ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:48 TBMM’de yoğun mesai başlıyor: İşte gündem maddeleri…
00:34 Katil İsrail Beyrut’u şimdiye kadarki en ağır bombardımanla vurdu
00:32 İzmir Körfezi’ne ‘nefes’ olacak eylem planı bugün açıklanacak
00:30 Türkiye’den Bosna Hersek’e yardım eli
00:29 7 Ekim’in yıldönümü öncesinde dünyanın dört bir yanında Filistin yanlısı gösteriler düzenlendi
00:28 Bağımsız milletvekili Nadir Bedir, “Savaş bittikten sonra Hizbullah ile oturup konuşmalıyız”
00:25 Irak ve Suriye’nin kuzeyinde 4 terörist etkisiz hale getirildi
00:20 Bakan Fidan Lübnan Başkakanı Mikati ile görüştü
00:10 Bakan Göktaş: Şiddetin kök nedenlerini ortadan kaldırmak için çalışmaları sürdüreceğiz
00:03 Astana Zirvesi; Şanghay İş Birliği Örgütü Büyüyor mu?
00:02 Irak’ın kuzeyinde 12 terörist etkisiz hale getirildi
15:29 İsrail Türkiye Sınırına Yanaşır mı?   
10:43 CHP’li Kanko: Vatandaşa, diğer ülkelerin kabul etmediği ve gümrüklerden geri dönen gıdalar yediriliyor!
10:19 Küresel gıda fiyatlarında 18 ayın en hızlı artışı!
09:24 Enflasyon ATM’leri Nasıl Vuruyor? Kaynak: https://turk-internet.com/enflasyon-atmleri-nasil-vuruyor/
07:49  İzmirlinin öncelikli ihtiyaçlar listesi
07:31 Azerbaycan’ın JF-17 talebi: Türkiye kilit rol oynayabilir
07:15 Trump’ın Kongre Baskını Davasında Kritik Gelişme
07:01 Avusturya’da Özgürlük Partisi’nin Başarısı: Avrupa’da Aşırı Sağ Zaferlerine Bir Yenisi Daha Eklendi
06:37 Bakan Göktaş, “Kadına Yönelik Şiddet Araştırması’nın saha çalışmaları başlıyor”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kosova’da uzun yıllar Türklüğün ve Türkçenin yaşatılması için nöbet tutan dernekler…

Kosova’da uzun yıllar Türklüğün ve Türkçenin yaşatılması için nöbet tutan dernekler…
22 Ocak 2023
754
A+
A-

Kosova’da İnternet üzerinden uzun yıllar Türkçe yayın yapan, saygın, güvenilir, bağımsız, tarafsız düşünce ve önemli bir yayın kuruluşu olan KosovaPort Haber Portalı, yapmış olduğu yayınla hem Kosovalılara hem de Türkiye’ye ışık tutuyor.

KosovaPort Haber Portalı’nın sahibi ve yazarı Sayın Ercan KASAP, “Kosova’da uzun yıllar Türklüğün ve Türkçenin yaşatılması için nöbet tutan dernekler…” başlıklı köşe yazısında, “Onlar uzun yıllar Kosova’da Türklüğün nöbetini tuttu… Türkçe’nin yaşatılmasına ön ayak oldu…Tek sözle bu topraklarda Türk varlığının bayraktarlığını yaptı…” diyor.

YARASI OLAN GOCUNUR- Ercan Kasap - SİZDEN GELENLER - KOSOVAHABER

[KosovaPort Haber Portalı’nın sahibi ve yazarı Sayın Ercan KASAP]

Sayın Ercan KASAP yazısında, Kosova’da faaliyetlerde bulunan Türk derneklerinin, özellikle Türk varlığının yeniden resmileşmesine ve Türk halkına yaşamsal nitelikteki hakların iade edilmesine önemli katkıda bulunduğuna dikkat çekiyor.

Türk varlığını geçmişten geleceğe taşıyor

Gazeteci-Yazar Sayın Ercan KASAP yazısına şöyle devam ediyor:

“Kosova’da Türk varlığının yeniden resmileştiği, Türk halkına yaşamsal nitelikteki hakların iade edildiği 1951 yılında kurulan, Prizren “Doğru Yol” Türk Kültür ve Sanat Derneği, Priştine “Gerçek” Kültür, Sanat ve Spor Derneği, kısa bir süre sonra faaliyete geçen Gilan “Yarın“, Kültür ve Sanat Derneği, Mitroviça “Birlik” Kültür ve Sanat Derneği, Vıçıtırın “Çeşme” Kültür ve Sanat Derneği, Mamuşa “Aşık Ferki” Kültür ve sanat Derneği ve diğer dernekler, Kosova’da Türk varlığını geçmişten geleceğe taşıyan çok önemli kurumlar”.

Sayın Ercan KASAP, Türk derneklerinin bu coğrafyada da üretilen Türk kültürünün bir hazine olduğu, uzun bir tarihten süzülerek bugüne gelen bir miras olduğu gerçeğinden hareketle, Kosova’da Türk halkının örf, adet, gelenek ve göreneklerini sanat anlayışıyla yaşatmış, geliştirmiş, yaşatmaya ve geliştirmeye de devan edeceğinin altını çiziyor.

“Derneklerimiz 70 yıldır, kültürümüzü, kadim medeniyetimizin mirası olarak muhafaza etmiş, yeni değerler katmış ve ileriye taşımıştır. Geçmişi geleceğe bağlayan çok güçlü bir bağ olan kültürümüzü, başka halklara tanıtmıştır” diyen Gazeteci-Yazar Sayın KASAP, “Bu topraklarda Türkçe’nin rüzgarı esiyorsa,  kültür ve sanatın büyüleyici etkisi seziliyorsa,  derneklerimizin sayesindedir. Bir bütün olarak bakıldığında, okullarımız ile birlikte kültür sanat derneklerimiz, Türk varlığının hayati fonksiyonlarını yerine getirmekte yadsınamaz rol oynamıştır” diyor.

Sayın Ercan KASAP yazısında, “Derneklerimiz can damarlarımızdan biridir” diyor ve ekliyor:

“Başta “Doğru Yol” ve ”Gerçek” dernekleri, geçmişi 60-70 yıla dayanan diğer dernekler dahil, Kosova’da Türk varlığını yorulmadan, yılmadan ayakta tutabilmek için halkımızın kültürel ve sanatsal hayatının çeşitlendirilmesi gayretlerini büyük bir aşk ve şefkle yürütmüştür.

Kültür sanat başlığı altında halk oyunları, şarkı, türkü, tiyatro, şiir, el işi sanatları, mutfak  gibi kültür hazinemizi yansıtan bu dernekler, kültür ve sanatın çeşitliliğini paylaşarak,  milletin hafızasında, belleğinde yaşamaya devam etmiştir.”

Sayın KASAP, Lafın kısası olarak, gelenek ve görenekleri, örf ve adetleri yaşatmak, tanıtmak, unutulmuşluğa terk etmemek amacıyla, gelecek kuşaklara taşıma misyonuyla, sözünü ettiği dernekler tarafından bugüne kadar tam anlamıyla yerine getirildiğini ifade ediyor.

Bu misyonun günümüzde de hayata geçirildiğini dile getiren Sayın Ercan KASAP yazısında, Kültür ve sanat etkinliklerin akışının yoğun bir şekilde devam ettiğini açıklıyor.

Gazeteci-Yazar Sayın Ercan KASAP yazısına şöyle devam aktarıyor:

“Söz gelimi “Doğru Yol” Türk Kültür ve sanat Derneği geçen 2022’yi toplam 133 etkinlikle uğurladı. Muazzam bir başarı… Çalışmalarını 20 kol üzerinden sürdüren “Doğru Yol” Derneği’nin kültür ve sanat çalışmalarının yelpazesi gayet geniş.  Etkinlikler arasında belki de etkinlik sayabilmek için belirli kriterleri içermeyen çalışmalar olmuştur, ancak “Doğru Yol “gibi Kosova2nın en köklü  bir derneği olarak,  kendine verilen rolü sonuna kadar başarıyla oynamıştır, oynamaya devam ediyor, diğer dernekler gibi”.

Sayın KASAP, bütün bu yazdıklarının can alıcı noktasını da şu şekilde belirtiyor:

“Derneklerimizin çalışmaları, Kosova’da tamamen yitirilmiş gönüllülük esasına göre yapılıyor. Amatör ruhu Kosova’da savaş sonrası dönemde tamamen sönmüşken, toplum yararına çalışan sivil toplum kuruluşları  çeşitli projelerden beslenirken, bu  derneklerimizin, hiç bir maddi beklentisi olmadan, hiçbir maddi karşılık beklemeden, onlarca  etkinlik yapması, sadece takdir edilmeli ve alkışlanmalı. “Doğru Yol”’un 133 etkinliği de bu prizmadan bakılmalı” diyor.

KosovaPort Haber Portalı’nın sahibi ve yazarı Sayın Ercan KASAP yazısının sonunda, bu etkinliklerin ancak, bünyesinde barındırdığı ünlü sanatçı, yazar ve aydınların yanısıra, yaklaşık 50 yılını Kosova’daki kültür ve sanata adamış olan ad yapmış, ses ve saz sanatçısı Nevzat Şundo’nun başında bulunduğu yönetimle, gençlerin soylu çalışmaları ve ana-babaların teşvik ve desteği ile icra edebilmenin mümkün olduğunun altını çiziyor.

Sayın Ercan KASAP, “Onlar uzun yıllar Kosova’da Türklüğün nöbetini tuttu… Türkçe’nin yaşatılmasına ön ayak oldu…Tek sözle bu topraklarda Türk varlığının bayraktarlığını yaptı…” başlıklı yazısını şöyle noktalıyor:

“Yüzlerce genci bir arada tutmak, yüzlerce gencin yuvası olmak, bu devirde  imkansız gibi görünüyor. Büyük resme baktığınızda, derneklerimizi, yüzlerce Türk gencinin ter döktüğü bir arı kovanı olarak  görürsünüz”.

Teşekkürler “Doğru Yol” Derneği,

Teşekkürler “Gerçek” Derneği,

Teşekkürler “Birlik” Derneği,

Teşekkürler “Çeşme” Derneği,

Teşekkürler “Yarın” Derneği,

Teşekkürler “Aşık Ferki” Derneği…

Teşekkürler, Kosova’da Türk varlığını yaşatan tüm dernekler ve sivil toplum kuruluşlarına… EK

[UHA Haber Ajansı, 22 Ocak 2023]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.