ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:48 TBMM’de yoğun mesai başlıyor: İşte gündem maddeleri…
00:34 Katil İsrail Beyrut’u şimdiye kadarki en ağır bombardımanla vurdu
00:32 İzmir Körfezi’ne ‘nefes’ olacak eylem planı bugün açıklanacak
00:30 Türkiye’den Bosna Hersek’e yardım eli
00:29 7 Ekim’in yıldönümü öncesinde dünyanın dört bir yanında Filistin yanlısı gösteriler düzenlendi
00:28 Bağımsız milletvekili Nadir Bedir, “Savaş bittikten sonra Hizbullah ile oturup konuşmalıyız”
00:25 Irak ve Suriye’nin kuzeyinde 4 terörist etkisiz hale getirildi
00:20 Bakan Fidan Lübnan Başkakanı Mikati ile görüştü
00:10 Bakan Göktaş: Şiddetin kök nedenlerini ortadan kaldırmak için çalışmaları sürdüreceğiz
00:03 Astana Zirvesi; Şanghay İş Birliği Örgütü Büyüyor mu?
00:02 Irak’ın kuzeyinde 12 terörist etkisiz hale getirildi
15:29 İsrail Türkiye Sınırına Yanaşır mı?   
10:43 CHP’li Kanko: Vatandaşa, diğer ülkelerin kabul etmediği ve gümrüklerden geri dönen gıdalar yediriliyor!
10:19 Küresel gıda fiyatlarında 18 ayın en hızlı artışı!
09:24 Enflasyon ATM’leri Nasıl Vuruyor? Kaynak: https://turk-internet.com/enflasyon-atmleri-nasil-vuruyor/
07:49  İzmirlinin öncelikli ihtiyaçlar listesi
07:31 Azerbaycan’ın JF-17 talebi: Türkiye kilit rol oynayabilir
07:15 Trump’ın Kongre Baskını Davasında Kritik Gelişme
07:01 Avusturya’da Özgürlük Partisi’nin Başarısı: Avrupa’da Aşırı Sağ Zaferlerine Bir Yenisi Daha Eklendi
06:37 Bakan Göktaş, “Kadına Yönelik Şiddet Araştırması’nın saha çalışmaları başlıyor”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kitap: Asimetrik Savaş

Kitap: Asimetrik Savaş
A+
A-

Değerli okurlar, SETA Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı İstanbul Strateji Araştırmaları Direktörü Doç. Dr. Hasan B. Yalçın, önemli bir çalışmaya daha imza atarak asimetrik savaşlar üzerine yeni kitabını yayımladı.

Kitap silah teknolojisinde yaşanan değişimlerin asimetrik savaşları tarihsel olarak nasıl etkilediğini ele alıyor. Tarafların stratejik, operasyonel ve taktik tercihlerinin sonuçlara etkisini tartışıyor.

Bu çerçevede asimetrik savaşlarda elde edilen teknolojik avantaj ve stratejik planlama becerisinin etkisi Türkiye’nin Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve Barış Pınarı harekatları örneklerinde analiz ediliyor.

Yazar Doç. Dr. Hasan B. Yalçın, bu kitapda tamamen asimetrik savaşlar üzerine çalışmış.. Asimetrik savaş en genel haliyle güçlü ile zayıf arasındaki savaş demektir. Bu tür savaşlar bazen güçlü ile zayıf bazen devlet ile terör örgütleri bazen de düzenli ordular ile düzensiz kuvvetler arasında cereyan etmektedir.

İlginç bir biçimde tarihin farklı dönemlerinde zayıflar bu savaşlardan galip çıkmıştır. Hatta son yetmiş yıllık dönemde zayıfların oransal olarak asimetrik savaşları daha fazla kazandığı görülmektedir.

Bunun sebepleri neler olabilir? Asimetrik savaşlarda kim, neden kazanır? Kitap silah teknolojisinde yaşanan değişimlerin asimetrik savaşları tarihsel olarak nasıl etkilediğini ele almaktadır.

Tarafların stratejik, operasyonel ve taktik tercihlerinin sonuçlara etkisini tartışmaktadır. Bu çerçevede asimetrik savaşlarda elde edilen teknolojik avantaj ve stratejik planlama becerisinin etkisi Türkiye’nin Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve Barış Pınarı harekatları örneklerinde yer almaktadır.

İstanbul Ticaret Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi olan Doç. Dr. Hasan B. Yalçın, Uluslararası ilişkiler teorisi, uluslararası güvenlik, strateji,
NATO ve sosyal bilimler felsefesi konularında çalışmaları bulunmaktadır.

Ulusal Güvenlik Stratejisi başlıklı kitabın yazarı Doç. Dr. Hasan B. Yalçın,  Avrupa’da PKK Yapılanması, Terörün Kökenleri ve Terörle Mücadele Stratejisi ile Küresel ve Bölgesel Aktörlerin Suriye
Stratejisi başlıklı kitapların da editörleri arasındadır.

Doç. Dr. Hasan B. Yalçın, ‘Annem Şerife Yalçın’ın adına diye kaleme aldığı ‘Asimetrik Savaş’ kitabın editörlüğünü Mehmet Akif Memmi yaptı.

Kitap raflarında yerini alan ‘Asimetrik Savaş’ kitabının yazarı Doç. Dr. Hasan B. Yalçın, Özellikle son yıllarda savaşın karakterinin ciddi anlamda değiştiğini söylenmekte ve. Devletler arası savaş sayılarının azalmış, buna karşın devletle devlet olmayan gruplar arasındaki savaş sayılarında ciddi artış yaşandığını söylüyor.

Ancak bu yeni tür savaşların nasıl isimlendirilmesi gerektiğine dair farklı iddiaların bulunduğunu ifade eden yazar Doç. Dr. Hasan B. Yalçın, “Kabataslak bir liste yaparsak bu yeni tür savaşlara şu isimlerin verildiğini görürüz:  “düşük yoğunluklu savaş” (low intensity conflict),  “konvansiyonel olmayan savaşlar” (unconventional war),  “sınırlı savaş” (limited war), “düzensiz savaş” (irregular war), “gerilla savaşı” (guerilla war), “küçük savaş” (small wars), “insanlar arası savaş” (war among people),  “karma savaş” (hybrid wars),  “teröre karşı savaş” (war against terrorism), “ayaklanma” (insurgency), “vekalet savaşları” (proxy wars), “şehir savaşları” (urban warfare), “devrimci savaş” (revolutionary war), “isyancı savaş” (rebellious war), “sivil savaş” (civil war), “ayrılıkçı savaş” (seperatist war), “kolonyalizm karşıtı savaş” (anti colonialist), “mikro savaş” (micro war), “dördüncü nesil savaş” (fourth generation warfare)…” diyor.

Listenin daha da uzatılabileceğini söylüyor Doç. Dr. Hasan B. Yalçın. Çok farklı isimlendirmeler kullanılsa da hepsinin ortak noktasının, konvansiyonel olmayan savaşlara işaret ettiğinie vurgu yapıyor.

Doç. Dr. Hasan B. Yalçın, “Konvansiyonel savaş, iki devlet arasında düzenli ordular kullanılarak yapılan savaş demektir. Ama günümüzdeki savaşların birçoğu birbirine benzemeyen aktörler arasında cereyan etmektedir ve ciddi bir güç asimetrisine dayanmaktadır. Dolayısıyla hepsine birden “asimetrik savaşlar” ismi verilebilir. Böylesi bir savaşın tarafları güçlerinin niteliği ya da niceliği bakımından birbirinden farklıdır. Bir taraf daha güçlü diğeri daha zayıftır. Bir taraf daha düzenli, diğeri daha düzensizdir. Bir taraf başka türde silah sistemlerine sahipken diğeri başka türde silah sistemlerine sahiptir. Yani kısacası iki taraf arasında bir asimetri vardır. Aslında bu tarifle asimetrik savaşlar yeni bir olgu olarak görülemez. Aksine asimetrik savaş “tarih kadar eskidir”, “Çünkü savaş insanlık kadar eskidir” diyor.

Keyifli okumalar.

İnci Cevher UZGAŞ ile ilgili görsel sonucu

İnci Cevher UZGAŞ

[UHA Haber Ajansı, 19 Ocak 2021] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.