde çeşitli görevler üstlendi. Sovyet Türkoloğu Prof. Dr. Konstantin Yudahin ile çalışan yazar, 60 bin sözcük içeren ve günümüze kadar kullanılan ilk Kırgızca-Rusça sözlüğünün yayımlanmasına katkı sağladı. Dilbilimci, “İmla ve Yazım Sözlüğü”, “Çift Kelimeler”, “Nakıl Sözler”, “Yaygın Kullanılan Kelimeler”, “Kamusname: Manas Sözlüğü” gibi toplam 30 kitap ve yüzlerce makale yayınladı.

Rus eserlerini ve Çin masallarını da Kırgızcaya çeviren Karasayev, Türk, Alman, Çin, Rus, Arap, Uygur, Kazak, Moğol, Kalmak, Özbek, Fars dillerine hakimdi. Karasayev, 31 Ocak 1998’te 97 yaşındayken vefat etti.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.