Kanal İstanbul geleceğin projesi
UHA HABER / İstanbul Medipol Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi ve Türkiye’nin OECD temsilcisi Prof. Dr. Kerem Alkin, SETA & Kriter Dergisi’nin Yayın Koordinatörü Yusuf Özkır’ın, “Kanal İstanbul şimdilerde gündemde. Türkiye’nin en önemli mega projeleri arasında yer alıyor. Projenin orta ve uzun vadede ekonomiye etkisini nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusunu cevaplandırdı.
Prof. Dr. Kerem Alkin, “Kanal İstanbul’la ilgili olarak da tıpkı 128 milyar zevzekliğinde olduğu gibi hakikaten her bir vatandaşımızın çok basit bir şekilde kendisinin araştırması halinde kolaylıkla ulaşabileceği bilgilerin nasıl çarpıtıldığına ciddi manada şahit olduk” dedi.
Süreci dikkatle takip ettiğini ifade eden Prof. Dr. Alkin, Herkesin bildiği gibi gerek SETA Vakfı’nın Kriter dergisinde gerekse de medyadaki yazılarında, televizyon programlarında, her ortamda Kanal İstanbul’un ülke için neden gerekli ve vazgeçilmez bir proje olduğunu anlatmaya devam ettiğini açıkladı.
Prof. Dr. Kerem Alkin, “Şimdi burada örnek vermek gerekirse, Montrö meselesini gündeme getirenler Türk toplumunun bu konuları araştırmayacağını ümit ederek birtakım yalan kampanyaları yürütüyorlar. Kanalın derinliği 21 metre olacak, buradan siz hangi tankeri geçireceksiniz ki bizi aldatıyorsunuz gibi… Oysa bu sözlerle esas aldatılmaya çalışılan Türk halkı; çünkü Süveyş Kanalı’nın derinliği daha önce 19,5 metreydi. Şimdilerde önemli bir çalışmayla bunu 21,5 metreye çıkarılacak şekilde bir çalışma yapılıyor. Dolayısıyla da bu çalışmayla tankerler geçebilecek hale geliyorlar” dedi.
“O yüzden Kanal İstanbul gibi bir projenin bütün tasarımı yapılırken, genişliği, uzunluğu, derinliği ile ilgili bütün bu mühendislik tasarımı yapılırken, sanki dünyadaki birçok konu atlanıyormuş, atlatılıyormuş gibi bir izlenim verilmesi, bir kere çok ayıp” diyen Prof. Dr. Alkin, şunları söyledi:
“İkinci olarak, bunları anlatanlar ve söyleyenlere benim çok basit bir sorum var; Covid-19 patlamadan evvel dünya yaklaşık olarak 19 trilyon dolarlık küresel ticarete imza atıyordu, şimdi ben dönüyorum insanların çoğuna, Kanal İstanbul’la ilgili olarak tartışırlarken soruyorum, 19 trilyon dolarlık dünya ticareti kaç trilyon metreküp? Cevap yok. Çünkü insanlar bu konuya hiçbir zaman böyle bakmamışlar. 15 trilyon metreküp olduğunu söyleyince, tabi şoke oluyorlar. 15 trilyon metreküp çok büyük bir rakam, şaşkınlık geçiriyorlar doğal olarak. Sonra diyorum ki, Süveyş Kanalı’ndan senede ne kadar geçiyor? Süveyş Kanalı’ndan nerdeyse yılda 1,6 trilyon metreküple 15 trilyon metreküpün yüzde 10’u civarında bir geçiş söz konusu”.
Prof. Dr. Alkin, İstanbul ve Çanakkale boğazları kapasitesinin üzerinde bir gemi geçişiyle senede yaklaşık 40 küsur bin geminin geçişine izin verilen iki kritik önemde su yolunun, buna rağmen Türkiye’nin yaklaşık olarak 45 bin gemiye ve yaklaşık olarak 600 milyar metreküp civarında bir geçişe izin verdiğini kaydetti.
HABER : Ataner YÜCE & Emekli TRT Muhabiri
***
Neden https://www.uhahaberajansi.com/?
Bağımsız bir haber ajansı olarak amacımız, insanlara hakikati ulaştırarak ülkede gerçek bir demokrasi ve özgürlük ortamının yeşermesine katkı sunmak. Bu nedenle abonelikten elde ettiğimiz geliri, daha iyi bir ajans gazeteciliğini hayata geçirmek, okurlarımızın daha nitelikli ve güvenilir bir zemin üzerinden bilgiyle buluşmasını sağlamak için kullanıyoruz. Çünkü banka hesabını şişirmek zorunda olduğumuz bir patronumuz yok; iyi ki de yok.
Bundan sonra da yolumuza aynı sorumluluk bilinciyle devam edeceğiz.
Bu yolculukta bize katılmak ve bir gün habersiz kalmamak için
Bugün https://www.uhahaberajansi.com/’a Abone Ol.
https://www.uhahaberajansi.com/; seninle güçlü, seninle özgür!
[UHA Haber Ajansı, 10 Mayıs 2021]