Kriter’in Şubat Sayısı Çıktı: Tarihi Karar | İsrail Soykırımla Yargılanacak
Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) bünyesinde hazırlanan Kriter dergisinin 87. sayısı raflarda yerini aldı.
UHA / İnternational News Agency
Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) bünyesinde hazırlanan Kriter dergisinin 87. sayısı çıktı.
Yaklaşan seçimler, terörle mücadele, İsrail’in saldırıları ve deprem bölgesindeki çalışmalar başlıklarıyla yoğun ve dolu bir sayı hazırladık. Çevreyi, deprem bölgesindeki gelişmeleri, sosyal konut çalışmalarını ve daha fazlasını alanında yetkili bir isimle; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki ile konuştuk.
Yoğun gündemin en dolu başlıklarından olan dış politika dosyamızda, Ortadoğu’daki bölgesel çatışma ihtimalini inceleyen Muhittin Ataman, küresel ve bölgesel güçlerin beklentilerini ve pozisyonlarını değerlendirdi. İsrail’in işlediği soykırım suçunun mahkemeye taşınmasını ele alan Yücel Acer, Uluslararası Adalet Divanı’nın kararlarını, Zafer Meşe ise İsrail’in uluslararası hukuku ihlal eden saldırılarına Almanya’nın neden destek verdiğini açıkladı.
Gazze’deki direnişin mahiyetini ve büyüme potansiyelini Hüseyin Mercan ele alırken, HAMAS’ın hem en büyük rakibi hem de İsrail hapishanelerinden serbest bırakılmasını öncelikle istediği bir Filistinli liderin, Mervan Bergusi’nin portresini, Talha İsmail Duman çizdi. İsrail’in Kara Şabat travmasını Tuğçe Ersoy Ceylan kaleme alırken, Gökhan Çınkara rezerv askerler üzerinden İsrail’in toplum yapısına mercek tuttu.
İsrail’in 7 Ekim’deki istihbarat zafiyetini ise Emre Karaca ve Alp Cenk Arslan birlikte yorumladılar. Ömer Behram Özdemir, Amman-Şam normalleşme girişiminin başarısızlığını ve son günlerde iki ülke arasında gerginliğe yol açan olayları incelerken, Tunç Demirtaş, Kızıldeniz’de artan gerilim üzerinden ivmelenen jeopolitik riskleri yazdı. Körfez ülkelerinin Yemen krizi yaklaşımlarına Mehmet Rakipoğlu, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin Türkiye ziyareti ve sonuçlarına ise Hakkı Uygur odaklandı.
Sınır ötesinde operasyonlar devam ederken gelen şehit haberleriyle derinden sarsıldık. Murat Aslan, önemi ve zorluğu her defasında dile getirilen terörizmle mücadele hakkında bir çerçeve sunarken, Kutluhan Görücü, güncel gelişmeler eşliğinde terörle mücadelenin taktik ve stratejik nabzını tuttu.
Mücadelenin en büyük çarpanlarından biri olan savunma sanayiinin payını ve etkisini Rıfat Öncel masaya yatırırken, Zakir Avşar şehit haberlerini bile malzeme yaparak Türkiye’yi hedef alanlara başka bir Türkiye olmadığını hatırlattı.
Seneidevriyesini yaşadığımız 6 Şubat depremlerinin ardından bir yılda gerçekleştirilen kamusal ve sosyal politikaları Faruk Taşçı, yeni acıların yaşanmaması için TOKİ ve kentsel dönüşüm çalışmalarını ise Veli Böke detaylıca anlattı. Bir yılın ardından depremin makroekonomik resmini ise Bilal Bağış ortaya koydu.
İki aydan daha az bir sürenin kaldığı yerel seçimlerde siyaset hararetleniyor. AK Parti’nin seçim beyannamesini Baki Laleoğlu irdelerken, mahalli seçimlerin yerel aktörlerini ve siyaset üretimini İhsan Aktaş kapsamlı ve çok boyutlu bir şekilde ele aldı.
Metin Özkan ittifaklar, adaylar ve vizyon başlıkları üzerinden siyasal partilerin yerel seçim stratejilerini arka planıyla çözümlerken, İstanbul ve Türkiye’deki belediyeciliği ise Cenay Babaoğlu yazdı. Hızlı ve aktif gündemle beraber Türkiye uzaya ilk astronotunu gönderdi. Uzayda açılan yeni çağın Türk bilimine getirdiklerini, çalışmaları, gelişmeleri ve muhtemel sonrasını Gloria Shkurti Özdemir kaleme aldı.
Kitaplık bölümünde bu ay SETA Vakfı yayınlarından çıkan 2023’te Türkiye ile Nasıl Bir Ortaklık: Türkiye-AB İlişkilerini Yeniden İşler Kılmak başlıklı iki kitabı, Mehmet Babacan sizler için değerlendirdi.
Gelecek sayıda görüşmek üzere…
Mustafa CANER
GENEL YAYIN KOORDİNATÖRÜ