ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
15:29 İsrail Türkiye Sınırına Yanaşır mı?   
10:43 CHP’li Kanko: Vatandaşa, diğer ülkelerin kabul etmediği ve gümrüklerden geri dönen gıdalar yediriliyor!
10:19 Küresel gıda fiyatlarında 18 ayın en hızlı artışı!
09:24 Enflasyon ATM’leri Nasıl Vuruyor? Kaynak: https://turk-internet.com/enflasyon-atmleri-nasil-vuruyor/
07:49  İzmirlinin öncelikli ihtiyaçlar listesi
07:31 Azerbaycan’ın JF-17 talebi: Türkiye kilit rol oynayabilir
07:15 Trump’ın Kongre Baskını Davasında Kritik Gelişme
07:01 Avusturya’da Özgürlük Partisi’nin Başarısı: Avrupa’da Aşırı Sağ Zaferlerine Bir Yenisi Daha Eklendi
06:37 Bakan Göktaş, “Kadına Yönelik Şiddet Araştırması’nın saha çalışmaları başlıyor”
06:21 Bakan Kurum’dan Kahramanmaraş’ta sanayi esnafına 1,5 milyon Tl’lik destek açıklaması
00:43 Yozlaşmanın İpuçları-3
00:39 TBMM’de ‘Geçen Hafta’
00:35 Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Türkiye’de ne diyorsak, BM kürsüsünde de aynı cümleleri kurmaktan asla çekinmiyoruz”
00:33 Antalya Altın Portakal Film Festivali başladı…
00:21 Adalet Bakanı Tunç, Azerbaycan’da çeşitli temaslarda bulundu
00:20 Denizden kıyıya sanat yolculuğu…
00:18 Kriter’in Eylül Sayısı’nda: İsrail Batı’yı Esir Aldı | Soykırım Devam Ediyor
00:09 Üniversite ve Yüksek Okul mezunu Türk gençlerini okul bittikten sonra onları bir araya getiren Inter Talenten Vakfı
00:07 TBMM Başkanı Kurtulmuş, CNN Türk’teki “Hafta Sonu” programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı
00:05 CHP neden birinci parti olma konumunu kaybetti?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İsrail güçleri ‘acımasız’ Nablus baskınında 11 Filistinliyi öldürdü

İsrail güçleri ‘acımasız’ Nablus baskınında 11 Filistinliyi öldürdü
25 Şubat 2023
580
A+
A-

Gazze’deki Filistin direnişinin sabrının “zayıflamakta” olduğu uyarısında bulunan Hamas askeri lideri, ölümcül operasyona nadiren tepki veriyor.

siyah kurdele deprem anlamı|TikTok Aramaİsrail güçleri Çarşamba günü işgal altındaki Batı Şeria’nın Nablus kentine düzenlediği askeri baskında aralarında bir çocuk ve üç yaşlının da bulunduğu 11  Filistinliyi öldürdü ve 100’den fazla kişiyi yaraladı.

Görgü tanıklarının Middle East Eye’a anlattıklarına göre, 60’tan fazla İsrail askeri aracı, tarihi Eski Şehir’de gizli bir gücün tespit edilmesinin ardından yerel saatle 10:00 civarında Nablus’a baskın düzenledi.

Nablus’ta ikamet eden Nabeela Suliman, kızıyla birlikte bir pazarda yürürken patlama seslerini duydu ve insanlar büyük bir İsrail saldırısının başladığını haykırmaya başladı.

“İsrail askerleri her saldırıda hareket eden herkese acımasızca ateş etmeye başlıyor”

İbtihal Mansur, görgü tanığı

Suliman MEE’ye “Çok korkutucuydu… Sokakta patlama sesleri ve insanların çığlıklarını duyabiliyorduk ve çoğumuz ağlayarak şehri ve sakinlerini koruması için Tanrı’ya dua etmeye başladık.”

Dört saat süren baskın, kentte Filistinli direniş savaşçılarının barındığı bildirilen bir binaya odaklandı.

İsrail güçleri evi kuşattı ve binaya füzeler ateşledi, bu sırada çevrede İsrail keskin nişancılarının konuşlandığı görüldü. Kentin üzerinde uçan bir askeri helikopter de görüntülendi.

Filistin medyası, iki savaşçının – 24 yaşındaki Hussam Bassam Aslim ve 23 yaşındaki Muhammed Omar Ebu Bekir – evin içinde olduğunu ve teslim olmayı reddettiğini söyledi.

Baskın başladıktan sonra sosyal medyada paylaşılan Aslım’a ait olduğu iddia edilen bir kayıtta, Aslı’nın “Başımız belada ama teslim olmayacağız. Silahlarımızı teslim etmeyeceğiz. Şehit olarak öl. Bizden sonra silah taşımaya devam et.”

İsrail ordusu, son aylarda İsrail hedeflerine yönelik saldırılar planlayıp gerçekleştirdikleri iddiasıyla Nablus’ta üç kişiyi tutuklamak için bir operasyon düzenlediğini doğruladı. Ateş altındayken ve insanlar birliklere patlayıcı ve Molotof kokteyli attıktan sonra karşılık verdiğini de sözlerine ekledi.

Aslanların İni adlı silahlı grup, Telegram sayfasından yaptığı açıklamada, savaşçılarının, “Balata Tugayı” ve “Nablus Tugayı” da dahil olmak üzere şehirdeki diğer silahlı gruplarla birlikte İsrail güçleriyle silahlı çatışmalara girdiğini söyledi.

Filistin sağlık bakanlığına göre, baskında 10 kişi öldü. Aslan İni, aralarında Aslim ve Ebu Bekir’in de bulunduğu altı kişinin savaşçı olduğunu söyledi.

İkili, İsrail’in işgal altındaki Batı Şeria’daki ölümcül baskıları yoğunlaştıkça geçen yıl içinde önemi artan Lions’ Den ile bağlantılı.

Adnan Sabe Baara (72), Anan Shawkat Enab (66), Abd el-Aziz al-Ashqar (61), Mohammad Farid Shaban (16), Tamer Nimr Minwai (33), Mohamed Khaled Anbousi (25), Mosaab’ın hayatını kaybettiği bakanlık tarafından açıklandı. Muneer Owais, 26, Waleed Riad Dakheel, 23 ve Jaser Jameel Qenaer, 23.

[Filistin direnişinin]… sabrı tükeniyor

– Ebu Ubeyde, İzzeddin el-Kassam Tugayları sözcüsü

Ölümcül baskın, Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın sözcüsü Ebu Ubeyde’den nadir bir tepkiye yol açtı.

Ebu Obaida, “Gazze’deki Filistin direnişi, İsrail işgalinin işgal altındaki Batı Şeria’da Filistin halkına karşı tekrarlayan suçlarını yakından izliyor ve sabrı tükeniyor” dedi.

Filistinli gruplar, baskını “barbarca bir katliam” olarak nitelendirerek şiddetle kınadı ve sonuçlarından İsrail’i sorumlu tuttuklarını söyledi.

‘Acımasızca ateş ediyor’

Görgü tanığı İbtihal Mansur, kentte gizli güç tespit edildiğinde ordunun hemen takviye kuvvet göndererek gerçek mermi, göz yaşartıcı gaz ve ses bombası atmaya başladığını söyledi.

Suliman, MEE’ye, İsrail güçleri gerçek mermilerle ateş etmeye başlayınca hemen bir dükkana saklandığını söyledi. Çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan düzinelerce Filistinli göz yaşartıcı gazla boğuldu, ancak ambulans ekiplerinin onlara ulaşması engellendi.

Mansur, “İsrail saldırısı, şehrin merkezinde yer aldığı ve eski Nablus’un yaşayan siniri olarak görüldüğü için bölgenin en kalabalık olduğu zamanda gerçekleşti” dedi.

Mansour, yerde ortaya çıkanların şok edici bir resmini çizdi, yaralıların ve ölülerin cesetleri caddenin karşısına saçılmış, yaraları vücutlarının üst yarısında, özellikle baş ve göğüste yoğunlaşmıştı. Yetkili, ilk yardım ekiplerinin sokakta yatan yaralılara yaklaşamadığını ve birçoğunun kanlar içinde kaldığını da sözlerine ekledi.

“Üç çocuğum okula gidiyor ve onları eve götürmek için onlara ulaşamıyorum. Onlar için çok endişeliyim çünkü İsrail askerleri her saldırıda hareket eden herkese acımasızca ateş etmeye başlıyor” dedi Mansur gözyaşları içinde.

Filistinli gençler, 22 Şubat 2023'te Nablus'ta düzenlenen bir baskın sırasında bir İsrail askeri aracına boya ve taş fırlatıyor (Reuters)
[Filistinli gençler, 22 Şubat 2023’te Nablus’ta düzenlenen bir baskın sırasında bir İsrail askeri aracına boya ve taş fırlatıyor (Reuters)]

Komşu şehir Cenin’de benzer bir İsrail baskını geçen ayın sonlarında gerçekleşti ve 10 Filistinli öldürüldü . Pek çok Filistinli, gün içindeki bu tür büyük operasyonların İsrail’in İkinci İntifada sırasındaki şiddetini anımsattığını söylüyor .

Cenin baskınından bir gün sonra Filistinli bir adam işgal altındaki Doğu Kudüs’te yedi İsrailliyi vurarak öldürdü .

İsrail güçleri bu yıl 59 Filistinliyi öldürdü, günde birden fazla ölüm oranı.  Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te en az  167 Filistinlinin öldürülmesiyle 2022’de kaydedilen şiddet artışını takip ediyor; bu, İkinci İntifada’dan bu yana tek bir yıl içinde bu bölgelerdeki en yüksek ölü sayısı.

Bu arada Filistinliler geçen yıl 30, bu yıl 10 İsrailliyi öldürdü.

BM uzmanları daha önce  İsrail’i 2022’deki rekor şiddet seviyeleri nedeniyle kınamış  ve bu yıl daha da fazla sayıda can kaybının kaydedilebileceği konusunda uyarmıştı.

ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) direktörü William Burns, bu ayın başlarında, mevcut gerilimlerin İkinci İntifada ile “mutsuz bir benzerlik” taşıdığı ve “şiddet patlamalarını” önleme çabalarının zorlu olduğu konusunda uyardı .

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.