İktisadi Kalkınma Vakfı Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Türkiye dünyayla rekabet etme açısından en uygun bölge”…
Turkuvaz Medya Grubu’nun düzenlediği ‘Türkiye Yüzyılı Zirvesi & Para Sohbetleri’nin önemli gündem maddelerinden biri de sanayi oldu.
Sabah Gazetesi Ekonomi Yazarı Feride Cem’in moderatörlüğünde düzenlenen ‘Yeni Yüzyılın Sanayisi’ panelinde, Sanko Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, Doğanlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan ve İktisadi Kalkınma Vakfı Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Türkiye’nin lokomotif sektörü hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Türkiye artık ‘yapan adam’ konumunda, yeni dönemde sanayi daha da güçlenecek
Sanko Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, Türkiye’nin Anadolu sanayiinde çok daha iyi ilerlediğini söyledi.
Konukoğlu, “Türkiye’nin geneline baktığımızda sanayide yapılamayacak hiçbir şey yok. Türkiye sanayisi ileri gitti. Türkiye’nin geleceğinden eminim. Türkiye’de bu kadar işsiz varken yurtdışında tesis kurup oradaki insanları işe almak içime sinmiyor. 14 sektörde iş yapıyoruz tüm sektörlerimizin merkezi Gaziantep’te” dedi.
Konukoğlu, şöyle devam etti: “Diğer ülkelerin bizim kadar hızlı hamlesi kalmadı. Duraklama dönemine girdiler. Gaziantep’te pandemide kimse tesis kapatmadı. İhracatta sıçradık. Çünkü bir malı bulamadığınızda, araştırır yapan adamı bulursunuz. Türkiye şu anda yapan adam durumunda. Avrupa’da sanayiler küçülmeye başladı, bir sipariş en erken sekiz ayda geliyor. Ama Türkiye’ye siparişi verdiğiniz an, mesela tekstilde en fazla 3 hafta sonra mağazanızda ürünü görebilirsiniz. Bunun da nedeni Türkiye’nin genç, daha çalışkan, daha dinamik oluşu. Türkiye yüzyılında sanayinin yeri daha güzel olacak.”
Mobilyada hedef dünyada ilk 5’e girmek
Doğanlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan, şu anda 85’i yurtdışında 700 mağazayla, 45 ülkeye ihracat yaptıklarını söyledi. Bu dönemde devleti hep yanlarında hissettiklerini anlatan Doğan, “Sanayide verilen teşvikler çok önemli, dünya markası olma yolunda kalite destekleri de çok önemli. Doğtaş, Kelebek, Kelebek Mutfak, Ruum Store ve Lova Yatak olmak üzere beş markamız var. Biz 35 metrekarelik bir atölyeydik. Bugün 3.220 kişi çalışanımız var, ilk 100 şirket arasındayız. Bunun dışında yurtdışında Senegal’de mobilya fabrikası kurduk. Şubatta açılış yapacağız” dedi.
Mobilyada Türkiye’nin şu anda dünyada 7’nci sıraya yükseldiğini belirten Davut Doğan, “Şimdi hedefimiz dünyada ilk 5’te yer almak. Bunu yapabilecek güçteyiz” diye konuştu.
Yedi mobilya markasıyla bir araya gelerek, dışarıda ortak projeler geliştirmek için şirket kurduklarını anlatan Doğan, şöyle devam etti: “Türkiye’nin en büyük mobilya fabrikasını kurmuş olduk. Oturup ağlamanın anlamı yok. Dünya pazarlarına girmek lazım. Yeter ki üretin, sanayicinin önü her zaman açık. Yabancı ortaklıklar da yapıyoruz. Doğru iş modeliniz varsa dünyada imkanlar var.”
Gümrük Birliği’ni geliştirerek yeni fırsatlar istiyoruz
İktisadi Kalkınma Vakfı Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, İKV’nin 1965 yılında kurulduğunu hatırlatarak, “Amaç Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girme prosesini hızlandırmaktı” dedi. 2002’de yıllık bazda Türkiye’ye 590 milyon dolar yabancı sermaye geldiğini belirten Zeytinoğlu, şöyle konuştu: “2007 yılında 22 milyar dolara çıktı. Türkiye’nin önünde birçok sorunlar ve fırsatlar var. Önümüz çok açık ama yapısal sorunlarımız var ve bunları çözmemiz lazım. Kocaeli Körfezi’nde 36 limanımız var. Türkiye’nin dünyayla rekabet etme açısından en uygun bölge olduğunu görüyoruz. Sanayi odası üyelerimizin yüzde 10’u yabancı sermayeli. Yabancıların da üretmek için geldiği bir bölgeyiz. Ancak Gümrük Birliği’nin güncellenmesinde haksızlığa uğruyoruz. Biz AB’nin değer zincirlerinin bir parçası olduk. Gümrük Birliği’ni geliştirerek yeni fırsatlar istiyoruz.”
Gazeteci* Hatem VURAL