Kuaför Eray Yurga ile Pandemide Kadın ve Saç
İSTANBUL-TÜHA HABER / Küresel salgının dünyada en çok kadınları etkilediğine ve bu etkilerin kadınlar tarafından uzun yıllar hissedileceğine işaret ediliyor. Zira bu salgında en çok ülkemizde yaklaşık 26 bini kadın kuaförü olmak üzere, 80 bin kuaför salonu ve berberi etkiledi.
Bu işletmeler 350 binin üzerinde kişiye iş imkanı sunuyor ve 2,5-3 milyar TL civarında ekonomik değer yaratan bu girişimci sektör pandemi döneminde zorluklarla hala mücadele ediyor. Nitekim sektörün genelini kendi öz sermayesiyle çalışan küçük işletmeler oluşturuyor.
Bilindiği gibi normal zamanda kadınların yüzde 85’i kuaföre gidiyor. Kuaförler, paylaşma, sosyalleşme, psikolojik olarak kendini şımartma, kişiye özel yatırım, kısacası sosyal ve psikolojik iyilik için de önemli bir sektör.
Karantina ve kısıtlama önlemleri yüzünden gelirleri azalan kuaförler-berberler, tüm zorluklara rağmen hijyen tedbirleri için gereken kurallarla uymaya ve ek harcamalar yapmaya devam ediyor.
(UHA) Uluslararası Haber Ajansı olarak, pandemi döneminde ayakta kalabilmek ve müşterilerini kaybetmemek için büyük mücadele veren İstanbul Anadolu yakasından, mesleğinin doruğunu yakalamış olan kuaför Eray Yurgay’la birlikteyiz.
UHA – Eray bey kısaca sizi tanıyabilir miyiz? Bu mesleğe ne zaman başladınız?
Eray Yurga : Mesleğe İzmir’de başladım. Daha sonra İstanbula gelerek mesleği amcam Yunus Yurga’dan öğrendim. Çıraklığım onu izlerken ve ondan meslek öğrenerek geçti. Şu an mesleğimin 18.yılındayım.
Pandemi sürecinde evde saç işlemleri yapıldı neler düşünüyorsunuz bu konuda?
Herkesin gizli bir yeteneği varmış bunu öğrendik. Tüm kadınlar ve erkekler kendi kuaförleri oldu. Ve çoğu kişi de çok başarılı işler çıkardı.
Sizce neler değişti bu dönemde?
Mesela çoğu kadın dip boyası yapmayı öğrendi. Renkleri çözerek en uygun tonları bulmaya çalıştılar kuaförlerinden destek aldılar ya da sıkılıp kendi doğal renklerine boyadılar. En azından herkes denedi ve keyifli zaman geçirdi.
Bir kadın evde neler yapabilir?
Şöyle ki küçük bir uğraşla şekillendirme, yıkadıktan sonra özenli bir kurutma yaparak doğal hacimlendirme, birkaç deneme ile şık bir topuzu gayet güzel yapabilir. Uzun ve katlı saçların kırıkları alınabilir. Hafif geçiş boyaları yapılabilir, dip boyaları yapılabilir, canlılığını kaybetmiş bir balyaj için cila yapılabilir. Yani aslında biraz teknik malzeme ve kuaförünüzden alacağınız küçük tüyolarla birçok işlem yaklaşık sonuçla yapılabilir.
Kadınların 1.numaralı sorunu olan Saç dökülmeleri için ne önerirsiniz?
Saç dökülmesinin birçok sebebi var. Genetik faktörler,hormonal sorunlar,vitamin ve mineral eksikliği,stres,depresyon gibi sorunlarda dökülme oluşabilir. Önce doktor kontrolü yaptırmak gerekli aslında. Deri altında problem varsa ya da dökülme vitamin eksikliğinden kaynaklanıyorsa bunlara doktorun müdahalesi gerekli. Dökülmeler öncelikle bu şekilde doktor kontrolü olmalı. Ama mevsimsel dökülme ve saç derisi kabuklanmaları için bir kuaföre danışarak ürün tercih edilebilir
Mevsimsel saç dökülmeleri ve saç derisi kabuklanması için evde birşey yapılabilir mi?
Doktor kontrolleri yapıldıktan sonra eğer sorun içten değilse yüzeysel dökülme var demektir. Eğer profesyonel bir yardım ve ürün edinilemiyorsa, benim tavsiyem 50 ML Hindistan cevizi yağına 10 damla biberiye yağı, 5 damla badem yağı ile diplere uygulanabilir.
Evde yapabilecek doğal saç bakımı olarak neler önerirsiniz
Özellikle hafta sonları kendinize zaman ayırdığınız dönemlerde bu maskeyi kullanmanızı öneririz. Saçlarının gürleşmesini istiyorsanız mutlaka denemelisiniz. Her ne kadar çok rahatsız edici bir kokusu olsa da, sarımsak ve zeytinyağının mucizevi etkisini saçlarınızda hissetmiş olacaksınız. Sarımsak – zeytinyağı maskesinin yapımı da basit: Bunun için 3 ya da 4 diş sarımsağı ezip küçük bir kavanozun içerisinde zeytinyağı ile karıştırın. Bu karışımdan her gün 2 yemek kaşığı dipten uca kadar saçlarınıza uygulayın. Karışımın kalanını da sonraki uygulama için bekletebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken şey marketlerden değil, doğal olarak satılan zeytinyağları kullanmanız olacaktır. Böylece saçlarınıza doğal bir parlaklık ve güç kazandırmış olacaksınız rahatlıkla.
Peki yağlı maske kullanmayı sevmeyen kadınlar için bir öneriniz var mı?
Saçları çok yağlı olduğu için saç bakımlarında yağ kullanmak istemeyen kadınlar için elma sirkesi ideal bir tercihe dönüşecektir. Elma sirkesinin saçın bakımı ve güçlü kalması açısından mucizevi etkileri bulunuyor. Bunun için bir çay bardağı doğal elma sirkesini aynı oranda su ile karıştırın, içine de 1 çay kaşığı tuz ekleyin. Böylece karışımınızı hazırlamış olacaksınız. Bu maskeyi uyguladıktan sonra saçlarınızı havlu ya da streç film ile sararak en az 2 saat boyunca bekletmeniz de gerekmektedir. Bu da sizin saçlarınızın derinine nüfus etmesini desteklemiş olacak ve bu sayede çok daha sağlıklı saç görünümlerine de ulaşma şansını yakalamış olacaksınız.
Bakım yaparken nelere dikkat etmek gerekir
Bakım yaparken dikkat edilmesi gereken birkaç nokta var; saç bakım maskesini veya evde yaptığınız karışımı temiz saçlara uygulamalısınız. Yıpranmış saçlar için maske yaparken alerji riskini her zaman göz önüne almalısınız. Önceden küçük uygulamalar yapıp denerseniz eğer, küçük kızarıklıkların da önüne geçmiş olabilirsiniz. Saç bakım maskesini durularken de çok sıcak ya da çok soğuk su kullanımından mutlaka kaçının. Ilık bir suyla, acelesiz bir şekilde duruladığınızda, çok daha iyi sonuçlar alabilirsiniz. Yaptığınız yağ karışımlarını yıkama aşamasında önce ıslatmadan şampuan ile arındırıp sonra yıkamanız daha doğru olur . Aromatik yağların allerji yapıp yapmadığını mutlaka kontrol etmek gerekir ufak bir noktaya inceltilmiş yağı sürdükten sonra allerji testi yapabilirsiniz.
[UHA Haber Ajansı, 10 Aralık 2021]