ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
15:29 İsrail Türkiye Sınırına Yanaşır mı?   
10:43 CHP’li Kanko: Vatandaşa, diğer ülkelerin kabul etmediği ve gümrüklerden geri dönen gıdalar yediriliyor!
10:19 Küresel gıda fiyatlarında 18 ayın en hızlı artışı!
09:24 Enflasyon ATM’leri Nasıl Vuruyor? Kaynak: https://turk-internet.com/enflasyon-atmleri-nasil-vuruyor/
07:49  İzmirlinin öncelikli ihtiyaçlar listesi
07:31 Azerbaycan’ın JF-17 talebi: Türkiye kilit rol oynayabilir
07:15 Trump’ın Kongre Baskını Davasında Kritik Gelişme
07:01 Avusturya’da Özgürlük Partisi’nin Başarısı: Avrupa’da Aşırı Sağ Zaferlerine Bir Yenisi Daha Eklendi
06:37 Bakan Göktaş, “Kadına Yönelik Şiddet Araştırması’nın saha çalışmaları başlıyor”
06:21 Bakan Kurum’dan Kahramanmaraş’ta sanayi esnafına 1,5 milyon Tl’lik destek açıklaması
00:43 Yozlaşmanın İpuçları-3
00:39 TBMM’de ‘Geçen Hafta’
00:35 Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Türkiye’de ne diyorsak, BM kürsüsünde de aynı cümleleri kurmaktan asla çekinmiyoruz”
00:33 Antalya Altın Portakal Film Festivali başladı…
00:21 Adalet Bakanı Tunç, Azerbaycan’da çeşitli temaslarda bulundu
00:20 Denizden kıyıya sanat yolculuğu…
00:18 Kriter’in Eylül Sayısı’nda: İsrail Batı’yı Esir Aldı | Soykırım Devam Ediyor
00:09 Üniversite ve Yüksek Okul mezunu Türk gençlerini okul bittikten sonra onları bir araya getiren Inter Talenten Vakfı
00:07 TBMM Başkanı Kurtulmuş, CNN Türk’teki “Hafta Sonu” programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı
00:05 CHP neden birinci parti olma konumunu kaybetti?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kosova’nın Haber Portalı ‘KosovaPort’dan haberler!

Kosova’nın Haber Portalı ‘KosovaPort’dan haberler!
1 Eylül 2024
12
A+
A-

Kosova Cumhuriyet’nin saygın, güvenilir Kosova’nın Haber Portalı ‘KosovaPort’da hafta içinde yer alan gündeme ilişkin haberleri, Gazeteci Ela KASAP, Türkiye’deki siz okuyucular için derledi.

TÜRKİYE, KUZEY MAKEDONYA ORDUSUNA ASKERİ EKİPMAN HİBE ETTİ

Türkiye Milli Savunma Bakanlığı tarafından Kuzey Makedonya ordusuna askeri ekipman hibe edildi.

Başkent Üsküp’teki kışlada düzenlenen askeri ekipmanların teslim törenine Kuzey Makedonya Savunma Bakanı Vlado Misaylovski, Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Saşko Lafçiski, Genelkurmay Başkan Yardımcısı Azim Nuredin, Türkiye’nin Üsküp Büyükelçisi Fatih Ulusoy, Savunma Bakan Yardımcısı Еlfet Ismaili, Türkiye’nin Üsküp Büyükelçiliği Askeri Ataşesi Albay Recai Yılmaz ile davetliler katıldı.

Bakan Misajlovski, törende yaptığı konuşmada, bugün sadece eylemde olan bir müttefiklik değil, aynı zamanda 30 yılı aşkın süredir görünür olan dostluğa ve karşılıklı bağlılığa tanıklık ettiklerini söyledi.

30 Ağustos Zafer Bayramı’nı kutlayan Misaylovski, “Türkiye’den gelen bu hibe, halklarımız arasındaki gerçek ve kalıcı dostluğu bir kez daha kanıtlıyor. Ordumuzun kapasitesinin güçlendirilmesine ve dolayısıyla ittifakın barış, güvenlik ve istikrarının güçlenmesine olanak sağlayacak bu hibeden dolayı, Makedon halkı ve ordusu adına Türk halkına ve devletine teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin, kanıtlanmış dost ve ortak ülke olduğunu, Türkiye’nin desteğinin Kuzey Makedonya ordusunun NATO standartlarına uygun yeni ve son teknoloji ekipmanlarla modernizasyonuna önemli ölçüde katkı sağladığını belirten Misaylovski, iki ülke arasında savunma alanında pek çok işbirliğinin olduğunu kaydetti.

Kosovaport | PristinaKosovaport | Pristina

Türkiye ile Kuzey Makedonya’nın ortaklaşa katıldığı Afganistan’daki Kararlı Destek Misyonu, Kosova’daki KFOR, Bosna Hersek’teki Althea gibi misyonların karşılıklı güveni güçlendirdiğine dikkati çeken Misaylovski, “2020’deki Kovid krizi sırasında sağladığınız dayanışmayı hiçbir şekilde unutmuyoruz. Son zamanlarda devletimizi saran yangınlarla mücadele konusunda desteğinizi de aynı şekilde. Türkiye, iki uçak ve bir helikopterle hava desteğini gönderen ilk ülke oldu.” diye konuştu.

Lafçiski de 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı kutlayarak bugünün sadece Türkiye’nin bayramı olmadığını, aynı zamanda iki ülke arasındaki dostluğun ve işbirliğinin gücünün de simgesi olduğunu belirtti.

Yıllar boyunca kendilerine pek çok fayda sağlayan ortaklığı inşa etmek ve güçlendirmek adına kararlılıklarını teyit etmek üzere bir araya geldiklerini vurgulayan Lafçiski, “Türkiye, birçok kez samimi bir şekilde destek ve dostluk gösteren kardeş ülkemizdir. Savunma kapasitemizin geliştirilmesi konusunda Türkiye’den aldığımız sürekli yardım, bizim için son derece önemlidir.” dedi.

Farklı ekipmanlar içeren bu hibe ile ikili işbirliklerinin başarısını teyit ettiklerini anlatan Lafçiski, “Askeri gücümüzün yeteneklerinin güçlendirilmesi ülkemizin istikrarı ve güvenliğinin anahtarıdır. Türkiye ile işbirliği de bu sürecin bir sütunudur.” diye konuştu.

Büyükelçi Ulusoy ise teslim edilen askeri ekipmanların yalnızca bir hibe olmadığına işaret ederek bunların, Kuzey Makedonya’nın savunma kabiliyetlerinin güçlendirilmesi yolunda verdikleri desteğin bir simgesi olduğunu söyledi.

Devir teslimin özellikle Türkiye için askeri açıdan büyük anlamı olan 30 Ağustos Zafer Bayramına tekabül etmesinden dolayı duyduğu mutluluğu ifade eden Ulusoy, “Türkiye ile Kuzey Makedonya arasındaki ilişkiler gücünü derin tarihi, kültürel ve beşeri bağlardan almaktadır. Türkiye’nin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Manastır Askeri İdadisinden mezun olmuş olması da köklü ilişkilerimizin tezahürlerinden biridir.” dedi.

Kosovaport | PristinaKosovaport | Pristina

Türkiye’nin savunma sanayisinden ulaştırmaya, ekonomiden enerjiye, eğitimden sağlığa her alanda büyük atılımlar gerçekleştirdiğini vurgulayan Ulusoy, “Savunma sanayiinde 185 ülkeye 230 çeşit ürün ihraç ederek, geçtiğimiz yıl 5,5 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaştık. Bugün 50 ülke Türk şirketlerinin ürettiği insansız sistemleri kullanmaktadır. Savunma sanayii dahil ilişkilerimizi kazan-kazan anlayışıyla geliştiren bir ülke olduk. Askeri ve savunma sanayii alanında sahip olduğumuz yetenekleri Kuzey Makedonya gibi dost ve müttefik ülkelerle, kardeşlerimizle paylaşmaktan büyük bir memnuniyet duyduk.” ifadelerini kullandı.

Bağımsızlığından bu yana Kuzey Makedonya ile her alanda olduğu gibi savunma alanında da çok verimli işbirliği tesis ederek askeri ilişkileri güçlü bir temel üzerine inşa ettiklerini anlatan Ulusoy, Kuzey Makedonya’nın NATO üyeliğini desteklediklerini ve müttefik olduklarını söyledi.

Katılımcılara Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın selamlarını ileten Ulusoy, yeni dönemle birlikte işbirliği ve desteği artırarak sürdürme konusundaki kararlılıklarını vurguladı.

Konuşmaların ardından Üsküp Büyükelçiliği Askeri Ataşesi Albay Recai Yılmaz ile Kuzey Makedonya Savunma Bakanlığı Uluslararası İşbirliği Daire Başkanı Krste Malinkovski, verilen askeri ekipman hibesine ilişkin protokolü imzaladı.

Protokol kapsamında Kuzey Makedonya ordusuna yapılan hibe, dron, iletişim ekipmanları, gece görüş gözlüğü ve korucu ekipmanlarından oluşuyor.

Kosovaport | PristinaKosovaport | Pristina

KOSOVA’DA GÖREV YAPAN TÜRK ASKERLERİNDEN FSK’YA MUHAREBE EĞİTİMİ

NATO’nun Kosova’daki Barış Gücü KFOR bünyesinde görev yapan Türk askeri, Kosova Güvenlik Gücü (FSK) askerlerine temel muharebe eğitimi verdi.

FSK tarafından yapılan yazılı  açıklamada, Türk ordusu ile işbirliği kapsamında  gerçekleştirilen eğitimin, Kosovalı askerlerin muharebe kapasitesinin artırılmasının amaçlandı kaydedildi.

Muharebe eğitiminin, Türk askerleri tarafından FSK’nin Kara Kuvvetleri 2’nci Alayı’na yönelik verildiği belirtilen açıklamada, ” Türkiye Cumhuriyeti, FSK’nin tüm alanlarda kapasitesini sürekli olarak artırmaya yardımcı olmaktadır ve profesyonel gelişim ile teknik destek sunmaktadır.” ifadelerine yer verildi.

Barış destekleme amaçlı Kosova’ya 1999’da intikal eden KFOR bünyesindeki  Türk askeri, FSK’nin silahlı kuvvetlere dönüştürülme sürecine çeşitli katkılar sağlıyor.

Kosovaport | PristinaKosovaport | Pristina

GOFFUS: KUZEYDEKİ KOORDİNASYONSUZ EYLEMLER ŞİDDET RİSKİNİ ARTIRIR VE KFOR’U TEHLİKEYE ATAR

NATO’nun Operasyonlardan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Thomas Goffus, Kosova’nın kuzeyindeki koordinasyonsuz eylemlerin, ülkedeki tüm halkın güvenliğini tehdit eden ve KFOR askerlerini tehlikeye atan şiddet riskini artırabileceğini söyledi.

Başkent Prştine’de gerçekleştirdiği temasların ardından RTK’ya demeç veren Goffus, “Geçtiğimiz yıl boyunca, ne yazık ki daha zorlu bir güvenlik ortamına ve gerilimlerin yeniden ortaya çıkmasına çözüm bulmak amacıyla Kosova’daki asker sayısını artırdık. Bu bir kez daha NATO müttefikleri ve ortaklarının Kosova ve genel olarak Balkanlar’da güvenliği korumaya yönelik hızlı kararlılığını gösteriyor” dedi.

Şu anda gerekli olan askeri birliklerin eklenmesinin Kosova’da uzun vadeli barış için bir çözüm olmadığını, çözümün siyasi olduğunu söyleyen Goffus, “Geriye kalan sorunların çözümü için hem Priştine hem de Belgrad’ın AB’nin kolaylaştırdığı diyaloğa yapıcı bir şekilde katılması büyük önem taşıyor. Tüm taraflara, varılan anlaşmaları vakit kaybetmeden uygulamaya çağrımızı sürdürüyoruz” ifadelerine yer Verdi.

Kosovaport | PristinaKosovaport | Pristina

KURTİ: SIRBİSTAN’IN KAYIP KİŞİLERLE İLGİLİ SORUNUN ÇÖZÜLMESİNE YÖNELİK BİR İSTEĞİ YOK

Dünya Kayıp Kişiler Günü vesilesyle başkentteki kayıp kişiler anıtında anma töreni düzenlendi. Törene, Başbakan Albin Kurti ve kayıp kişilerin yakınları katıldı.

Kayıp kişiler anıtında düzenlenen törenin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Başbakan Albin Kurti, “2000 ile 2001 yılları arasında Miloşeviç rejiminin düşmesinin hemen ardından, Sırbistan’nın Batajnicë ve Peruqac köylerinde bulunan toplu mezarların yüzde 94’ü açıldı ve savaşta hayatını kaybedenlerin cansız bedenleri Kosova’ya iade edilerek tekrardan toprağa verildi. Fakat o günden 2021 yılına kadar Sırbistan tarafından toplu mezarların aranması konusunda başka bir adım hiç atılmadı. Kosova’da ise 25 yıl içerisinde 2 bin 800 kazı yapıldı. Uluslararası toplumdan bir kez daha Sırbistan’ baskı yapmalarını ve özellikle Sancak bölgesinde toplu mezarlar ve Yugoslavya ordusunun 37. Tugayı’nın arşivlerinin tekrardan araştırılması çağrısı yapıyorum” dedi.

Ailelerin Sesi” Derneği Başkanı Bayram Çerkini ise savaşın üzerinden geçen bunca zamana rağmen hala kayıp kişiler konusunda ilerleme kaydedilememesini uluslararası ve yerel kurumlara bağlayarak bu konudaki rahatsızlığını dile getirdi.

Çerkini, “Aile üyeleri olarak kayıp kişilerin akıbetinin açıklığa kavuşturulmaması bizi büyük bir hayal kırıklığına uğratıyor. Yerel ve uluslararası kurumlardan memnun değiliz. Brükseldekiler 25 yıldır bizim sevdiklerimizin nerede olduğunu bilenlere karşı baskı yapmıyor. Bu konuda ortak hareket edilememesini normal karşılamıyorum” ifadelerini kullandı.

ELA KASAP (arşiv) | KOSOVAPORT - Kosovanın Haber Portalı

Gazeteci* Ela KASAP, KosovaPort

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.