UHA Haber’in Avrupa Temsilcisi Gazeteci Tuba Nur TÜRKEL’in ‘EuroNews’e dayandırdığı haberinde, İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, ABD’li teknoloji milyarderinin tartışmalı göç anlaşmasıyla inşa edilen Arnavutluk’taki gözaltı merkezlerine göçmenlerin transferini engelleyen İtalyan mahkemesinin kararını eleştirmesinin ardından, Elon Musk’ın ülke siyasetine müdahale etmeyi bırakmasını belirtti.
ABD Başkanı seçilen Donald Trump’ın yönetiminde yeni kurulacak “Hükümet Verimliliği Bakanlığı”nı (Department of Government Efficiency – DOGE) birlikte yönetmek üzere seçtiği Musk, salı günü X hesabından, “Bu yargıçların gitmesi gerekiyor,” diye yazdı.
Musk, Roma’da İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’nin bazı sığınmacıların işlemlerinin ve gözaltılarının Arnavutluk’a yaptırılması girişimine karşı karar veren yargıçlara atıfta bulundu.
Tesla sahibi bir sonraki paylaşımında, “Bu kabul edilemez. İtalya halkı bir demokraside mi yaşıyor yoksa kararları seçilmemiş bir otokrasi mi veriyor?” dedi.
Musk’ın adını vermediği, ancak açıkça İtalyan Cumhurbaşkanı’na atıfta bulunduğu açıklamada Mattarella, İtalya’nın “Anayasasına saygı duyarken kendi başının çaresine nasıl bakacağını bildiğini” söyledi.
Mattarella çarşamba günü yaptığı açıklamada, “Herhangi biri, özellikle de açıklandığı üzere dost ve müttefik bir ülkede önemli bir hükümet görevi üstlenmek üzereyse, egemenliğine saygı göstermeli ve reçete yayınlama görevini üstlenmemelidir,” dedi.
Buna karşılık X’in İtalyan temsilcisi Andrea Stroppa, Musk’ın Mattarella’ya ve İtalya anayasasına saygı duyduğunu, ancak “görüşlerini özgürce ifade etmeye” devam etmek niyetinde olduğunu söyledi.
Meloni, Musk’ın paylaşımları hakkında yorum yapmadı ancak iktidardaki göçmen karşıtı İtalya’nın Kardeşleri (FdI) partisinden İtalya Başbakan Yardımcısı Matteo Salvini, X’te yaptığı bir paylaşımda Musk’ın “haklı” olduğunu söyledi.
Meloni’nin Arnavutluk’la anlaşması engele takıldı
Roma’daki bir mahkemenin Arnavutluk’ta alıkonulmaları yönündeki resmi talebi reddetmesinin ardından yedi kişi bu hafta İtalya’ya iade edildi.
Göçmenler ilk olarak Meloni ile Arnavutluk Başbakanı Edi Rama arasında imzalanan ve İtalya’nın Arnavutluk’ta iki işlem merkezi işleterek iltica için uygun olup olmadıklarını belirleyeceği beş yıllık bir anlaşmanın parçası olarak Arnavutluk’a gönderilmişti.
Roma’daki mahkemenin yargıçları Lüksemburg’daki Avrupa Adalet Divanı’nda (ECJ) görülen ve kısmen tehlikeli olsa bile hiçbir “menşe ülkenin” güvenli sayılamayacağına hükmeden davalara atıfta bulundular.
İtalya, Mısır ve Bangladeş’i “güvenli” ülkeler olarak belirlemişti. Ancak karara göre Roma, Arnavutluk’tan gelen göçmenleri bu iki ülkeye geri göndermekte zorlanıyor.
Roma mahkemesi, ECJ tarafından daha fazla netlik sağlanana kadar hiçbir göçmenin Balkan ülkesine gönderilmemesi gerektiğini savundu. Bu da Arnavutluk’a gönderilen iki göçmen grubunun İtalya’ya geri gönderildiği anlamına geliyor.
Çarşamba günü bir ECJ yetkilisi, İtalya’nın göçmenleri güvenli gördüğü ülkelere yasal olarak geri gönderip gönderemeyeceğine açıklık getirecek kararın haftalar ya da aylar alabileceğini söyledi.
Mahkemenin kararı, Meloni tarafından İtalya’ya düzensiz göç akışını durdurmanın etkili bir yolu olarak lanse edilen ve diğer bazı Avrupa ülkeleri tarafından cazip bir politika olarak görülen plan için büyük bir gerileme oldu.
Programı destekleyen ve uygulayan FdI partisi, mahkemenin kararı karşısında öfkesini dile getirirken Salvini yargıçları, “İtalyanların güvenliğini ve cüzdanlarını tehlikeye atmakla” suçladı.