ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
01:01 Tarımsal destekleme ödemeleri hesaplara aktarılıyor
00:54 Ömer Çelik’ten katil İsrail’in bakanına tepki: Katz bir cinayet şebekesinin üyesidir
00:45 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Azerbaycan’a kutlama mesajı
00:39 İstanbul’daki bebek ölümleriyle ilgili 22 kişi tutuklandı
00:33 Dışişleri’nden soykırımcı katil İsrail’in eli kanlı bakanına fotoğraflı tepki
00:32 İran Dışişleri Bakanı Türkiye’de: Ankara, Tahran’a karşı elini güçlendiriyor mu?
00:21 Hakan Fidan Hamas üyelerini kabul etti
00:13 Cevdet Yılmaz: Barış katliamla değil Filistin halkının haklı talepleri karşılanarak sağlanabilir
00:08 Beyaz Saray: “Yahya Sinvar’ın öldürülmesi Gazze’de olası ateşkes için bir dönüm noktası olabilir”
00:08 İstanbul’da Güney Kafkasya Bölgesel İşbirliği toplantısı: Erdoğan İsrail’e silah ambargosu için BM’ye çağrı yaptı
00:02 Azerbaycan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler ve Kulüpler Birliği (KOBSKA) ve  Su Politikaları Derneği  “Ticari İşletmelerin Yeşil Ekonomiye Geçişinin Desteklenmesi” projesinde işbirliği yapacak
17:35 Ankara ATO’da sanatseverlere kapılarını açan ARTNOUVA sanat fuarı büyük ilgi görüyor
11:19 Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yapımı tamamlanan İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi Kompleksi’nden notlar!
10:30 (TSKB) Başekonomisti ve Direktörü Ünüvar, “Mavi ekonomiyi, etki yatırımların finansmanı içerisinde yer alabilecek mavi tahvilleri de ajandamıza eklememiz gerekiyor”
10:02 NATO Savunma Bakanları Toplantısı’ndan notlar!
09:25 Zeytinyağı piyasası ve küresel ısınma
09:14 Ortadoğu için kader seçimi: Trump mı Harris mi?
08:53 Alman hükümetinin tartışmalı güvenlik paketinde neler var?
07:34 Kitap: Sağlıklı bir toplum, sağlıklı bireylerden geçiyor!
07:15 Ukrayna’daki İngiltere – ABD Rekabeti!
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İstanbul Finans Merkezi için geri sayım başladı 

İstanbul Finans Merkezi için geri sayım başladı 
9 Aralık 2022
1.179
A+
A-

Advertisement

Sabah Gazetesi Ekonomi Müdürü ve Köşe yazarı Dilek Güngör’ün moderatörlüğünde gerçekleştirilen Finans Sektörünün 2023 Vizyonu Paneli de, Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanı Prof. Dr. Göksel Aşan, Borsa İstanbul A.Ş Genel Müdürü Korkmaz Ergun, Sermaye Piyasa Kurulu Başkanı İbrahim Ömer Gönül ve Finansal Kurumlar Birliği Başkanı Ali Emre Ballı’yı buluşturdu.  

Resim önizlemesi

TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)’nın haberine göre, İstanbul Finans Merkezi’nin son durumuna ilişkin bilgi veren Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanı Prof. Dr. Göksel Aşan, “Özellikle kamu bankalarımız şu anda bile taşınacak durumda. Binalar bitti, içinde bir takım düzenlemeler yapılıyor. Taşınma sırasındaki detaylar vakit alıyor.” dedi.

Projenin çok büyük olduğunu belirten Aşan, “Yakın zamanda gittik. Girdiğinizde inanılmaz etkileniyorsunuz. Özellikle Merkez Bankası binası, en yüksek bina olacak. Birkaç ay içerisinde çevre düzenlemesi de tamamlanacak ve son halini göreceğiz. Bankalar zaten şu an taşınmalarına devam ediyor” ifadelerini kullandı. İstanbul’un zaten şu haliyle bir finans merkezi olduğunu vurgulayan Aşan, şu yorumda bulundu: 

“İstanbul zaten merkez ve bölgenin göz bebeği. Bu aslında bir araya gelme. Yeni bir sinerji verecek, değer katacak. İstanbul’un finans merkezi kimliği biraz daha küreselleşecek. Finansal mimarı açısından da çok önemli. Altında büyük bir alışveriş merkezimiz olacak. Yemek alanları, konser salonumuz olacak. Az kaldı, birkaç aya kadar göreceğiz.” Göksel Aşan, katılım finansın payının 2025 itibarıyla yüzde 15’in üzerine çıkarılmasını hedeflerinin de altını çizerken, Katılım Finans Strateji Belgesi’ne hazırlık sürecinde, yurtdışındaki başarılı uygulamaları detaylı olarak incelenmekle birlikte Türkiye’ye özgü bir model oluşturmaya çalıştıklarını vurguladı. 

Borsada kapımız tüm şirketlere açık 

Borsa İstanbul Genel Müdürü Korkmaz Ergun da, sermaye piyasaları ve borsa açısından önümüzdeki Türkiye yüzyılında ülkemizin sürdürülebilir büyümesinde sermaye piyasalarının ağırlığının gittikçe artması gerektiğini söyledi. Ergun, “Ülkemizin hem üretim hem ihracat hem yatırım yapan, istihdam oluşturan şirketlerimizin ne kadarını borsaya kazandırdık diye baktığımızda bin büyük sanayi şirketinden sadece 100′ü borsada işlem görüyor. Kalan 900 şirketi tek tek ziyaret edelim, farkındalığı artıralım. Yatırım yapmak istediklerinde, paraya ihtiyaçları olduğunda, kurumsallaşmada ve marka değeri yükselmesi anlamında Borsa İstanbul’un ve halka arzın kendileri için iyi bir alternatif olduğunu anlatalım istedik. 15 sanayi şehrinde 150 şirketi ziyaret ettik. Büyük bir ilgiyle karşılaşıyoruz” dedi.  

Her yıl 40-50 halka arz yapılması gerektiğini anlatan Ergun, “Amacımız onları kazanmak. Kapımız bütün şirketlere açık” ifadelerini kullandı. 

Sosyal medya manipülasyonuna karşı hamle 

Bu yılın sermaye piyasaları için güzel bir yıl olduğunu belirten Sermaye Piyasa Kurulu Başkanı İbrahim Ömer Gönül, “33 halka arzımız oldu ve devam etmesini bekliyoruz. Talep tarafı da çok ciddi gelişti. Yatırımcı sayısı 3,3 milyona yaklaştı. Elimizdeki başvurulara baktığımız zaman şirketlerin artık sermaye piyasaları, borsamıza bir korkuyla bakma sürecini atlattığını görüyoruz. Şirketlerle çok yakın temastayız” dedi. Birçok patronun halka arza şüpheli baktığına işaret eden Gönül, “Biz bununla ilgili bilgilendirmelerle, bundan sonra daha sürdürülebilir bir finansmana ulaşabildiklerini anlatıyoruz. Başvurulara baktığımızda 2023 yılı başvurularının devam edeceğini görüyoruz” ifadelerini kullandı. Ömer Gönül, sosyal medyaya ilişkin çalışmalarına yönelik şunları söyledi:  

“Biz sadece düzenleyici değil, denetleyici bir kurumuz. Yatırımcıyı korumaya çalışırken piyasa manipülasyonu dediğimiz bilgi manipülasyonunu engellemeye çalışıyoruz.Bu mücadelenin en önemli kısmı yasal düzenleme yapmak, finansal okuryazarlık. 

Hiç yüzünü görmediğiniz birinin şu hisseyi al dediğine güvenmek kadar bunu engellemek de önemli. Sosyal medya erişimini engellemek çok kolay değil, yasal olarak sıkıntılarımız var, ama çalışmalarımız devam ediyor. Finansal okuryazarlık düzeyini geliştirmek için de çalışmalarımız devam ediyor. Borsadaki yatırımcı profili artık daha genç bir kitle. Bunların eğitilmesi çok önemli. Finansal okuryazarlığı sadece borsa olarak değerlendirmemek gerek. Gençlerin finansal okuryazarlığını, ev hanımlarınkini geliştirmek bizim için ayrı ayrı birer hedef. Madem onlar sosyal medyadan bu işi manipüle ediyorlar, bizim de sosyal medyayı güçlü olarak kullanmamız lazım. Sertifikalandırma yöntemiyle çok kısa bir zamanda hedeflerimize yürümeye başalayacağız. Sertifikasyon için eğitimleri hazırladık.” 

Bankacılık dışı finans büyüyecek 

2023 yılında ülke ekonomisinin büyümesiyle birlikte bankacılık dışı finans sisteminin de büyümesi için çalışacaklarını vurgulayan Finansal Kurumlar Birliği Başkanı Ali Emre Ballı ise, şunları söyledi:  

İstanbul Finans Merkezi’nin açılması, devlet destekli teşviklerin artmasından dolayı işlem hacmimizin yukarı taşınacağına inanıyoruz. Bankalarda kullandığımız kaynak yüzdelik olarak daha fazla olduğu için bankacılık dışı finans sektörü desteklendiği zaman pazar payımız da yukarı taşınacak. Bankacılık dışı finans sektöründe gelişmiş ekonomilerdeki yüzde 40’lık oranı yakalamamız çok uzak değil.”  

BES’te katılımcı sayısı 14.5 milyonu aştı 

Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Atilla Benli de, sigorta sektörü olarak ekonomide ve vatandaşların hayatında çok önemli rol oynadıklarının altını çizdi.  Boğaziçi Üniversitesi ile birlikte hazırladıkları ‘Türkiye Sigortacılık Sektörü Ekonomik Etki Analizine dikkat çeken Benli, gelişmiş ülkeler için ortalama sigortalanma oranı yüzde 8-9 iken, gelişmekte olan ülkelerde bu oranın 2.5-3 olduğunu söyledi. Benli, “Sektörü daha da büyütmeyi vazife olarak görüyoruz. Dünyanın yüz yüze geldiği tüm olumsuz koşullarda Türkiye büyümesini sürdürdü. Finans ve sigorta en hızlı büyüyen sektörlerin başında geldi. Bu yılın 3. çeyrek verilerine göre sektörün aktif büyüklüğü 616 milyar liraya çıktı, ekim ayı prim üretimi de 170 milyar liraya ulaştı. BES’te fon tutarı devlet katkısı dahil 410 milyar lirayı aştı, katılımcı sayısı 14.5 milyonun üzerine çıktı” ifadelerini kullandı. 

HABER : Hatem VURAL

[UHA Haber Ajansı, 09 Aralık 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.