ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:41 Bakan Bak, “Türkiye Yüzyılı, dijitalin yüzyılı, gençlerin, sporun yüzyılı olacak”
00:39 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gazze soykırımının hesabının sorulmadığı bir dünya huzura kavuşamayacaktır
00:29 Doğru müdahaleyle disleksili bireyler okuma yapabilirler
00:18 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Recai Kutan için başsağlığı mesajı
00:17 Gayrettepe-İstanbul Havalimanı Metro Hattı’nda yolcu rekoru
00:16 Emine Erdoğan: Bu karanlık günler, bir halkın özgürlük umudunu söndüremeyecek
00:09 Recai Kutan vefat etti
00:07 SPD Taşkın Alt Kurulu’nun üçüncü toplantısına katıldı
00:04 Katil Siyonist İsrail’in katliamlarına Batı medyasından destek! Kirli oyunları ifşa oldu: Soykırımı böyle gizlemeye çalıştılar!
00:04 Kayseri Gastronomi Günleri’nin 2.’si kapılarını misafirlerine açtı
10:10 Almanya’da resesyon çanları çalıyor
10:07 AK Parti Fiber Altyapı İşini, Operatörlerden Ayıracak mı?
09:06 Otomotiv ihracatı eylülde yüzde 21 artışla 3,4 milyar dolar oldu
06:55 Tarım ve Orman Bakanlığı’nın uygulaması, taklit ve hileli gıda listeleri artık anlık olarak elektronik ortamda tüketicilerle paylaşılıyor
06:34 Nefret Söyleminin Sahiplenilmesi ile Ne Amaçlanıyor?
06:13 Irak ve Suriye’nin kuzeyinde gerçekleştirilen operasyonlarda; Son bir haftada 58 teröristi etkisiz hâle g
06:00 Elon Musk ilk kez Trump’ın seçim mitingine katıldı
00:48 TBMM’de yoğun mesai başlıyor: İşte gündem maddeleri…
00:34 Katil İsrail Beyrut’u şimdiye kadarki en ağır bombardımanla vurdu
00:32 İzmir Körfezi’ne ‘nefes’ olacak eylem planı bugün açıklanacak
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İş’te Engelleri Kaldırdı

İş’te Engelleri Kaldırdı
20 Ağustos 2024
5
A+
A-

Kendisi de engelli olan kadın girişimci Esra Odabaşı, engellilerin çalışma hayatına katılımını artırmak için Es Kariyer’i kurdu. İşverenle çalışan arasında köprü olan başarılı girişimci 8 yılda 1100 engellinin işe yerleşmesini sağladı.

Özgül Öztürk

Özgül Öztürk

Akşam Gazetesi Editör, Girişim Koçu Yazarı Özgül ÖZTÜRK, kaleme aldığı “İş’te Engelleri Kaldırdı” başlıklı yazısında, Kadın girişimci Esra Odabaşı’nın, iş yaşamında yaşadığı zorluklardan yola çıkarak engelli bireylerin istihdamını kolaylaştıracak bir girişime imza attığını aktardı.
Yazarı Özgül ÖZTÜRK’ün kaleme aldığı “İş’te Engelleri Kaldırdı” başlıklı yazısının detayı şöyle:
Kendisi de engelli bir birey olan Esra Odabaşı tarafından 2016 yılında kurulan Es Kariyer, engelli çalışan-işveren ve insan kaynakları üçgeni içerisinde aktif rol alarak, doğru çalışanı doğru işverenle buluşturuyor. Engelli bireylerin yeteneklerini sergileyebilecekleri, kariyerlerini geliştirebilecekleri ve topluma katkıda bulunabilecekleri bir dünya hayal eden Esra Odabaşı, 2019 yılında Yılın Kadın Sosyal Girişimcisi seçildi.

1100 KİŞİYE İŞ BULDU

150 iş ortağıyla 8 yılda bin 100 engellinin istihdam edilmesine aracılık eden ES Kariyer Kurucusu Esra Odabaşı, başarı hikayesini Akşam Gazetesi‘ne anlattı: “Annemle babam evlendikten sonra 7 yıl çocuğu olmuyor. Sonra annem bana hamile kalıyor. Doğum esnasında yaşanan bir komplikasyon nedeniyle sol kolumun sinirleri zarar görüyor. Ancak çok bilinçli bir anne babaya sahip olduğum için bu eksikliği hiç hissetmedim. Engelime rağmen tek kolla bisiklete de bindim, yüzmeyi de öğrendim, araba da kullandım. Ancak iş hayatında engelliler için aynı eşit koşullar yoktu.”


[Girişimci Esra Odabaşı’nın kurduğu Es Kariyer, bugüne kadar 1.100 engellinin işe yerleşmesini sağladı.]

2 MİLYONU ÇALIŞABİLİR

Ön yargılar nedeniyle doğru değerlendirilemeyen yüz binlerce engelli yurttaşın olduğunu vurgulayan Odabaşı “Türkiye’de engelli olmak çok zor. Ulaşımdan iş bulmaya, bakış açısından ön yargılara birçok konuda yargılara maruz kalabiliyorsunuz. Ben de kurumsal şirketlerin insan kaynaklarında 10 yılı aşkın bir süre çalıştıktan sonra engelli bireylerin istihdamını desteklemek için Es Kariyer’i kurdum. Türkiye’deki 10 milyon engelli bireyin 2 milyonu çalışabilecek durumda. Ancak eşit koşullar sunulmadığı için hem sosyal hayattan hem de iş yaşamından uzak kalıyorlar. Es Kariyer’in amacı iş dünyasındaki bu engelleri aşıp doğru işi doğru çalışanla buluşturmak

YAPAY ZEKAYLA EŞLEŞTİRECEK

Es Kariyer, ilk önce çalışabilir durumda olan engelli adaylara ulaşıyor. Hangi aday nereden mezun, hangi semtte oturuyor, engel tipi, engel oranı, hangi alanlarda çalışabilir tüm bu bilgilere ulaşıyor. Diğer taraftan işverenler de hangi alanlarda engelli istihdam etmek istediklerini paylaşıyor. Odabaşı ve ekibi, doğru eşleşmeyi yapıp, sürdürülebilir istihdamın önünü açıyor. Bu sürecin sonunda çok sayıda engelli, hak ettiği ve kendisine en uygun işe yerleşmiş oluyor. Şimdi bu iş modelini dijitale taşıma kararı alan şirket 2025 yılında yapay zekayla doğru adayı doğru işverenle eşleştirecek. Es Kariyer ayrıca talep eden şirket yöneticileri ve İK çalışanlarına engelli istihdamı konusunda eğitim ve mentorluk hizmeti de veriyor.

İŞE YERLEŞME ORANI YÜZDE 22

Dünya Bankası ve Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, dünya genelinde engelli bireylerin istihdam oranı yüzde 50’nin altında. Türkiye’de ise engelli bireylerin iş gücüne katılım oranı yüzde 22 civarında. Türkiye’de engelli çalıştıran şirketlere belirli teşvik ve kotalar var. Buna göre 50 çalışana sahip işletmeler ve bu sayının yüzde 3’ü kadar bir çalışanı engelli kadrosundan almak zorunda. Ayrıca engelli istihdam eden şirketlerin asgari ücret tutarına kadar olan SGK işveren payı Hazine tarafından karşılanıyor. Kota dahilinde engelli çalıştırmayan şirketler her bir engelli başına aylık 20 bin TL ceza ödüyor. Dünya genelinde engelli bireylerin iş gücüne katılım oranının, genel nüfusun iş gücüne katılım oranına göre genellikle daha düşük olduğuna dikkat çeken Odabaşı, “Engelli kotası ve teşvikler yükseltilerek bu sayı artırılabilir” diyor.

Haber Linki: https://www.aksam.com.tr/ekonomi/iste-engelleri-kaldiriyor/haber-1498275

Yazar: Özgül Öztürk

Girişim ve teknoloji ekosistemine ait son gelişmeler için Girişim Koçu’nu takip edebilirsiniz.

girisim ,kadingirisimci ,basarihikayesi ,teknoloji ,kariyer ,istihdam

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.