Kocaeli’nin Sağlık ve Çevre Sorunları Meclis Gündeminde!
CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Mühip Kanko, TBMM Genel Kurulunda Kocaeli’nin sorunlarını gündeme taşıyarak, kentin sağlık sorunları başta olmak üzere İZAYDAŞ’ın yaydığı kötü koku ile Kartepe’ye yapılmak istenen Haddehane projesi ile ilgili vatandaşların ve STK’ların şikayetlerinin olduğuna dikkat çekti.
UHA / İnternational News Agency
Hastanelerle ilgili sorunlar başta olmak üzere vatandaşın yaşadığı sıkıntıları ve şikayetleri Ankara’ya taşıyan Prof. Dr. Kanko, Meclis Genel Kurulunda yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi;
“2 milyon 200 bin nüfusu olan bir şehirden bahsediyorum. Türkiye’nin en büyük liman şehirlerinden ve en büyük sanayi şehirlerinden birisi, Türkiye’nin en kozmopolit bölgelerinden birisi. İstanbul’a giden herkesin mutlaka üzerinden veya içinden geçmek zorunda olduğu bir şehir. Dolayısıyla, Kocaeli Türkiye’nin 10’uncu ili olmasına rağmen maalesef ekonomiden yeterli katkıyı alamamakta. Sağlıkçı olduğum için öncelikle sağlık hizmetlerine değineceğim. Tüm Türkiye’de olduğu gibi Kocaeli’de de maalesef sağlıkta işler iyi gitmiyor. Bulunamayan yoğun bakım yatakları, Türkiye’nin her tarafında hepimizin günlük işini belli bir oranda temsil eden randevu alamama problemi, ameliyatlarla ilgili uzun bekleme süreleri Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi Kocaeli’de de büyük bir sorun. Yine, Kocaeli’de bulunan Seka Devlet Hastanesi, Kocaeli Devlet Hastanesi, Derince Eğitim ve Araştırma Hastaneleri şehir hastanesinin açılması üzerine maalesef kadrolar açısından zayıflatıldı. Bu zayıflama nedeniyle birçok ilçemizde şu anda gerçekten sağlık problemleri yaşanmakta. Kentin sağlık alanındaki tüm ihtiyaçlarının bir an önce ortadan kaldırılması gerekmekte. Bunun için önerilerimiz nedir? Özellikle Başiskele, Kartepe ve Çayırova ilçelerimizde mutlaka bölgesel ihtiyaçları karşılayacak devlet hastaneleri kurulmalıdır.
Bunun dışında, antiparantez olarak bildireceğim bir konu daha var. Yapılan şehir hastanemizin giriş yolları oldukça dar. Kocaeli, bir afet bölgesi. Eğer olası bir afet durumunda inanın ki Kocaeli Şehir Hastanesine ulaşmanız mümkün olmayacak. Bunlar siyasetüstü meseleler. Eğer bir afet olursa hepimizi etkileyeceği için bu konuda bir an önce önlem alınması gerekiyor” dedi.
Alikahya Sakinleri İZAYDAŞ’ın Kokusundan Bıktı!
İZAYDAŞ ile ilgili şikâyetlere dikkat çeken Kanko, “Evet, günlerdir gündeme taşımaya çalışıyorum ama maalesef Hükûmet tarafından eleştirildiğim bir konuya geliyorum; İZAYDAŞ dediğimiz bir konu yani çöp fabrikası. Çöp fabrikası 1997 yılında kurulmuş bir fabrika. “Yirmi beş yıl sonra fonksiyonunu kaybeder ya da yenilenirse idare edilebilir.” denilmiş ama bugün şehirleşme o kadar çarpık ve hızlı oluyor ki İZAYDAŞ bugün şehrin ortasında kaldı ve oradaki vatandaşlar, yaklaşık 5 kilometre çapındaki bir alanda yaşayan tüm vatandaşlar inanın ki pencerelerini açamıyorlar. Niçin biliyor musunuz? Devasa devasa çöp dağlar oluşmuş orada. Ben geçen gittim, video çektim ve orada inanın ki iki dakika duramadım yani iki dakika durmanız mümkün değil. Bütün vatandaşlara, özellikle buradan Alikahyalı vatandaşlarımıza sesleniyorum: Onlar her gün bu derdi bize aktarıyorlar; Hükûmet, milletvekillerine de aktarıyorlar ama maalesef hiç kimse bu konuyu gündeme almıyor” dedi.
Para İçin Avrupa’nın Çöplerini ve Hurdalarını Türkiye Getiriyorlar!
Dünyanın kabul etmediği hurda ağır metalleri ve çöpleri Türkiye’ye getirerek doğa katliamına neden olan tehlikeli projelere ÇED olumlu raporu verilmesini eleştiren Kanko; “Kocaeli’nin önemli konularından biri de Haddehane. Haddehane nedir biliyor musunuz arkadaşlar? Kartepe ilçemizin Uzunbey Mahallesi’nde yapılacak çelik dönüştürme tesisi. Yani yurt dışından, yurt içinden gelecek bütün ağır metallerin burada haddelenerek gazların ve ağır metallerin ortaya çıktığı bir tesisten bahsediyoruz. Kocaeli hem Kartepe’siyle, Başiskele’siyle önemli bir turizm kenti, önemli bir şehir ama maalesef bu çevreye duyarsız olan bütün yatırımlar nedense Kocaeli’de yapılıyor. Kocaeli’de yapılacak bu tesise biz itiraz ettik; itiraz ettik, bir ÇED raporu çıktı, ÇED raporunda çevreye herhangi bir etkisinin olmadığı ve dolayısıyla yapılabileceği söylendi. Bizim burada meselemiz ÇED raporları değil, çocuklarımıza yaşanabilecek bir çevre bırakalım; çocuklarımız kanser olmasın, çocuklarımız mutlu bir şehirde… Büyükşehir belediyesi bunu kullanıyor “Mutlu şehir Kocaeli.” diye ama maalesef bu tesisler hiçbir zaman mutlu şehir olduğumuzu göstermiyor. Ayrıca bu, sağlık ve çevre açısından negatif bir etkisi olan tesis. Haddehane projesi Kocaeli’de her geçen gün azalan tarım, turizm ve doğal güzelliklerin ortasına yapılacak bir tesis olması nedeniyle zaten baştan kabul edilemez. Doğaya ve insana bu kadar zararlı bir projenin hayata geçirilmesini kabul etmiyoruz. Türkiye’yi para ve rant uğruna Avrupa’nın ve dünyanın kabul etmediği ülkemize gönderdiği çöp ve depolama merkezi yapmak isteyen bu zihniyet asla kabul edilemez. Bizler, çocuklarımızın ve ülkemizin geleceği adına, bu çevre ve doğa katliamına karşı direneceğiz” ifadelerini kullandı. (TBMM)
***