ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:26 Rusya ve Ukrayna arasında en büyük esir takası: 175 mahkum serbest bırakıldı
20:53 Erdoğan: CHP Genel Başkanı’nın çağırdığı sokak, çıkmaz sokaktır
20:50 Cumhurbaşkanı Erdoğan: “21 Mart Nevruz, Türk Dünyası’nın ortak anma ve kutlama günü olacak”
15:49 Milli İstihbarat Akademisi’nin Suriye’nin Yol Haritasıyla ile İlgili Yeni Analizi Ne Anlama Geliyor?
13:30 İBB’ye ait metro projesi Cumhurbaşkanlığı kararıyla alınıp bakanlığa devredildi
13:02 Doç. Dr. Hadiye Yılmaz Odabaşı: Türklerin tarih boyunca yaşattığı gelenek Nevruz!
11:45 Binlerce yıllık tarihiyle kardeşlik ve birliğin sembolü Nevruz!
11:43 Kanada, AB’nin 28. üye ülkesi olmak için başvuruda bulunabilir mi?
10:23 Analiz: Polonya Başbakanı Donald Tusk’un Türkiye-AB İlişkileri Bağlamında Ankara Ziyareti: Stratejik ve Diplomatik Boyutlar
10:22 Avrupa Birliği, düzensiz göçle mücadelede eleştirilerin hedefindeki “geri gönderme merkezlerini” yasallaştırıyor
09:06 Türk Dünyasında Ekonomik ve Siyasi Entegrasyon
08:22 Bosna-Hersek’in Geleceği: Bir Perspektif Meselesi mi?
07:54 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Tarafsız ve bağımsız yargının vereceği karar, herkes için bağlayıcıdır ve saygıyla karşılanmalıdır”
07:25 İsrail’in PKK/YPG Desteği: Bölgesel Güvenliği Tehdit Eden Politika
07:10 Çok meraklıysanız Amor’a kendiniz bekçilik yapın
06:59 Avrupa’da savaş endişeleri giderek artıyor. Avrupa’da bu yaz savaşsız geçecek son yaz olabilir
05:30 İngiltere Eski Dışişleri Bakanı Jack : Kıbrıs konusunda gerçekçi tek yol, iki devletli çözüm
00:54 Yolsuzluk şüphelilerinin adreslerinde milyonlarca lira ele geçirildi
00:45 AK Parti Sözcüsü Çelik: Siyasetçilerin yapması gereken yargı sürecini izlemek
00:38 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bizim muhalefetin müsamerelerine ayıracak vaktimiz yok
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İngiltere Eski Dışişleri Bakanı Jack : Kıbrıs konusunda gerçekçi tek yol, iki devletli çözüm

İngiltere Eski Dışişleri Bakanı Jack : Kıbrıs konusunda gerçekçi tek yol, iki devletli çözüm
21 Mart 2025
4
A+
A-

* İngiltere Eski Dışişleri Bakanı Jack Straw, Kıbrıs sorununun çözümünün basit olduğunu belirterek, Türkiye ve KKTC’nin savunduğu iki devletli çözümü savundu. Straw, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin adanın tamamını kontrol ettiği algısının yanlış olduğunu vurguladı.

* Detayı haberimizde!…

UHA / İnternational News Agency

İngiltere Eski Dışişleri Bakanı Jack Straw, çok uzun süredir devam eden Kıbrıs sorununun çözümünün çok basit olduğunu belirterek, gerçekçi olarak ilerleyebilmenin tek yolunun, Türkiye ve KKTC’nin de savunduğu iki devletli çözüm olduğunu vurguladı.

Kıbrıslı Rumların, başarısızlıkla sonuçlanan müzakerelere zemin olan federal çözüm önerisine inatla bağlı olmasına işaret eden Straw, “Kıbrıs sorununa ilişkin eylemsizliğin devam etmesine izin verilemez.. Bu tümörü Avrupa’dan kesip atmak için yeni bir düşünce biçimi gerekli” dedi.

Straw, The Independent’da yer alan yazısında, Cenevre’de yapılan zirve ve Kıbrıs müzakere süreci hakkında değerlendirmelerde bulundu.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in birkaç yıl önce yaptığı “Avrupa Birliği’nin (AB) adada, iki devletli bir çözümü asla kabul etmeyeceği“ne ilişkin “komik açıklamaları” göz önünde bulundurulunca AB’nin doğru yönde bir adım atmayacağını kaydeden Straw, bu durumun İngiltere ile İngiltere’nin Avrupa ve Kuzey Amerika’dan Sorumlu Devlet Bakanı Stephen Doughty’ye liderlik gösterip, “Avrupa’yı on yıllardır hasta eden” bu soruna kalıcı bir çözüm bulmaya yeltenmeleri için açık kapı bıraktığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın, İngiltere’yi tarafsız bir garantör olmadığı için eleştirdiğini hatırlatan Straw, Kıbrıslı Rum fikirlerinin, Dışişleri Bakanlığı’ndaki bakan ve diplomatlara sürekli anlatılarak, norm haline getirildiğini söyledi ve bunun adil olmadığını belirtti.

Straw, asıl sorunun, AB’ye üye yapılma kararıyla da pekişen, uluslararası arenada tanınan Kıbrıs Cumhuriyeti’nin, tüm adayı kontrol ettiği algısı olduğunu kaydetti.

Kıbrıs Cumhuriyeti’nin adanın tamamını kontrol etmediğini ve uygulamada da asla etmeyeceğini vurgulayan Straw, kendisinin de bir parçası olduğu, adanın tümüyle AB’ye alınması kararından pişman olduğunu belirtti.

Straw, durumdaki her türlü değişikliğe, üslerin stratejik önemi sebebiyle özellikle İngiltere tarafından çok temkinli yaklaşılması gerektiğini söyledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.