ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:37 Marmara derbisi rekorları ile tarihe geçti!
08:01 KKTC Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, “Çözüm, iki komşu devlet olarak yola devam etmek”
06:59 Azerbaycan-Ermenistan Barış Anlaşmasına Engel Olan Etkenler
06:57 Ardan Zentürk, ‘Bize yansımayan şeyler oluyor’ diyerek uyardı
00:56 Trabzonspor U19 UEFA Gençlik Ligi’nde yarı finalde
00:31 Bahçeli’den sokak çağrılarına tepki: Şuursuzluk ve sorumsuzluk
00:28 ‘Temiz Yerel Yönetim’ Vaadine Ne Oldu?
00:21 Dışişleri Bakanı Fidan, bugün Fransa’ya gerçekleştireceği resmi ziyaret kapsamında, Fransa Avrupa ve Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot ile bir araya gelecek…
00:15 Fahrettin Altun: Siyasi rekabet, ilke ve vizyonla yapılır; tehdit ve sindirme ile değil
00:10 Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Aydın, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in “boykot” çağrısına tepki gösterdi…
00:06 CHP Neden Boykot Çağrısı Yaptı?
00:03 Ömer Çelik: Özgür Özel’in geldiği nokta Türkiye’yi topyekun tehdit etmektir
00:02 Eski CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’ndan flaş adaylık açıklaması!…
22:26 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Salı günü vefat eden AK Parti Kocaeli İl İstişare Kurulu Üyesi ve eski Ulaşlı Belediye Başkanı Burhan Abiş’in cenaze törenine katıldı…
21:10 Acıların gölgesinde bir Ramazan Bayramı daha
18:55 Fidan’ın Washington Ziyareti ve Türkiye’nin Stratejik Otonomisi
18:41 Sokak Siyasetinden Geriye Ne Kalır?
17:34 Adalet Bakanı Tunç, Silivri’de işkence ve kötü muamele yapıldığına dair iddialara yanıt verdi…
13:26 Gazeteci Serkan Borlak hayatını kaybetti 
12:58 Kocaelispor Sakarya’yı eli boş gönderdi!…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Küresel petrol kullanımındaki büyüme neredeyse durma noktasına geldi

Küresel petrol kullanımındaki büyüme neredeyse durma noktasına geldi
16 Haziran 2023
19
A+
A-

Rapor, dünya talebinin 2023’te günde 2,4 milyon varil gibi güçlü bir sıçrama yapacağını öngörüyor.

Kurumun icra direktörü Fatih Birol “Temiz enerji ekonomisine geçiş hız kazanıyor ve küresel petrol talebi bu on yılda geleceği noktada artık zirveyi temsil ediyor.” dedi.

UHA / Europe İnternational News Agency

Uluslararası Enerji Ajansı’nın raporuna göre elektrikli araçlara ve diğer temiz teknolojilere geçiş, küresel petrol kullanımındaki büyümeyi neredeyse tamamen durma noktasına getirdi.

Dünyanın petrol talebinin önümüzdeki beş yıl içinde keskin bir şekilde düşmesi bekleniyor.

2026’dan sonra küresel benzin kullanımının azalmasını öngören değerlendirmeler, OPEC ve diğer petrol üreticileri için iyi haber değil.

Petrol üretiminin zirve yaptığı ve düşmeye başladığı nokta olan ve uzun süredir tartışılan “petrol zirvesi” olasılığı artık tüm dünyanın gündeminde.

Rapor, dünya talebinin 2023’te günde 2,4 milyon varil gibi güçlü bir sıçrama yapacağını öngörüyor. Kurumun icra direktörü Fatih Birol “Temiz enerji ekonomisine geçiş hız kazanıyor ve küresel petrol talebi bu on yılda geleceği noktada artık zirveyi temsil ediyor.” dedi.

Benzin tüketimi 2026’dan sonra düşecek

Ajans, dünya petrol ürünleri talebinin yaklaşık dörtte birini oluşturan benzin tüketiminin 2026’dan sonra düşeceğini tahmin ediyor.

Bu durumun nedeni petrol kaynaklarının azalması değil, arzdan ziyade talebin zayıflaması. Suudi Arabistan tarafından düzenlenen son üretim kesintileri de petrol fiyatlarını yükseltmeye yetmedi. Talepte düşüş devam ettikçe petrol fiyatları da düşmeye devam edecek.

Riyad 4 Haziran’da günde bir milyon varil yani küresel arzın yaklaşık yüzde 1’ini keseceğini duyurmuştu. Şu anda varil başına 75 dolar civarında olan brent ham petrol fiyatları, bu duyurudan önceki seviyelerin yaklaşık bir dolar altında.

Ajansın raporuna göre, on yıllardır küresel petrol talebindeki büyümenin kilit itici gücü olan Çin de artık bu rolü oynamayabilir. Bu da üreticilerin endişelerini artıracak.

Çin elektrikli araçlar için dev bir pazar

Çünkü Çin aynı zamanda elektrikli araçlar için devasa bir pazar ve “sıfır Covid” kısıtlamaları sonrası ülkenin ekonomik toparlanması, bazı ekonomistlerin tahmin ettiği kadar güçlü olmadı.

Çin’de de petrol tüketimindeki artışın, özellikle 2028’e kadar süreceği ancak sonraki yıllarında yavaşlayacağı bekleniyor.

Risk analiz şirketi olan Eurasia Group’un direktörü Henning Gloystein de Çin’in salgın öncesi sahip olduğu türden bir petrol talebi içerisinde olmadığını söylüyor.

Her gün milyonlarca varil petrol toprak altında kalacak

2028 yılı sonuna kadar yarısı Çin’de olmak üzere dünya çapında 155 milyondan fazla elektrikli aracın satılacağı tahmin ediliyor. Bu araçlar, tüketilmiş olabilecek günde üç milyon varil petrolün yer altında kalacağı anlamına gelecek.

Bazı Avrupalı petrol devleri petrol üretimlerinin kademeli olarak düşmesine izin veriyor, ancak Shell nakit akışının devam etmesi için üretimi on yılın sonuna kadar sabit tutacağını söyledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.