Işıkhan: Tamamlayıcı emeklilik sistemiyle ilgili çalışma yok
Bugün günlerden 22 Ekim Salı. Işıkhan: Tamamlayıcı emeklilik sistemiyle ilgili çalışma yok , Brüt borç stoku 8,6 trilyon lira oldu, Fitch, Türk bankaların performansını zayıf buldu, “Sakarya Gaz Sahası’nda günlük 9,1 milyon metreküp gaz üretilecek”, Sahibindex: Kiralık ilanlarında fiyat artış hızı geriledi. İyi okumalar…
Işıkhan: Tamamlayıcı emeklilik sistemiyle ilgili çalışma yok Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, kıdem tazminatının yerine geçecek bir tamamlayıcı emeklilik sitemi çalışmasının söz konusu olmadığını belirtti.
Işıkhan, “Tamamlayıcı emeklilik sistemiyle ilgili çalışma söz konusu değil. ‘Kıdem tazminatının yerine geçecek’ endişeleri var. Bu konuda işçi ve işveren kesimi rahat olsun” diye konuştu. Son günlerin gündemdeki konusu yenidoğan çetesiyle ilgili de gelişmeleri anlatan Işıkhan, “Sağlık Bakanlığının ruhsat iptaliyle özel hastanelerin ödemeleri durduruldu, bunlar da kapatıldı. Özel hastanelere yapılmış ödemeleri, geçmişe dönük olarak faiziyle birlikte sözleşme kapsamındaki cezaları da tahsil ediyoruz” dedi. Bakan Işıkhan asgari ücret görüşmeleri için de şu ifadeleri kullandı: “Asgari ücret milyonlarca vatandaşımızı hem doğrudan hem dolaylı olarak ilgilendiren önemli bir konu. Çalışma hayatımızın temel taşlarından bir tanesi. Asgari ücreti belirlemek için Aralık ayı başında bu süreci başlatacağız. Komisyon toplanacak, çalışmalarını belli bir dönem sürdürecek ve sonrasında nihayete erdirdikleri, işçiyi, işvereni memnun edecek rakamın gündeme gelmesi ve karar verilmesi söz konusu olacaktır.”
Brüt borç stoku 8,6 trilyon lira oldu Hazine ve Maliye Bakanlığı, 30 Eylül itibarıyla merkezi yönetim brüt borç stoku verilerini açıkladı. Buna göre, merkezi yönetim brüt borç stoku, Eylül sonu itibarıyla 8 trilyon 649,3 milyar lira oldu. Borç stokunun 3 trilyon 558,8 milyar liralık kısmı Türk lirası, 5 trilyon 90,5 milyar liralık kısmı ise Döviz cinsi borçlardan oluştu. Öte yandan Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan 30 Eylül itibarıyla Hazine alacaklarına ilişkin verilerine göre, Hazine alacakları, eylül sonu itibarıyla 25,7 milyar lira oldu. Alacak stoku içindeki en yüksek payı 10,8 milyar lirayla mahalli idareler oluşturdu. Söz konusu tarihe kadar Hazine alacaklarından 3,9 milyar lira tahsil edildi.
Fitch, Türk bankaların performansını zayıf buldu Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, son üç aylık Türk Bankaları veri raporunda, düzenlemelerin ve yüksek faiz oranlarının para politikasını sıkılaştırılması, 2024 ikinci çeyrekte Türk bankalarının marjlarını sıkıştırmaya devam ettiği ve iyileşen faaliyet ortamı koşullarına rağmen performansın zayıfladığı belirtildi. Fitch, yüksek TL mevduat faizleri ve kredi büyümesine getirilen aylık sınırlamaların hem fonlama maliyetleri hem de hacimler üzerinde baskı yarattığını, takipteki kredi (TGA) girişlerinin teminatsız bireysel krediler kaynaklı olarak ılımlı bir artış gösterdiğini belirtti. Datawatch raporu kapsamında 13 bankayı takip ettiklerini belirten Fitch, “Kapsam dahilindeki bankaların faaliyet karı/ortalama risk ağırlıklı varlıklar oranı, marj baskısının yanı sıra faaliyet giderleri üzerindeki enflasyon kaynaklı baskı, zayıf iş hacimleri ve yüksek faiz oranları nedeniyle 2024 ikinci çeyrekte yüzde 2,9’a gerilemiştir. Net ücret ve komisyonlar, daha düşük hacimleri yansıtarak daha yavaş büyürken, swap maliyetlerinden kaynaklanan alım satım zararları ve azalan müşteri işlemleri, kapsam dahilindeki bankaların toplam gelirlerinin yüzde 18 gibi yüksek bir kısmını aşındırmıştır” dedi.
“Sakarya Gaz Sahası’nda günlük 9,1 milyon metreküp gaz üretilecek” Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, Sakarya Gaz Sahasında 2025’in ilk çeyreğinde günlük 9,1 milyon metreküp gaz üretileceğini ve 4 milyon hanenin ihtiyacının karşılanabileceğini bildirdi. Bayraktar, Türkiye’nin 2035 yılına kadar yıllık 2 bin megavat YEKA kapasitesi ile, kurulu yenilenebilir enerji gücünü 120 bin megavata çıkarmak istediğini söyledi. İstanbul’da düzenlenen lansman toplantısında konuşan Bayraktar, rüzgar ve güneş enerji santralleri için 80 milyar dolarlık yatırım ihtiyacı olduğunu söyleyerek “Yeni iletim hattı için 11, 12 yılda 28 milyar dolarlık yatırıma ihtiyaç var. Toplam 108 milyar dolarlık yeni bir yatırım ve reform sürecini başlatmış olacağız” dedi. Bayraktar, rüzgar için 28 Ekim’de, güneş için de 4 Kasım’da ilana çıkılacağını belirtti ve “RES yarışma tarihi 28 Ocak, GES yarışma tarihi 4 Şubat olacak” dedi.
Sahibindex: Kiralık ilanlarında fiyat artış hızı geriledi sahibinden.com ile Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) işbirliğiyle hazırlanan “sahibindex Kiralık ve Satılık Konut Piyasası Görünümü”nün Eylül ayı sonuçları paylaşıldı. Şirketten yapılan açıklamaya göre, raporda Eylül’deki kiralık ve satılık konut piyasasındaki değişimler mercek altına alındı. Rapora göre, satılık konut ilan metrekare cari fiyatlarındaki yıllık artış oranları üç büyük şehirde de azalarak İstanbul’da yüzde 20,8, Ankara’da yüzde 22,4 ve İzmir’de yüzde 26,6 oldu. Türkiye genelinde ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatındaki yıllık artış oranı Eylül’de yüzde 45,2’ye düştü. Yıllık kira artış oranı İstanbul’da yüzde 46,2, Ankara’da yüzde 51,3 ve İzmir’de ise yüzde 56,3 olarak öne çıkıyor. 2020 Mayıs’tan itibaren sürekli artan ülke genelindeki reel konut fiyat endeksinin 2023 Temmuz’dan bu yana gösterdiği düşüş, 2024 Eylül’de devam etti. Son bir yılda düşüşte olan konut reel satış fiyat endeksi hazirandaki durağanlıktan sonra Eylül’de de düşüşünü sürdürürken Ağustos’tan Eylül’e reel konut fiyat endeksi İstanbul’da 1,3 puan, Ankara’da 0,8 puan, İzmir’de ise 1,9 puan azaldı. Eylül’de reel konut fiyat endeksi İstanbul’da 155,3, Ankara’da 180,9, İzmir’de ise 168,7 oldu.
Gazeteci* Aslı SÖZBİLİR