Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti’nden tepki; “İnternet sitelerini devre dışı bırakmaya çalışıyorlar”…
Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti (KOGACE), Basın İlan Kurumu’nun (BİK) hazırladığı, internet haber sitelerinin resmi ilan alma şartlarını düzenleyen yönetmelik taslağına tepki gösterdi.
Basın İlan Kurumu’nun (BİK) hazırladığı, internet haber sitelerinin resmi ilan alma şartlarını düzenleyen yönetmelik taslağına tepki gösteren Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti, “İnternet sitelerini devre dışı bırakmaya çalışıyorlar” dedi.
Kocaeli’nden TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)’nın haberine göre, İnternet haber sitelerini de basın kanunu içinde tanımlayan yasa geçtiğimiz (2922) ekim ayında yürürlüğe girmiş ve Yasa ile internet haber sitelerinin Basın İlan Kurumu’ndan (BİK) resmi ilan almasının da önü açılmıştı.
Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti (KOGACE), konuyla ilgili yaptığı yazılı basın açıklamasında, yasa ile internet sitelerinin devre dışı bırakılmaya çalışıldığını ve ancak haber siteleri için yerine getirmesi istenen koşulların ise meslek örgütleri tarafından da tepkiye neden olmuştu.
KOCAELİ’DE ASGARİ KADRO SAYISI 8
“Resmi Gazete’nin 18 Ekim 2022 tarihli nüshasında yayımlanarak yürürlüğe giren 7418 sayılı Kanun, resmi ilan ve reklamların internet haber sitelerinde Basın İlan Kurumu aracılığıyla yayınlatılmasını içeriyor” denilen Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti’nin açıklamasında, “Ancak, bu kanun gereği Basın İlan Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve 13 Ocak Cuma günü BİK Genel Kurulu’na sunulacak olan “Resmi İlan ve Reklam Yönetmeliği” taslağı, bu kez internet haber siteleri için ağır koşulları içeriyor. Yönetmelik taslağında; İstanbul, Ankara ve İzmir dışında kalan yerlerdeki internet haber sitelerinin asgari kadro sayısı 4 ile 8 arasında, günlük asgari haber sayısı 30 ile 50 arasında, tekil ziyaretçi sayısı 3 bin ile 20 bin arasında, sayfa görüntülenme sayısı da 9 bin ile 60 bin arasında olması, resmi ilan almak için bekleme süresinin de 24 ay olması öngörülüyor” ifadesi yer aldı.
GERÇEKÇİ DEĞİL
Açıklamada, Anadolu medyasının mevcut durumuna bakıldığında, yönetmelik taslağında yer alan bu hükümlerin gerçekçi olmadığı ve bu şartlara göre yayın yapılmasının mümkün olmadığının açıkça görüldüğünü hatırlatılarak, “İnternet mecrasında görev yapan meslektaşlarımızın gazetecilik özlük haklarına kavuşması ne kadar sevindirici olsa da, taslak yönetmelik bir o kadar da üzücü içeriktedir. Bu nedenle Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti olarak çağrımız, 13 Ocak’ta yapılacak Genel Kurul’da taslağın değiştirilerek uygulanabilir hale getirilmesi yönündedir. Bu kapsamda özellikle yerel medyanın yaşadığı sorunları da bir kez daha gündeme getirmek isteriz” denildi.
MEDYA SEKTÖRÜ KADERİNE TERK EDİLMİŞTİR
“Defalarca açıkladığımız gibi; ekonomik, siyasi ve teknolojik gelişmelerden yakından etkilenen medya sektörü, ülkemizde son çeyrek asırda önemli bir değişim ve dönüşüm sürecine girmiş, ancak zaman içinde değişimlere paralel olarak yaşanan sorunların çözümlenmesi bir yana, birbiri üzerine eklenmesiyle günümüzde adeta kaderine terk edilmiştir” denilen açıklamada, sektörde yaşanan sorunların önem sırasına alınamayacak kadar büyük, karmaşık ve birbirini etkileyen nitelikte olduğu belirtildi.
Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti’nin (KOGACE) açıklamasında, Medya sektörünün, ekonomik sorunların yanı sıra yasal düzenleme eksiklikleri, basın özgürlüğü, yetişmiş eleman sıkıntısı, teknik altyapı, istihdam ve etik değerlerin farkında olmadan ya da bilerek ötelenmesi gibi sorunlarla karşı karşıya olduğu dile getirildi.
GEREKLİ DÜZENLEMELER YAPILMALI
Yaşanan tüm bu sorunlara, TBMM’de kabul edilerek yürürlüğe giren “Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”ndeki basın özgürlüğünü kısıtlayıcı maddeler nedeniyle yeni eklemeler olmasından endişe edildiği belirtilen açıklamada, “Bu nedenle, sorunların zaman geçirilmeden hem ayrı ayrı, hem de bir bütün halinde ele alınarak çözüm önerileri üretilmeli, zaman geçirilmeden de uygulanmalıdır. Çağrımız; siyasetçilerden, hukukçulardan, bürokratlardan, akademisyenlerden, sendikalardan, medya kuruluşlarından ve basın meslek örgütlerinden temsilcilerin bir araya gelmesi ve bu yasanın gerekli düzenlemelerle Türkiye’ye kazandırılmasıdır” denildi.
ADİL DEĞİLDİR
Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti’nin (KOGACE) açıklamasının son bölümünde ise, yazılı yayın yapan bir gazetenin, 6 personel ve 500 abone ile aldığı Resmi ilan hakkının, internet gazetelerinin astronomik giriş rakamları ve fazla kadro ile almasının adil olmadığına dikkat çekildi.
“Kocaeli’nden istenen günlük 20 bin giriş ve 60 bin sayfa görüntülenmesi de, 8 personel istenmesi de, çok sayıda internet gazetesini mağdur edecektir” denilen açıklamada, “Dolayısıyla taslaktaki bu kriterlerin en azından Kocaeli özelinde düşürülmesini talep ediyoruz. İnternet medyasını Kocaeli’ne mağdur etmeyecek asgari kadro sayısı 3 veya 5 ‘tir. Günlük tekil giriş oranı ise ortalama 5 veya 10 bindir. Sayfa görüntüleme ve sitede bir kullanıcının kalması gereken kriterler kaldırılmalı ya da en asgari seviyeye çekilmelidir. Bu mesleği yapan ilimizdeki gazetecilerin talepleri” olduğu kaydedildi.
Gazeteci* Gökhan KARABULUT
[UHA Haber Ajansı, 07 Ocak 2023]