İsveç’in Kuran yakma iznine tepki gösteren Iraklılar, Bağdat Büyükelçiliği’ni bastı

* İsveç emniyet birimleri Kuran-ı Kerim yakılması yönündeki başvurulara izin vermese de mahkemeler, “ifade özgürlüğü” kapsamında değerlendirdikleri eylemlere onay veriyor.
* Irak’ın başkenti Bağdat’ta yüzlerce kişi, İsveç’te yeniden Kuran’ı Kerim yakılması planını protesto amacıyla bu ülkenin büyükelçiliği bastı.
UHA / İnternational News Agency
UHA Haber‘in EuroNews’den Mustafa BAĞ’ın
haberine dayandırdığı haberinde, Duvarlardan tırmanarak yerleşkeye giren öfkeli kalabalık, sefaret binasının bir bölümünü ateşe verdi.
İsveç Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Bağdat’taki tüm elçilik çalışanlarının güvende olduğu belirtildi ve saldırı kınandı.
Bakanlık, açıklamasında Iraklı yetkililerin diplomatik misyonları koruması gerektiğini dile getirdi.
Protestocuların, İsveç’te yeniden Kuran-ı Kerim yakmaya yönelik eyleme tepki gösteren Şii din adamı Mukteda el Sadr yanlısı kişiler olduğu belirtildi.
Göstericilerin, mesajlaşma uygulaması Telegram üzerinden organize oldukları ifade edildi.
Irak çevik kuvvet polisi, büyükelçilik binası önündeki protestocuları dağıtmak için tazyikli su kullandı.
İsveç polisi Çarşamba ve perşembe günü Stockholm’deki Irak Büyükelçiliği önünde halka açık bir toplantı yapılması için yapılan başvuruya izin vermişti.
Polis, izin belgesinde gösteriye iki kişinin katılmasının beklendiğini de aktardı.
İsveç haber ajansı TT’nin haberine göre söz konusu iki kişi mitingde Kuran-ı Kerim ve Irak bayrağını yakmayı planlıyor.
Bunlardan birinin yine haziran ayında Stockholm’deki bir caminin önünde Kuran-ı Kerim’i ateşe veren şahıs olduğu aktarıldı.
Irak’ın güçlü siyasi figürlerinden olan Sadr’ın destekçileri geçen yıl Bağdat’ın yoğun şekilde korunan Yeşil Bölgesi’ne girerek güvenlik güçleriyle kanlı çatışmaya girmişlerdi.
İsveç emniyet birimleri Kuran-ı Kerim yakılması yönündeki başvurulara izin vermese de mahkemeler, “ifade özgürlüğü” kapsamında değerlendirdikleri eylemlere onay veriyor.
Gazeteci* Mustafa BAG