Kocaelide yaşanan yoğun hava kirliliği kanser, kalp, damar hastalıkları ve KOAH gibi hastalıklara zemin hazırlıyor
CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Mühip Kanko, Kocaeli’nin çevre sorunları başta olmak üzere vatandaşların yaşadığı sıkıntıları TBMM Genel Kurulunda gündeme taşıdı ve kentin kronikleşmiş sorunlarını dile getirdi.
UHA / İnternational News Agency
Prof. Dr. Mühip Kanko,“Ne Kocaeli halkı ne de bizler şehrimizi kirleten çevreyi katleden ve sağlığımızı tehdit eden projeler istemiyoruz. Para ve rant uğruna Kocaeli halkının sağlığıyla çocuklarımızın geleceğiyle artık oynamayın” dedi ve hava, su, deniz, toprak kirliliği başta olmak üzere kentin bir çok sorununu Meclis Kürsüsünden aktararak Hükümete çevre konularında daha duyarlı olması noktasında uyarılarda bulundu.
Kocaeli’de yaşanan yoğun hava kirliliğinin kanser, kalp ve damar hastalıkları ve KOAH gibi hastalıklara zemin hazırladığına dikkat çeken Prof. Dr. Kanko, konuyla ilgili yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi;
“Kocaeli Türkiye’nin sanayi ve ticaretinin çok yoğun bir bölgesi. Dolayısıyla sanayi ve nüfus yoğunluğunun olması, birtakım sorunları beraberinde getirmektedir. Bu sorunlardan bazılarına bugün değinmek istiyorum.
Özellikle hava kirliliği, su kirliliği ve atık yönetimi gibi konular kentlerin sürdürülebilirliği için çok önemlidir.
Özellikle Kocaeli’ndeki deniz kirliliği başlıca endüstriyel faaliyetlerden, kentleşmeden kaynaklansada kirliliğe karşı yeterli önlemin alınmaması da önemli faktörlerden birisidir.
Özellikle Dilovası bölgesindeki hava kirliliği ve kanser vakalarındaki artış vatandaşlarımızı tedirgin etmektedir. Kocaeli’de artık hava kirliliği o kadar fazlalaştı ki SOS vermeye başladı, Dilovası “kanser yuvası” olarak ortaya çıkmaya başladı. Ben size şimdi bir harita gösteriyorum. Bakın, Kocaeli’nin haritası bu, kırmızı bölge Kocaeli’nin tam göbeği olan Darıca, Gebze, Dilovası bölgesi ve burada “hava kalite indeksi” dediğimiz bir şey var ve bu indeks, maalesef, İzmit merkezde bile -İzmit buraya oldukça uzak kalmakta- orada bile aşağı yukarı normalin 3 katı yani İzmitliler, Kocaeliler bir zehir soluyorlar” dedi.
İZAYDAŞ Sorunu Derhal Çözülmeli!
“Daha önce de gündeme taşıdığım gibi İzaydaş’ın Alikahya ve çevresindeki vatandaşlarımızı ileri derecede rahatsız eden kokusu hala aşırı bir şiddette devam etmektedir. Burada yaşayan vatandaşlarımız haklı olarak bu sorunun bir an önce çözülmesini beklemektedirler.
Çevre Bakanlığının verilerine göre İzmit adeta zehir soluyor. İzmit’te bulunan hava istasyonundan yapılan ölçümlerde çok yüksek kirlilik oranları tespit edilmekte ve bu durum, kanser, kalp ve damar hastalıkları ve KOAH gibi hastalıklara neden olduğu gibi ruh sağlığı ve uyku düzenini de bozmaktadır.
Yine; İzmit’e ilaveten Gebze, Dilovası, Gölcük ve Başiskele’ den alınan hava örneklerinde de ulusal değerlerin çok üzerinde bir kirlilik oranı mevcuttur. Dünya sağlık Örgütü’nün normal olarak kabul ettiği hava kalitesi indexi 0- 50 arasında bir değer olması gerekirken İzmit’te kirlilik oranı değerin çok üstünde tespit edilmektedir.
2021 yılında Türkiye genelinde en az 42.000 vatandaşımızın hava kirliliğine bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiği bir durumla karşı karşıyayız.
Son verilere göre ülkemizde her yıl 234.000 kanser hastası tespit edilmekte ve 126.000 kanser hastası ise hayatını kaybetmektedir. Bu projeksiyonla 2040 yılında her yıl 400.000 yeni kanser vakası saptanacağı ve kansere bağlı ölümlerin ise %85 artarak 233.000’e yükseleceği öngörülmektedir.
Dolayısıyla ilgili makamları; riskin yüksek olduğu yerlerde çevresel kirleticileri ve tetikleyici faktörleri bir an önce ortadan kaldırmak için acil önlem almaya çağırıyorum. Tabii ki çevresel faktörleri incelerken ulaşımın oluşturduğu emisyonun çevreye verdiği zararı göz ardı edemeyiz. Bu nedenle ulaşımla ilgili trafikteki araç sayısını azaltıcı önlemlerin bir an önce alınması gerekmektedir. Bunların dışında birde; tarım ilaçları ve pestisitler, ilaç fabrikaları atıkları, sanayi atıklarından oluşan; Kalıcı organik kimyasalları unutmamalıyız.
Kalıcı Organik kirleticiler sebze meyve ve hayvansal gıdalar yoluyla insan organizmasında bulaşmakta ve uzun süre bünye de kalarak doğal dengeyi ve bağışıklık sistemini tahrip etmektedir” dedi.
Yerel Yönetimler Ve Merkezi Hükümet Çarpık Kentleşmeye İzin Vermemeli!
Tüm bunları söylerken burada göz ardı edilmemesi gereken şey de yerel yönetimlerin göz yumması sonucu sanayi bölgeleri ile yerleşim bölgelerinin iç içe geçmiş olması da büyük bir sorunu ortaya çıkarmaktadır. Siyasi çevrelerinin yerel ve merkezi yönetimlerin politik kaygılarla bu çarpık kentleşmeye teşvik etmesi kabul edilemez.
Deniz suyunun kalitesini arttırmak için endüstriyel atıklar arıtılmalı, kanalizasyon sistemleri etkin bir şekilde çalıştırılmalı; deniz ve çevresi ile ilgili denetimlerden taviz verilmemelidir.
Ne Kocaeli halkı ne de bizler şehrimizi kirleten çevreyi katleden ve sağlığımızı tehdit eden projeler istemiyoruz. Para ve rant uğruna Kocaeli halkının sağlığıyla çocuklarımızın geleceğiyle artık oynamayın diyoruz” dedi.
Kilezdere’deki Tesisler Vatandaşlarımızı Rahatsız Ediyor!
“Diğer sorunlu bir ilçemiz ise Başiskele ilçemizde bulunan Kilezdere mevkii. Bu mevkide tehlikeli veya tehlikesiz atıkları bertaraf eden devasa kuruluşlar var bu kuruluşlar günün her saati çalıştığı için ürettiği kokusuyla çevrede aşırı bir rahatsızlık yaratmaktadır. Bu nedenle vatandaşlarımız geçtiğimiz günlerde protesto yürüyüşü yaptılar ancak seslerini duyan olmadı.
Bu tesislerin şikayet edilmesi durumunda kesilen cezaların caydırıcı olmadıkları ortadadır. Bir an önce bu tesislerin kontrolü kolay organize sanayi bölgelerine taşınması ve kontrol edilebilir bir yapıya kavuşturulması gerekmekte vatandaşlarımız bu eziyetten kurtarılmalıdır” dedi.
Kocaeli’nin En Sorunlu Kurumu SEDAŞ!
“Kocaeli denilince aklımıza gelen en önemli sorunlardan birisi de SEDAŞ elektrik ile ilgili şikayetler. Düşününki bir şehirde aynı anda birkaç tane ilçede saatlerce elektrik kesintisi oluyor. Özellikle bugünlerde Kartepe bölgesinde günde 6-7 kez ve 3-4 saati bulan elektrik kesintisi olmakta ve vatandaşlar cep telefonlarını kullanarak gece aydınlatmayı sağladıklarını söylemektedirler.
Kocaali’de kime sorarsanız en sorunlu kuruluş nedir diye karşınıza SEDAŞ çıkacaktır. Bu konuda merkezi yönetimi bir an önce önlem almaya davet ediyorum” dedi.
Kocaelispor’a Uygulanan Ambargolardan Vazgeçin!
Kocaelispor’a uygulanan deplasman yasaklarını da gündeme taşıyan Kanko, “Kentimizin önemli problemlerden biri de Kocaelispor. Kocaelispor her gittiği yerde maalesef bugün bir taraftara uygulanan bir ambargoyla yani deplasman ambargosuyla karşı karşıya kalmaktadır.
Komşu şehrimiz Sakarya’yla biz deplasman maçına gidemiyoruz. Neden? Çünkü ambargo olduğu için seyircilerimiz alınmıyor, seyircilerimiz alınmadığı için de bu sorunları yaşıyoruz. Burada yetkililerin çifte standarttan vazgeçerek Kocaelispor taraftarlarımıza uyguladığı anlamsız ambargolardan vazgeçmelerini bekliyoruz” ifadelerini kullandı. (TBMM
Gazeteci* Veysel KAVRAYAN