ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:56 Trabzonspor U19 UEFA Gençlik Ligi’nde yarı finalde
00:31 Bahçeli’den sokak çağrılarına tepki: Şuursuzluk ve sorumsuzluk
00:28 ‘Temiz Yerel Yönetim’ Vaadine Ne Oldu?
00:21 Dışişleri Bakanı Fidan, bugün Fransa’ya gerçekleştireceği resmi ziyaret kapsamında, Fransa Avrupa ve Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot ile bir araya gelecek…
00:15 Fahrettin Altun: Siyasi rekabet, ilke ve vizyonla yapılır; tehdit ve sindirme ile değil
00:10 Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Aydın, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in “boykot” çağrısına tepki gösterdi…
00:06 CHP Neden Boykot Çağrısı Yaptı?
00:03 Ömer Çelik: Özgür Özel’in geldiği nokta Türkiye’yi topyekun tehdit etmektir
00:02 Eski CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’ndan flaş adaylık açıklaması!…
22:26 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Salı günü vefat eden AK Parti Kocaeli İl İstişare Kurulu Üyesi ve eski Ulaşlı Belediye Başkanı Burhan Abiş’in cenaze törenine katıldı…
21:10 Acıların gölgesinde bir Ramazan Bayramı daha
18:55 Fidan’ın Washington Ziyareti ve Türkiye’nin Stratejik Otonomisi
18:41 Sokak Siyasetinden Geriye Ne Kalır?
17:34 Adalet Bakanı Tunç, Silivri’de işkence ve kötü muamele yapıldığına dair iddialara yanıt verdi…
13:26 Gazeteci Serkan Borlak hayatını kaybetti 
12:58 Kocaelispor Sakarya’yı eli boş gönderdi!…
10:17 “Klinik Araştırmalar Eğitim Programı” gerçekleştirildi
09:51 Bipolar bozukluk, genellikle 15-35 yaş arası bireylerde ortaya çıkıyor
09:44 SAHA İstanbul bülteni!…
09:26 Irak ile Kuzey Irak Arasında Türkiye’ye Petrol İhracatı Gerilimi Çözülecek Mi?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kosova’dan Mektup Var!

Kosova’dan Mektup Var!
5 Şubat 2023
706
A+
A-

Kosova’dan KosovaPort Haber Portalı’nın Genel Yayın Yönetmeni ve Gazeteci Ela KASAP’ın hazırladığı ‘Kosova’dan Mektup Var!’ Haber Bülteninde Kosova’da geçen hafta öne çıkan haberlerden Türkiye’deki okurlar için bir bülten hazırladı.

Bu haftakiKosova’dan Mektup Var!Haber Bülteninin ilk haberi ise Türkiye’den Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD),  Sırbistan’a selle mücadele için ekipman yardımıyla...

AFAD, SIRBİSTAN’A SELLE MÜCADELE İÇİN EKİPMAN YARDIMINDA BULUNDU

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), geçen ay sel felaketinin yaşandığı Sırbistan’ın Novi Pazar şehrine sel ve sel sonrası durumla mücadele için ekipman desteğinde bulundu.

Çamur pompası, su pompası, 100 çift lastik çizme ve yağmurluktan oluşan ekipmanın Novi Pazar Belediyesi’ne teslimatını, Türkiye’nin Belgrad Büyükelçisi Hami Aksoy gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ile telefonda görüştü - Son Dakika Haberleri İnternet

Aksoy, burada yaptığı açıklamada, Sırbistan’ın Sancak Bölgesi ve halkının Türkiye’nin desteğine her zaman güvenebileceklerini söyledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic’in ve iki ülkenin sahip olduğu iyi ilişkilere değinen Aksoy, “Burada sel meydana geldiğini duyunca hemen Novi Pazar Belediye Başkanı Nihat Bisevac’ı aradık ve devletimizin bütün kurumlarıyla yardıma hazır olduğumuzu söyledik.” dedi.

Aksoy, “Daha sonra AFAD Başkanımızla ben bizzat görüştüm. (Nihat Bisevac) Başkan beyden gelen talepleri aldık ve bunları bir an önce teslim etmek için AFAD’dan iki heyet istedik. AFAD heyeti buraya geldi, çalışmalara başladı ve malzemeler hemen temin edildi. Biz de Novi Pazar Belediyesi’ne teslim etmek için buraya geldik.” diye konuştu.
Aksoy, sözlerini şöyle tamamladı:

“AFAD gurur duyduğumuz bir kurumumuz çünkü çok hızlı çalışıyor. Hemen ihtiyaçları tespit ettiler ve alımlar yapılarak belediyeye teslim edildi. Türkiye-Sırbistan ilişkileri geliştikçe bizim de gönül bağımızın olduğu Sancak Bölgesiyle ilişkilerimiz daha da gelişiyor.”
Novi Pazar Belediye Başkan Yardımcısı Nihad Hasanovic de Türkiye’ye şehre verdiği yardımlar için teşekkür ederek bölgede meydana gelen tüm afetlerde Türkiye’nin yardım eden ilk ülke olduğunu ifade etti.

Hasanovic, AFAD’ın önemine ve profesyonel çalışmalarına işaret ederek şehre yapılan yardımların kendileri için çok önemli olduğunu kaydetti.

Değerli okurlar geçtiğimiz hafta Sırbistan Meclisi’nde, Kosova ile diyalog süreci görüşüldü…

SIRBİSTAN MECLİSİNDE, KOSOVA İLE DİYALOG SÜRECİ GÖRÜŞÜLDÜ

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Fransız-Alman Planı’nda, Kosova’nın herhangi bir uluslararası kuruluşa katılmasına karşı çıkmamaları maddesinin ülkesi için en zor kısım olduğunu söyledi.

Vucic, Kosova meselesinin çözümünde ABD ile Avrupa Birliği (AB) tarafından desteklenen Fransız-Alman Planı’nın kapsamlı ele alındığı Sırbistan Meclisi oturumunda konuştu.

Kosova meselesinin 600 yıldır devam eden bir sorun olduğunu savunan Vucic, “Kosova, benim için siyasi hedeften daha fazlası. Gelecek aylarda daha da kapsamlı hale geleceğine inandığım bir tür Üçüncü Dünya Savaşı içerisindeyiz. Bu çatışma daha büyük ve ağır olacak.” değerlendirmesinde bulundu.

Vucic, Ukrayna’da 24 Şubat 2022’de başlayan savaşla Kosova’nın da siyasi bir saldırıya geçtiğini iddia ederek, “Bizi düşman olarak görüyor ve halkımıza zulüm ediyorlar. Kosova’daki Sırplara saldırılar yapılıyor. Bunların hepsi Brüksel Antlaşması’na aykırı. Bir sürü sorun ürettiler.” ifadelerini kullandı.

Kosova’nın Sırp Belediyeler Birliğinin kurulmasını istemediğini aktaran Vucic, Priştine’nin çatışma çıkarma derdinde olduğunu savundu.

Vucic, planda kendileri için en zor kısmın “Sırbistan, Kosova’nın herhangi bir uluslararası kuruluşa katılmasına karşı çıkmayacak” maddesi olduğuna işaret ederek, “Biz karşı çıkalım veya çıkmayalım Kosova Avrupa Konseyi, NATO ve AB’ye girebilmek için çoğunluğu elde edecektir.” dedi.

Sırbistan’ın, barış ve istikrarın korunması adına 10 maddelik bir plan uygulayacağına dikkati çeken Vucic, bunlar arasında Sırp Belediyeler Birliğinin kurulmasına öncelik verilmesi, Kosova’daki Sırpların güvenliği, Sırp halkının çıkarları, ekonomik kalkınma ve diyaloğun devam etmesi gibi önemli noktaların olduğunu söyledi.

Başbakan Albin Kurti, Sırp Belediyeler Birliği için şartlarını sıraladı…

KURTİ, SIRP BELEDİYELER BİRLİĞİ İÇİN ŞARTLARINI SIRALADI

Sırp Belediyeler Birliğinin kurulması konusunda mecliste yaşanan tartışmalar kapsamında açıklamalarda bulunan Başbakan Albin Kurti, Kosova’nın 2013 anlaşmasına göre Birliği kabul etmeye hazır olduğunu söyledi.

Birliğin, Anayasa ve yasalara uygun olması gerektiğini belirten Kurti, yasa dışı yapıların sonlandırılarak, kaçak silaharın teslim edilmesi gerektiğini kaydetti.

Kurti, şartlarıyla ilgili yaptığı konuşmada, “Birlik Anayasa’ya ve yürürlükteki kanunlara uygun olmalı, tek-etnikli olamaz, isim değiştirmeli, kamu ve yürütme yetkisi taşıyamaz. Birlik, nihai anlaşmanın bir parçasıdır ve karşılıklı tanıma sonrasında uygulanmalıdır. Sırbistan, Kosova ile ilişkilerinde BM Şartı ilkelerini kabul ettikten ve beş AB üye ülkesine gönderdiği mektupları geri çektikten sonra uygulanır” ifadelerine yer verdi.

Yanova’da su ve altyapı onarımıyla ilgili yapılan protokol anlaşması imzalandı…

YANOVA’DA SU VE ALTYAPI ONARIMINA YÖNELİK ANLAŞMA

Türklerin de yaşadığı Yanova yerleşim biriminde  su ve altyapı onarımına yönelik Kosova  Bölgesel Kalkınma Bakanı Fikrim Damka, Lipyan Belediye Başkanı İmri Ahmeti ile anlaşma imzaladı.

Yanova’da su ve altyapı onarımı projesinin değeri 650 bin Euro olup, bu tutarın 250 bin Euro’luk tutarı Bölgesel Kalkınma Bakanlığı tarafından sağlanacak.

Anlaşmanın imzalanmasının  ardından Bakan Fikrim Damka, Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Yanova Şubesi’ni ziyaret etti.

Üniversitesi öğrencileri proteste gösterisine hazırlanıyor, değerli okurlar…

PRİŞTİNE ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİ PROTESTO GÖSTERİSİNE HAZIRLANIYOR

Priştine Üniversitesi Öğrenci Parlamentosu, uluslararası toplumun Kosova ile Sırbistan arasında daha önce varılan tüm anlaşmalara saygı göstermesi için Kosova üzerindeki baskıyı artırdığı bir dönemde, Sırp çoğunluğa sahip Belediyeler Birliği’nin kurulmasına karşı  protesto gösterisi düzenleyecek.

Protesto gösterisi, Priştine Üniversitesi’nin kuruluşunun 53’üncü  yıldönümünü olan 15 Şubat günü gerçekleşecek.

Konuya ilişkin olarak yapılan yazılı açıklamada, “Bu yıl 15 Şubat’ta, yarım asırlık tarihi boyunca bir ilim mabedi olmanın yanı sıra, aynı zamanda bir bilim mabedi olan Priştine “hasan Prishtina”  Üniversitesi’nin  kuruluşunun 53. yıl dönümünü anıyoruz.  Üniversite kaçınılmaz olarak ülkemizin tarihi ile yakından bağlantılıdır. Burada, Kosova’nın kurtuluşu ve bağımsızlığıyla sonuçlanan 1968, 1981 ve 1997 protestolarındaki seleflerimizin kilit rolünü hatırlıyoruz. Son savaşın sona ermesinden yaklaşık 24 yıl sonra ve bağımsızlığının ilanından 15 yıl sonra Kosova’nın egemenliği ve toprak bütünlüğü yeniden ihlal edilmektedir” ifadelerine yer verildi.

Protestonun toplanma yerinin Milli Kütüphane avlusunda saat 16:00’da olacağı duyuruldu.

Değerli okurlar, Türkiye’den kardeş yayın kuruluşu olan Uluslararası Haber Ajansı (UHA) için hazırlamış olduğumuzKosova’dan Mektup Var!Haber Bültenimizin sonuna geldik. Bir dahaki bültenimizde buluşuncaya kadar, sağlıkça kalınız!

Hazırlayan: Ela KASAP, Gazeteci

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.