ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
21:10 Acıların gölgesinde bir Ramazan Bayramı daha
18:55 Fidan’ın Washington Ziyareti ve Türkiye’nin Stratejik Otonomisi
18:41 Sokak Siyasetinden Geriye Ne Kalır?
17:34 Adalet Bakanı Tunç, Silivri’de işkence ve kötü muamele yapıldığına dair iddialara yanıt verdi…
13:26 Gazeteci Serkan Borlak hayatını kaybetti 
12:58 Kocaelispor Sakarya’yı eli boş gönderdi!…
10:17 “Klinik Araştırmalar Eğitim Programı” gerçekleştirildi
09:51 Bipolar bozukluk, genellikle 15-35 yaş arası bireylerde ortaya çıkıyor
09:44 SAHA İstanbul bülteni!…
09:26 Irak ile Kuzey Irak Arasında Türkiye’ye Petrol İhracatı Gerilimi Çözülecek Mi?
09:04 Dijital Dönüşüm Destekleri Bilgilendirme Toplantısı
07:32 KKTC’nden gündemin öne çıkan haberleri!…
06:55 Bilgisayar korsanları, zayıf gördükleri gıda endüstrisine saldırıyor!
06:28 Birleşik Irak Türkmenleri Cephesi’nden Talabani’nin açıklamalarına tepki
00:57 MHP Genel Başkanı Bahçeli, Türkgün gazetesinde yayımlanan yazısında, Terörsüz Türkiye hedefi ve gündemdeki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
00:49 Ömer Çelik: Cumhurbaşkanımız insanlık cephesinin en gür sesidir
20:21 Özgür Özel’in rakibi Dilek İmamoğlu mu olacak
15:35 Bayram tatilinin ilk 2 gününde 19 kişi hayatını kaybetti
15:24 Altun: Mehmet Selim Kiraz adaletin simgesi olarak hatırlanmaya devam edecek
15:15 Cumhurbaşkanı Erdoğan, şehit savcı Mehmet Selim Kiraz’ı andı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kıbrıs İçin Yeni Bir Milat

Kıbrıs İçin Yeni Bir Milat
16 Ekim 2022
271
A+
A-

Bu çağa ait olmayan izolasyonlar konusunda Türk Tarafının artık günü kurtaracak kısa vadeli sözde çözümlerle tatmin olmayacağı açık.

Kritik görüşme öncesi Kıbrıslı siyasetçilerden açıklamaKuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Uluslararası İlişkiler ve Diplomasi Özel Danışmanı Prof. Dr. Hüseyin Işıksal, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Birleşmiş Milletler 77. Genel Kurulu’nda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti için yaptığı resmi olarak tanınma çağrısının anlamını AA için Analiz yaptı.

Uluslararası Haber Ajansı (UHA)‘nın ‘Bayraktar Media’dan aktardığı AA’nın haberinde Prof. Dr. Hüseyin Işıksal, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Birleşmiş Milletler (BM) 77. Genel Kurulu’nda yaptığı tarihi konuşmada tüm ülkelere Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni (KKTC) resmi olarak tanıma çağrısı yaparak sadece Kıbrıs Türk Halkına ve haklı mücadelesine sahip çıkmakla kalmadığını ve aynı zamanda Kıbrıs siyasetinde dönüm noktası olacak paradigmaları geri dönülmez şekilde değiştiren çok önemli mesajlar da verdiğini açıkladı.

Prof. Dr. Işıksal, yaptığı analizinde mücadele ateşinin artık yakıldığını belirterek, bu tarihi çağrının sadece niyet beyanı olarak kalmaması ve bunun gerçekleştirilmesi için ciddi bir eylem planı ile harekete geçilmesi ve diplomatik bir seferberlik başlatılmasının artık kaçınılmaz olduğuna dikkat çekti.

Bu doğrultudaki kararlılık Milli Güvenlik Kurulu toplantısından sonra bir kez daha güçlü bir şekilde ifade edildiğini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu tarihi adıma yönelik çalışmaların yoğun şekilde başlatıldığını da deklare ettiğini ifade eden Prof. Dr. Hüseyin Işıksal, “Bu kararın gereğini yapmak, iyi bir planlamayla gerekli müttefiklikleri sağlamaktan geçiyor. Bu mücadele uzun soluklu olacak ve yeni dönemde bu çalışmaları bolca göreceğiz” dedi.

Çağrıdan çıkan iki önemli mesaj

“Öncelikle “mekan mesajdır” gerçeğinden yola çıkarak, bu çağrının tüm dünya liderlerinin bizzat bulunduğu bir ortamda yapılması son derece önemli” olduğunun altını çizen Prof. Dr. Hüseyin Işıksal, Kıbrıs siyasi tarihinde ilk kez BM Genel Kurul seviyesinde böyle bir çağrının yapılmasının sadece tarihi bir adım değil aynı zamanda Kıbrıs Türk Halkına da büyük bir destek anlamına geldiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'ye gidiyor

Prof. Dr. Işıksal, bu çağrıda iki önemli mesajın ön plana çıktığını hatırlatarak şunları söyledi:

“İlk olarak, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kıbrıslı Türkleri dünyadan koparmaya çalışan ve en temel insan hakları ve BM prensipleriyle de çelişen insanlık dışı ambargoları bir zulüm olarak nitelendirmesi ve izolasyonlara taraf olanların ayıplarını yüzlerine vurması, Kıbrıs Türk Halkının, temsil ettirilmediği BM platformunda sesi, soluğu ve nefesi oldu. Kıbrıs Türk Halkını spor yapmaktan, kültürel ve sanatsal faaliyetlere iştirak etmekten bile alıkoyan bir zihniyetin bunları sürdürecek mazereti kalmadı. Kıbrıs Türk Halkının, yaşamın, ticaret ve seyahat özgürlüğü de dahil olmak üzere her alanında izole edilmesi için canla başla mücadele eden Rum Tarafı, gelinen bu aşamada zamanın statik değil dinamik olduğunu da en açık şekilde gösterdi. Bu çağa ait olmayan izolasyonlar konusunda Türk Tarafının artık günü kurtaracak kısa vadeli sözde çözümlerle tatmin olmayacağı da açık.

Ersin Tatar kimdir? Ersin Tatar kaç yaşında ve aslen nereli?

İkinci olarak, Kıbrıs meselesinde adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir çözüme ulaşılabilmesi için Ada’da halihazırda var olan gerçekler, yani iki ayrı Halk ve iki ayrı Devlet esasından yola çıkılması gerektiği ve Kıbrıs Türk Halkının egemen eşitliği ve eşit uluslararası statüsünün tescil edilmesinin Ada’daki çözümün anahtarı olduğu vurgulandı. Bu çağrı ile KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın seçildiği ilk günden beri kararlı bir şekilde ortaya koyduğu egemen eşitlik ve eşit uluslararası statü temelindeki siyaseti bir kez daha güçlü bir destek alarak kökleşti. Zira Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye Cumhuriyeti adına ortaya koyduğu unsurlar bir pozisyon değil, bir devlet kararıdır”.

Kıbrıs Rum Kesimi Başkanı Anastasiadis: BM'nin toprak bütünlüğümüzü savunabileceğini umuyoruz - 22.09.2020, Sputnik Türkiye

Kıbrıs için yeni bir dönemin başlangıcı

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) lideri Nikos Anastasiadis’in, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tarihi açıklamalarından üç gün sonra yapmış olduğu konuşmasında adeta öfke kustuğunu söyleyen Prof. Dr. Hüseyin Işıksal, son yılların en sert ve hırçın ifadelerini kullanan Anastasiadis, giderayak kendisinin nasıl bir başkanlık dönemi geçirdiğini de göstermiş olduğunu açıkladı.

Prof. Dr. Işıksal, Kıbrıs Türk Tarafının, Türkiye Cumhuriyeti ile sürekli olarak iyi niyetli ve yapıcı bir tutum ortaya koyarken, müzakere süreçlerinde uzlaşmaz tavrını sürdüren Rum liderin, yanıtını bu kez hiç beklemediği düzeyde en net şekilde aldığını hatırlatarak, Kıbrıs Türk Halkını statüsüz ve izolasyona mahkum eden çözümsüz ve tüketilmiş zeminde müzakere döneminin sonsuzluğa intikal ettiğini, artık yeni kararların hayata geçirileceği, Kıbrıs Türk Halkının eşit egemenliğinin ön planda olacağı ve yok sayılmak istenen Kıbrıs’taki Türk Devleti’nin eşit uluslararası statüsünün tesis edileceği bir dönemin başladığının altını çizdi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin İstanbul Başkonsolosluğu - Vikipedi

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Uluslararası İlişkiler ve Diplomasi Özel Danışmanı Prof. Dr. Işıksal, şunları söyledi:

“Bu noktada bir kez daha altı çizilmesi gereken husus uluslararası sözleşmelerin tarif ettiği devlet olma özelliği şartlarının tümünü karşılayan KKTC Devleti’nin aynı zamanda diğer ülkelerle ilişki kurabilme kapasitesini de açık bir şekilde gösteren; Ankara’da Büyükelçiliği, İstanbul, İzmir, Antalya, Mersin, Trabzon ve Gaziantep’te başkonsoloslukları da dahil olmak üzere 20 ayrı ülkede temsilciliklerinin bulunmasıdır. Uluslararası camia resmi olarak tanımasa da karada, denizde ve havada bir KKTC gerçeği var. Başta Rum Tarafı olmak üzere dünyadaki her ülke, KKTC’nin egemenliğinin nerede başlayıp nerede bittiğini çok iyi biliyor. Kıbrıs adasında birbirinden farklı ve yarım asırdır ayrışmış, kendi kurumları, yasama, yürütme ve yargı organları olan iki ayrı Devlet vardır. Tüm bu gerçekler, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da ifade ettiği gibi, Kıbrıs Türk Halkının egemen eşitliği ve eşit uluslararası statüsünün tescil edilmesinin kalıcı bir çözüm için en önemli gereklilik olduğu dünya kamuoyuna bir kez daha ilan etti”.

Teskilat_680*100 banner

“Türk Dünyası’nın en güneyde kalan bağımsız Türk Cumhuriyeti olan KKTC, Türk varlığını Doğu Akdeniz’den soyutlamaya çalışan politikalara bir meydan okumadır” diyen Prof. Dr. Hüseyin Işıksal, “Bir başka ifadeyle Kıbrıs; Türkiye ve Türk dünyası için basit bir toprak parçası değildir. Türkiye Cumhuriyeti’nin kıta sahanlığı, Münhasır Ekonomik Bölgesi, hava sahasının kontrolü, stratejik savunma derinliği kısacası her türlü güvenliği için KKTC’nin varlığı olmazsa olmazdır. Türkiye ve KKTC’nin çıkarlarının tamamen örtüştüğü bu noktada, KKTC’nin içte ve dışta güçlenmesi ve tanıtılması her zaman olduğundan daha büyük önem taşıyor” dedi.

Bölgede hiçbir şey eskisi gibi olmayacak: Başkan Erdoğan'ın ortaya koyduğu unsurlar bir devlet kararıdır

“Özetle, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın BM Genel Kurulu’nda yaptığı tarihi konuşma, Kıbrıs Türk Halkı ve KKTC için yeni bir milat olarak kabul edilmelidir” diyen Prof. Dr. Işıksal, “1983’te kurulan KKTC’nin Kuruluş Bildirgesi’nde dahi tüketilmiş federasyon zemininde müzakerelere atıfta bulunulurken, geldiğimiz aşamada paradigmalar tümden değişti. Kıbrıs adasının geleceğine dair bu değişim KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın başbakanlık döneminde başlattığı, seçim süreci de dahil olmak üzere cumhurbaşkanı olarak seçilmesinin ardından büyük ivme kazandırdığı Kıbrıs Türk Halkının müktesep haklarına sahip çıkma mücadelesine dayanıyor” şeklinde aktardı.

Uzun soluklu bir diplomatik seferberliğin başlangıcı

Egemen eşitlik ve eşit uluslararası statünün Kıbrıs Türk Halkının teyit edilmesi gereken mevcut hakları olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Hüseyin Işıksal, bu doğrultuda Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın ancak bu hakların teyit edilmesi ile yeni bir müzakere sürecine başlanabileceğini her platformda dile getirdiğini ve getirmeye de devam ettiğini açıkladı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Uluslararası İlişkiler ve Diplomasi Özel Danışmanı Prof. Dr. Işıksal, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın uluslararası topluma BM Genel Kurul platformundan yapmış olduğu çağrının var olan müktesep haklarla birlikte okunduğunda, Kıbrıs Türk Halkının yarım asrı aşkın bir süredir kanıyla ve canıyla verdiği onurlu mücadelenin ulaşması gereken noktanın uluslararası tanınmış egemen ve bağımsız bir devlete kavuşmasının bulunduğunun açık olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Hüseyin Işıksal, “İşte “yeni milat” olarak adlandırılabilecek bu dönem Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından başlatıldı ve resmi tanınma çağrısı diplomasinin kalbinin attığı New York’taki BM Genel Merkezinde tüm devletlere yapıldı” dedi.

[UHA Haber Ajansı, 16 Ekim 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.