Kosova’dan Haberler!

Kosova’nın saygın, güvenilir, bağımsız, tarafsız düşünce ve yayın kuruluşu olan KosavaPort Haber Portalı’nın Genel Yayın Yönetmeni, başarılı gazeteci Ela KASAP, geçen hafta Kosava’da öne çıkan haberleri Türkiye’den kardeş yayın kuruluşu Uluslararası Haber Ajansı (UHA) için derledi.
İşte Ela KASAP’ın derlediği haberler:
Anadolu Ziraat Mühendisleri Derneği himayelerinde 6. Uluslararası Tarım Kongresi (UTAK2023) Güneydoğu Avrupa’nın en güzel ülkelerinden biri olan Prizren/Kosova\’da düzenlendi.
Kongre, Mamuşa Belediyesi, Denizli Pamukkale Üniversitesi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Prizren Ukshin Hoti Üniversitesi, Yozgat Bozok Üniversitesi, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi ve Moldova Komrat Devlet Üniversitesi işbirliği ile gerçekleştirildi.
6. Uluslararası Tarım Kongresi (UTAK2023), Türkiye Cumhuriyeti Prizren Başkonsolosu Celal Doğan, Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alptekin Yasım’ın yanısıra, kongreye destek sunan üniversite rektör yardımcıları, değişik üniversitelerden çok sayıda alanında uzman öğretim görevlisi, bilim insanları, belediye yönetimi, tarım dernek ve üyeleri ve tarımcıların katıldı.
Dünyanın dört bir yanından, farklı ülkelerin üniversitelerinden ve diğer ilgili kurumlarından bilim adamları, araştırmacılar ve sektör temsilcileri, ilgili konulardaki en son araştırmalarını ve deneyimlerini sunacak ve dünya çapında tarımsal faaliyetler için çeşitli çözümleri tartıştı.
Ayrıca katılımcılar, Kosova’nın eşsiz doğal ve tarihi güzelliklerini yakından görme ve Kosova’nın sıcakkanlı halkı ile tanışma fırsatı yakaladı.
Kongrenin birinci oturumunda, meyve üreticiliği, sulama yöntemleri ve meyveciliğin Mamuşa ve Kosova için önemi ele alındı.
Kongrenin ikinci oturumunda ise, domates ve salatalık üretimi, sulama teknikleri, sera kurulumu ve yeni teknolojilerin kullanılması ile sulama yöntemleri üzerine konuşmalar yapıldı.
Kongrede oturumlar tamamlandıktan sonra misafirler Mamuşa ovası ve seralarını gezme fırsatı yakaladı.
Türkiye’nin 100. yılında 6. Uluslararası Tarım Kongresi’ne (UTAK2023) başta Türkiye olmak üzere, Moldova, Ukrayna, Kuzey Makedonya, Arnavutluk, Karadağ, Romanya, Özbekistan, Kazakistan, Antik çağlardan beri Bulgaristan, Hırvatistan, İran, Azerbaycan, Pakistan, Bosna Hersek de katıldı.
Türkiye’nin 100. kuruluş yıldönümünde, eski çağlardan beri birçok ülke ile yakın ilişkiler içinde olan bir coğrafyanın anlamlı ve önemli bir şehrinde düzenlenen kongre, bilimsel ve kültürel gezileri Prizren, Priştine, Srebrenica ve Mamuşa’da gerçekleştirilen ve ortak bir kültürü paylaşan bu coğrafyada akademik ve ticari işbirliklerinin kurulmasına da önemli katkı sağladı.
Başkent Priştine’de Türkçe eğitimin de yapıldığı “Elena Gjika” İlköğretim Okulu’nda 2023/2024 eğitim yılı bu sabah ders zilinin çalmasıyla başladı.
“Elena Gjika” İlköğretim Okulu, yaz tatilinden sonra okula devam eden ayrıca, eğitime ilk adımlarını atan öğrencilerle dolup taştı.
Heyecan Türkçe eğitim gören öğrencilerde de vardı.
Elena Gjika İlköğretim Okulu Müdür Yardımcısı Agnesa Raşit Globoder, yeni eğitim yılında Türkçe ana sınıfına 21 kayıtlı öğrenciden 19 öğrenci derse başladığını, diğer 2 öğrencinin belgelerini tamlamalarını beklediklerini belirtti. Globoder, bu sayının oldukça memnuniyet verici olduğunu değerlendirdi.
Kosovaport’a bu yıl daha belirgin bir şekilde yaşanan kitap sırununa da değinen Okul Müdür Yardımcısı, çocuklara ders kitapları konusunda yardımcı olabilmek için ellerinden geleni yapacaklarını sözlerine ekledi.
Globoder, ebeveynlere çağrı yaparak yeni kitapların satın alınması konusunda aceleci davranmamaları, bir hafta daha bekleyerek, yeni Türkçe ders kitaplarının basılıp basılmadığını inceledikten sonra karar vermeleri tavsiyesinde bulundu. Agnesa raşit Globoder, yeni kitapların basılmaması durumunda geçen yılın kitaplarını öğrencilere dağıtacaklarını söyledi.
Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani öğrencileri yeni öğretim yılının başlaması vesilesiyle kutlayarak, bilişim mücadelesinin asla bitmeyeceğini belirtti.
Osmani, basın açıklaması aracılığıyla öğrencilerin kendilerine yeni bilgi ufuklarını genişletmek için yeni bir fırsata sahip olduklarını kaydederek, “Öğrencilerimiz bilgiye açık zihinler ve duygu dolu kalplerle, yeni bir sayfa, yeni bir şeyler öğrenme, bilgi ufkunu genişletme fırsatı olan bu yeni öğretim yılına başlıyorlar” ifadelerine yer verdi.
Osmani, “Yeni bir ders yılına başlarken eğitimin sadece kitap ve testlerden ibaret olmadığını, empatiyi, eleştirel düşünmeyi ve yaratıcılığı geliştirmeyi ön plana çıkaralım. Bilgi savaşı asla bitmez! 1 Eylül kutlu olsun! Başarılar bu öğretim yılının her gününe damga vursun!”, diye vurguladı.
Avrupa Birliği’nin (AB) Genişlemeden Sorumlu Komisyon Üyesi Oliver Varhelyi, genişlemeye ilişkin önemli tekliflerin Ekim ayında sunulacağını açıkladı.
Euractiv’e verdiği röportajda, aday ülkelere 2030 yılına kadar AB üyeliğinin gerçekleşebileceği sözünün ardından atılacak adımları anlatan Varhelyi, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, “Genişlemeyi mümkün kılmak için her şeyi masaya koyacağız, ancak karar üye ülkelere kalmış.” diye yazdı.
Varhelyi, AB’nin 2030’na kadar genişlemesinin mümkün olduğunu, ancak bunun aday ülkeler ve bloğun kendisinin “çabalarını iki katına çıkarması” durumunda gerçekleşebileceğini söyledi.
AB’ye üye olmak için bilinen sekiz aday var: Türkiye (1999’dan beri), Kuzey Makedonya (2005), Karadağ (2010), Sırbistan (2012), Arnavutluk (2014), Moldova (2022), Ukrayna (2022) ve Bosna ve Hersek (2022). Bağımsızlığı beş AB üye ülkesi tarafından tanınmayan Kosova ve Gürcistan, 2022’de resmi olarak üyelik başvurularını sundular ve Avrupa Birliği tarafından potansiyel adaylar olarak değerlendiriliyor.
Avrupa Komisyonu’nun üyelik sürecindeki tüm ülkeler için yıllık ilerleme raporunu sunmasının beklendiği Ekim ayında, AB yönetiminin “temel öneriler” sunacağını duyuran Varhelyi, “Yeni teklifler ve yeni fikirler ortaya koymaya hazırız” diye yazdı.
***
Hoşça kalınız!
Gazeteci* Ela KASAP, KosovaPort