ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
17:35 Ankara ATO’da sanatseverlere kapılarını açan ARTNOVA sanat fuarı büyük ilgi görüyor
11:19 Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yapımı tamamlanan İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi Kompleksi’nden notlar!
10:30 (TSKB) Başekonomisti ve Direktörü Ünüvar, “Mavi ekonomiyi, etki yatırımların finansmanı içerisinde yer alabilecek mavi tahvilleri de ajandamıza eklememiz gerekiyor”
10:02 NATO Savunma Bakanları Toplantısı’ndan notlar!
09:25 Zeytinyağı piyasası ve küresel ısınma
09:14 Ortadoğu için kader seçimi: Trump mı Harris mi?
08:53 Alman hükümetinin tartışmalı güvenlik paketinde neler var?
07:34 Kitap: Sağlıklı bir toplum, sağlıklı bireylerden geçiyor!
07:15 Ukrayna’daki İngiltere – ABD Rekabeti!
06:02 Biden İsrail’in İran’ın Nükleer Tesislerini Hedef Almasına Karşı
02:27 BakanTunç, “Adalet ve eğitim kalkınmanın ön şartı”
02:19 TBMM’de bütçe maratonu başlıyor
00:51 Florlu sera gazlarına ilişkin yönetmelik yayımlandı
00:37 Almanya’nın Düzensiz Göçü Önleme Çabaları
00:30 Dünya Gıda Üretimi Su Krizi Nedeniyle Risk Altında
00:29 Yılmaz: “2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifimiz, bu kazanımlarımızı sürdürülebilir hale getirecek”
00:23 İsrail’in Hamas lideri Yahya Sinvar’ı öldürdüğü iddia edildi
00:18 Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yapımı tamamlanan İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi Kompleksi’nden notlar!
00:11 İzmir-Bremen hattında ticaret-bilim-kültür zirvesi
11:35 Pazar günü 81 ilde eş zamanlı orman temizliği yapılacak
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kitap: Barış Antlaşmalarında Savaş Tazminatı ve Karabağ Sorununa Yansımaları

Kitap: Barış Antlaşmalarında Savaş Tazminatı ve Karabağ Sorununa Yansımaları
11 Ekim 2024
33
A+
A-

Dr. Arzu Sadigzade’nin, Dr. Bahadır Bumin Özarslan’ın danışmanlığında hazırladığı “Barış Antlaşmalarında Savaş Tazminatı ve Karabağ Sorununa Yansımaları” başlıklı tezi kitap olarak yayımlandı.

Dr. Arzu Sadigzade, “Barış Antlaşmalarında Savaş Tazminatı ve Karabağ Sorununa Yansımaları” başlıklı kitabıyla ilgili bilgi vermeden önce, ‘Doktor‘ ünvanını almaya hak kazandığı belirterek, “başta yüksek lisans ve doktora eğitimi boyunca desteğini esirgemeyen değerli Bahadır Hocam olmak üzere tez jürimde bulunan Prof. Dr. Cavid Abdullahzade, Prof. Dr. Gökhan Güneysu, Dr. Yasin Poyraz ve Dr. Onur Uraz Hocalarıma desteklerinden ve katkılarından dolayı teşekkürlerimi sunarım” dedi.

Dr. Arzu Sadigzade adlı kullanıcının profil fotoğrafı

[Dr. Arzu Sadigzade]

Dr. Arzu Sadigzade, “Barış Antlaşmalarında Savaş Tazminatı ve Karabağ Sorununa Yansımaları” başlıklı kitabıyla ilgili bilgi vermeden önce, ‘Doktor‘ ünvanını almaya hak kazandığı belirterek, “başta yüksek lisans ve doktora eğitimi boyunca desteğini esirgemeyen değerli Bahadır Hocam olmak üzere tez jürimde bulunan Prof. Dr. Cavid Abdullahzade, Prof. Dr. Gökhan Güneysu, Dr. Yasin Poyraz ve Dr. Onur Uraz Hocalarıma desteklerinden ve katkılarından dolayı teşekkürlerimi sunarım” dedi.
Barış Antlaşmalarında Savaş Tazminatı ve Karabağ Sorununa Bu resim için alternatif metin açıklaması yokYansımaları” başlıklı kitabıyla ilgili bilgi veren Dr. Arzu Sadigzade, kitabının ‘Savaşın Hukuki Yapısı‘, ‘Devletlerin Savaş Tazminatı Talep Etme Hakkı‘ ve ‘Karabağ Sorunu Çerçevesinde Savaş Tazminatı Meselesi‘ konu başlıklarından oluştuğunu söyledi.
Kitabın Detayları hakkında da bilgi veren Dr. Arzu Sadigzade: Dili: Türkçe, Ebat: 16×24, Sayfa: 224, Barkod: 9786052649855, Kapak Türü:Karton Kapaklı ve Yayınevi: Adalet Yayınevi olduğunu açıkladı.
Dr. Arzu Sadigzade, kitabının içeriği konusunda da şunları aktardı:
“Savaş tazminatı, uygulanan uluslararası hukukta savaşa ilişkin hukuk kurallarının, diğer bir deyişle Birleşmiş Milletler Antlaşması’nın 2.maddesinin 4. fıkrasıyla düzenlenen kuvvet kullanma yasağının ve uluslararası insancıl hukuk kurallarının ihlaline dayanmaktadır. Azerbaycan ve Ermenistan arasında gerçekleşen I. ve II. Karabağ savaşları sırasında Ermenistan, hem Azerbaycan devlet ülkesinin bir kısmını ele geçirerek kuvvet kullanma yasağını hem de bir dizi uluslararası insancıl hukuk kuralını ihlal etmiştir. Azerbaycan, Kasım 2020’de ele geçirilmiş topraklarını kurtarmış olsa da Ermenistan’ın sorumluluğu bertaraf edilmemiş ve Azerbaycan’ın 30 yıla yakın bir süre boyunca uğradığı zarar tazmin edilmemiştir. Bu çalışmada, Azerbaycan’ın, Ermenistan’dan savaş tazminatı talep etme hakkının hukuki çerçevesinin ele alınması amaçlanmaktadır.
Ermenistan ile Sınırların Açılması İçin Karabağ Şartı Sulandırılıyor mu?
Kökeni oldukça geriye uzanan Yukarı Karabağ sorunu, Azerbaycan’ın ve Ermenistan’ın 1991 yılında SSCB’den ayrılarak bağımsızlıklarını ilan etmelerinin ardından, iki devlet arasında bir savaşa dönüşmüştür. I. Karabağ Savaşı olarak nitelendirilen bu savaş, 1994 yılında imzalanan ateşkes antlaşmasıyla durdurulmuştur. Ancak bu ateşkese rağmen Ermenistan’ın sürdürdüğü saldırganlık politikası, iki devlet arasında ve genel olarak Güney Kafkasya’da gerilimin uzun bir süre devam etmesine sebep olmuştur.
TBMM heyeti Ermenistan'ın insan hakları ihlallerini araştıracak - Son Dakika Haberleri
Bu süreçte, Ermenistan’ın gerçekleştirdiği uluslararası hukuk ihlalleri sonucunda, Azerbaycan’ın ülkesinin bir kısmı ilhak edilmiş; ilhak edilen bölgedeki sivil nüfus öldürülmüş; hayatta kalanlar mülklerini bırakarak zorla yerlerinden edilmiş ve Azerbaycan’ın kültürel mirası yok edilmiştir.
2020 KARABAĞ SAVAŞI || (Haritada Anlatım) NASIL KAZANDIK?
1994-2020 yılları arasında taraflar arasında barışın sağlanması için hem uluslararası örgütlerin hem de Azerbaycan’ın diplomatik girişimleri olmuş ancak tüm bu çabalar, sonuçsuz kalmıştır. Nitekim Eylül 2020’de, Ermenistan’ın bir kez daha Azerbaycan’a saldırı gerçekleştirmesi üzerine Azerbaycan’ın meşru müdafaa hakkı çerçevesinde yanıt vermesi, taraflar arasındaki “dondurulmuş savaş“ın yeniden alevlenmesine sebep olmuştur.
Analiz: Azerbaycan-Ermenistan ikili anlaşması; Türkiye ABD, Rusya ve Çin açısından ne anlama geliyor? - M5 Dergi
44 gün süren ve Azerbaycan’ın işgal altındaki ülkesinin büyük bir kısmını işgalden kurtarması ile sonuçlanan ve II. Karabağ Savaşı olarak bilinen bu savaşın sonucunda, taraflar arasında bir silah bırakışımı antlaşması imzalanmıştır.
Bu resim için alternatif metin açıklaması yokSilah bırakışımı antlaşması, uluslararası hukukta barış antlaşmasının imzalanması yönünde atılan bir adım olarak kabul edilir. Ancak silah bırakışımı antlaşması savaşı bitirmez, sadece askeri çatışmaları bir süreliğine askıya alır. Savaşı bitiren ise barış antlaşmasıdır.
Barış antlaşması, savaşa veya silahlı çatışmaya son veren ve tarafların barış ilişkilerinin yeniden tesisi amacıyla imzalanan bir antlaşmadır. Barış antlaşmasında düzenlenen en önemli konulardan biri de savaş sonucu ortaya çıkan zararların giderilmesi için savaş tazminatının belirlenmesidir.
Özellikle I. ve II. Dünya Savaşlarının ardından imzalanan barış antlaşmalarında düzenlenen savaş tazminatı, günümüzde devletin sorumluluğu çerçevesinde ortaya çıkan onarım yükümlülüğünün bir alt türü olarak değerlendirilmektedir.
Uygulamada savaş tazminatının hem nakdi olarak hem de ayni olarak ödenmesi kabul edilmektedir. Nitekim Lozan Barış Antlaşması’nda Türkiye, uğradığı zararlardan dolayı Yunanistan’dan ayni tazminat olarak Karaağaç bölgesini geri almıştır.
Bu çerçevede, Azerbaycan ve Ermenistan arasında imzalanması öngörülen barış antlaşmasının en önemli konularından birini de savaş tazminatı oluşturacaktır. Zira Ermenistan, ister I. ve II. Karabağ Savaşları sırasında olsun isterse de 30 yıllık işgal süresince olsun, Azerbaycan’ı çok ciddi maddi ve manevi zarara uğratmıştır.
Bu da Azerbaycan’a savaş sonucu uğradığı zararların giderilmesi için nakdi ve/veya ayni tazminat talep etme hakkı vermektedir. Bu çalışmada, Azerbaycan’ın barış antlaşması müzakerelerinde savaş tazminatı talep etme hakkının hukuki dayanağı tartışılmıştır.”
Gazeteci* Ataner YÜCE, TRT

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.