ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
15:29 İsrail Türkiye Sınırına Yanaşır mı?   
10:43 CHP’li Kanko: Vatandaşa, diğer ülkelerin kabul etmediği ve gümrüklerden geri dönen gıdalar yediriliyor!
10:19 Küresel gıda fiyatlarında 18 ayın en hızlı artışı!
09:24 Enflasyon ATM’leri Nasıl Vuruyor? Kaynak: https://turk-internet.com/enflasyon-atmleri-nasil-vuruyor/
07:49  İzmirlinin öncelikli ihtiyaçlar listesi
07:31 Azerbaycan’ın JF-17 talebi: Türkiye kilit rol oynayabilir
07:15 Trump’ın Kongre Baskını Davasında Kritik Gelişme
07:01 Avusturya’da Özgürlük Partisi’nin Başarısı: Avrupa’da Aşırı Sağ Zaferlerine Bir Yenisi Daha Eklendi
06:37 Bakan Göktaş, “Kadına Yönelik Şiddet Araştırması’nın saha çalışmaları başlıyor”
06:21 Bakan Kurum’dan Kahramanmaraş’ta sanayi esnafına 1,5 milyon Tl’lik destek açıklaması
00:43 Yozlaşmanın İpuçları-3
00:39 TBMM’de ‘Geçen Hafta’
00:35 Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Türkiye’de ne diyorsak, BM kürsüsünde de aynı cümleleri kurmaktan asla çekinmiyoruz”
00:33 Antalya Altın Portakal Film Festivali başladı…
00:21 Adalet Bakanı Tunç, Azerbaycan’da çeşitli temaslarda bulundu
00:20 Denizden kıyıya sanat yolculuğu…
00:18 Kriter’in Eylül Sayısı’nda: İsrail Batı’yı Esir Aldı | Soykırım Devam Ediyor
00:09 Üniversite ve Yüksek Okul mezunu Türk gençlerini okul bittikten sonra onları bir araya getiren Inter Talenten Vakfı
00:07 TBMM Başkanı Kurtulmuş, CNN Türk’teki “Hafta Sonu” programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı
00:05 CHP neden birinci parti olma konumunu kaybetti?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kosova Başbakanı Kurti: Türk Toplumu, zengin sosyal ve kültürel mozağimizin ayrılmaz bir parçasıdır

Kosova Başbakanı Kurti: Türk Toplumu, zengin sosyal ve kültürel mozağimizin ayrılmaz bir parçasıdır
26 Nisan 2023
298
A+
A-

* Kosova Başbakanı Albin Kurti, Kosova Demokratik Türk partisi Genel Başkanı (KDTP) ve Bölgesel Kalkınma Bakanı Fikrim Damka’nın eşliğinde, Azınlık İşleri ve İnsan Haklarından Sorumlu Kosova Başbakan Yardımcısı Emilija Redzepi’nin örgütlediği toplantıya katıldı.

*Toplantıda Türkiye’nin Priştine Büyükelçi Yardımcısı  Şeyda Aydın da  hazır bulundu.

Uluslararası Haber Ajansı (UHA)’nın ‘KosovaPort’ kaynaklı Ercan KASAP’ın haberine göre, 23 Nisan Kosova Türklerinin Milli Bayramı münasebetiyle düzenlenen toplantıya Kosovalı Türklerin siyasi, eğitim, kültür, sanat ve medya temsilcileri katıldı.

Evsahibi olarak toplantının  açış konuşmasını yapan Başbakan Yardımcısı Emilija Redzepi, çoğunlukta olmayan topluluklarla tertipledikleri toplantılar çerçevesinde Türk aydınları ve temsilcileriyle yeni bir toplantı düzenlediklerini, amaçlarının da Türk halkının burun buruna geldiği sorunlara tercüman olmayı arzuladıklarını belirtti.

Toplantıda söz alan Başbakan Albin Kurti, Kosova Cumhuriyeti’ne  sürekli olarak yaptıkları  katkılardan dolayı Kosova’daki Türk topluluğuna şükranlarını dile getirdi.

Konuşmasında, geçen ay Priştine’de “Elena Gjika” ilköğretim okulunda Türkçe öğretiminin 72. yıl dönümünün kutlandığını belirterek, Kosova’da bu uzun yıllar devam çok dillilik geleneği ve çocukların ana dillerinde eğitim görme imkanından  dolayı mutlu olduğunu ifade etti.

“2022-2026 yılları için eğitim stratejimiz, Türkçe metinlerin ve öğretim materyallerinin taslağı, revizyonu, çevirisi ve uyarlanması için sürekli sübvansiyonları içermektedir. Ayrıca anadili Türkçe gibi başka dilleri olan topluluklar için de Arnavutça öğrenme etkinlikleri düzenlemeyi planlıyoruz” şeklinde

Başbakan Kurti, Türk toplumunun zengin sosyal ve kültürel mozaiğimizin ayrılmaz bir parçası olduğunu belirterek, Kosova’nın çok dilliliğin yaygınlaştırıldığı bir ülke olması için, çok etnikli belediyelerde Arnavutlar için Türkçe gibi çevrenin dilini ve dolayısıyla hem bireysel hem de ülke olarak öğrencilere öğrenme fırsatları sunacaklarını  sözlerine ekledi.

Kosova’da çoğunluk olmayan topluluklar için yakında onaylanması beklenen 3 milyon Euo’luk  ek paketle, mevcut ve yeni işletmeler, kırsal alanlardaki çiftçiler ve küçük üreticiler ile sivil toplum  kuruluşlara yönelik  destek önlemlerinin  olacağını açıklayan Kurti, farklılıklarımız ne olursa olsun her vatandaşın yaşamının ve refahının iyileştirilmesine katkıda bulunan faydalı bir sohbet olmasını umduğunu söyledi.

Kurti. “Ortak noktamız ülkemiz, bu nedenle genel ilerleme için her adımda birlikte olacağız” dedi.

KDTP Genel Başkanı ve Bölgesel Kalkınma Bakanı Fikrim Damka da, Kosova’da Türk topluluğunun, ülkenin kurucu halklarından bir olarak, toplumunun her karar verici kademesinde yer alması için özen gösterdiğini, eğitim başta olmak üzere yaşamın tüm diğer alanlarında Türklerin sağlıklı ilerleme sağlayabilmesi için çeşitli tedbirler alındığını söyledi.

Türk halkının sadece  sorunlarını dile getirmekle değil, sorunlara çözüm bulunması için çalıştıklarını kaydeden Damka, azınlıktaki her topluluğa hükümet tarafından ayrı fonlar temin edildiğini sözlerine ekledi.

Başbakan Yardımcısı Rdzepi’nin  Siyasi Danışmanı Sevil Liman  Kazaz, Türk aydınlarının bir arada olması vesilesiyle mutluluk duyduklarımnı, bu toplantıda sorunlara işaret ederek, çözüm yollarını hep birlikte arama fırsatını yakalayacaklarını umduklarını vurguladı.

Toplantıda söz  Arif Bütüç, Ertan Simitçi, Ethem Kazaz Nafiz Curcialo, Ercan Kasap, İbrahim Arslan, Ferhat Derviş, Fevzi Karamuço, Nimetullah Hazfız, İbrahim Ömer, Atakan Koro, Taner Yusuf, Liriye Dişo, Bedrettim Koro, Cemali Koro, Gülşen Bölükbaşı ve Kültür Bakanı Danışmanı Onur Canhas, Kosovalı Türklerin eğitim, kültür, sağlık, medya, istihdam gibi konularda çözüm bekleyen sorunların yıldan yıla aktarıldığını, Türklerin haklarının sağlanmasında bir çok usulsüzlüklerle karşılaştıklarına işaret etti. Türk gençlerinin istihdam konusunda Arnavutça uygulanarak dil engelleri ile yüz yüze kaldıklarını, Anayasanın bazı maddelerinin bu konuda ihlali yapıldıklarını söyledi.

Toplantının sonunda Azınlık İşleri ve İnsan Haklarından Sorumlu Kosova Başbakan Yardımcısı Emilija Redzepi, toplantıda ortaya atılan sorun, sıkıntı ve engellerle ilgili hükümete rapor hazırlayacağını ve bu sorunların çözümlenmesi için tedbir alınmasını talep edeceğini kaydetti. (KosovaPort)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.