ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:33 Agriconnect Türkiye Sürdürülebilir Gelecek Platformu, COP29 Taraflar Konferansı’na katılacak
09:17 Çay içerken yanında yenilenlere dikkat: Kalsiyum ve demir emilimini sıfırlıyor
07:47 Tarım ve Orman Bakanlığı yeni listeyi açıkladı: Sağlığı riske atan tereyağı ve peynirler tek tek ifşa edildi
07:34 AB, “düzensiz göçle mücadele yasalarını sertleştirme” kararı aldı
06:47 Prof. Dr. Mühip Kanko, “Cumhurbaşkanlığı onayıyla yürütülen Kartepe Haddane ve Çevre Tahribatı projesinden vazgeçilmesi son derece önemli”
06:09 CHP’li Bülbül, kayıp çocuk sayısını açıklayamayan TÜİK’i eleştirdi
01:01 Tarımsal destekleme ödemeleri hesaplara aktarılıyor
00:54 Ömer Çelik’ten katil İsrail’in bakanına tepki: Katz bir cinayet şebekesinin üyesidir
00:45 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Azerbaycan’a kutlama mesajı
00:39 İstanbul’daki bebek ölümleriyle ilgili 22 kişi tutuklandı
00:33 Dışişleri’nden soykırımcı katil İsrail’in eli kanlı bakanına fotoğraflı tepki
00:32 İran Dışişleri Bakanı Türkiye’de: Ankara, Tahran’a karşı elini güçlendiriyor mu?
00:21 Hakan Fidan Hamas üyelerini kabul etti
00:13 Cevdet Yılmaz: Barış katliamla değil Filistin halkının haklı talepleri karşılanarak sağlanabilir
00:08 Beyaz Saray: “Yahya Sinvar’ın öldürülmesi Gazze’de olası ateşkes için bir dönüm noktası olabilir”
00:08 İstanbul’da Güney Kafkasya Bölgesel İşbirliği toplantısı: Erdoğan İsrail’e silah ambargosu için BM’ye çağrı yaptı
00:02 Azerbaycan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler ve Kulüpler Birliği (KOBSKA) ve  Su Politikaları Derneği  “Ticari İşletmelerin Yeşil Ekonomiye Geçişinin Desteklenmesi” projesinde işbirliği yapacak
17:35 Ankara ATO’da sanatseverlere kapılarını açan ARTNOUVA sanat fuarı büyük ilgi görüyor
11:19 Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yapımı tamamlanan İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi Kompleksi’nden notlar!
10:30 (TSKB) Başekonomisti ve Direktörü Ünüvar, “Mavi ekonomiyi, etki yatırımların finansmanı içerisinde yer alabilecek mavi tahvilleri de ajandamıza eklememiz gerekiyor”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Hükümet, Kredi ve Kredi Kartı Faizlerini Yükselterek Milyonlarca Vatandaşı Faiz Bataklığına Sürükledi!   

Hükümet, Kredi ve Kredi Kartı Faizlerini Yükselterek Milyonlarca Vatandaşı Faiz Bataklığına Sürükledi!   
4 Haziran 2024
12
A+
A-

CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Mühip Kanko, Türkiye’de son dönemlerde kredi ve kredi kartı faizlerindeki sistematik artışların dar gelirli vatandaşların mali yükünü artırdığına dikkat çekti.

UHA / İnternational News Agency

Kanko: Vatandaşın borcu 2 trilyon 800 milyara ulaştı!

 Prof. Dr. Mühip Kanko, konuyla ilgili UHA Haber‘e TBMM | Ankarayaptığı değerlendirmede, 2023 yılında 10 bankanın toplam karının 500 milyar lirayı aştığını belirterek, “Dar gelirli vatandaş, kazandığı parayı evini ve ailesini geçindirmek yerine, hükümetin sistematik olarak artırdığı kredi kartı ve kredi faizlerine ödüyor” dedi. 

2023 yılı başından itibaren bireysel kredi ve kredi kartı borçlarında 19,4 milyar liralık (yüzde 42,4) artış yaşandığını hatırlatan,Prof. Dr. Mühip Kanko, vatandaşların, bankalara, finans kuruluşlarına, varlık yönetim şirketlerine ve TOKİ’ye olan borçlarının toplamının ise 3,3 trilyon liranın tarihi zirveye ulaştığını kaydetti.

CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Mühip Kanko, bu borçların bankalar tarafından düşük karşılıklarla varlık yönetim şirketlerine devredildiği için gerçek rakamın çok daha yüksek olduğunu vurguladı.

Yılbaşından bu yana batık kredi kartı borçlarında yüzde 78,1, batık tüketici kredisi borçlarında ise yüzde 24,6 oranında artış olduğunun altını çizen Prof. Dr. Kanko, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;  

“Türkiye’de son dönemde artan kredi kartı ve kredi faizleri, dar gelirli vatandaşlarımız için büyük bir mali yük haline gelmiştir. Hükümetin uyguladığı ekonomik politikaların bedelini vatandaşlarımıza faiz yükü olarak yansıtması, toplumun geniş kesimlerini borç batağına sürüklemektedir. Bu durum, sosyal adalet ve ekonomik istikrar açısından ciddi sorunlara yol açmaktadır. 

Kredi kartı ve kredi faizlerinin yükselmesi, özellikle dar gelirli vatandaşları derinden etkiliyor. Temel ihtiyaçlarını karşılamak için kredi kartı ve tüketici kredisi kullanmak zorunda kalan bu kesim, yüksek faiz oranları nedeniyle borçlarını ödeyemez hale geliyor. Bu durum, aile bütçelerinde büyük gedikler açmakta ve yaşam kalitesini düşürmektedir” dedi.  

Dar gelirli ailelere yönelik sosyal yardım planı kimleri kapsıyor?

Hükümet Dar Gelirli Vatandaşı Sömürerek Kendi Faiz Lobisini Besliyor!  

Hükümetin faizleri yükselterek kendi faiz lobisini beslemek için dar gelirli vatandaşı sömürdüğünü belirten Prof. Dr. Mühip Kanko, şunları söyledi:

 “Bankaların milyarlarca lira kar elde ettiği bu düzende AKP İktidarının uyguladığı ekonomik politikaların bedelini vatandaşlara faiz yükü olarak yansıtması, maalesef toplumun geniş kesimlerini borç bataklığına sürüklemektedir. Para politikalarının sıkılaştırılması, kredi maliyetlerinin yükselmesine ve dolayısıyla tüketici kredileri ile kredi kartı faizlerinin artmasına yol açmaktadır. Bu durum, ekonomik politikalardan doğrudan etkilenen vatandaşların mali yükünü artırmakta, bankaların milyarlarca lira kar elde etmesine zemin oluşturmaktadır.

Faiz lobisi' nedir, ne iş yapar ve nasıl çalışır?

İktidar bu politikalarıyla fakirin kazancını, alın terini alıp zenginlere, faiz lobilerine dağıtıyor”.   

CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Mühip Kanko, Vatandaşları borç bataklığından kurtarmak adına, Faiz Oranlarının Düşürülmesinin, Merkez Bankası’nın para politikasında yapacağı düzenlemelerle faiz oranlarının makul seviyelere çekilmesinin sağlanabileceğini ve bunun kredi maliyetlerini düşürerek vatandaşların borç yükünü hafifleteceğini açıkladı. 

Dr. Mühip Kanko konuşmasında şunları aktardı:

Borç Yeniden Yapılandırma: Dar gelirli vatandaşların mevcut borçlarının yeniden yapılandırılması, ödeme koşullarının hafifletilmesi ve faiz oranlarının düşürülmesi sağlanabilir. Bu tür düzenlemeler, borçlu vatandaşların nefes almasını sağlayacaktır. 

Finansal Eğitim ve Danışmanlık: Vatandaşların bilinçli bir şekilde borçlanmasını sağlamak ve finansal okuryazarlığı artırmak amacıyla eğitim ve danışmanlık hizmetleri sunulabilir. Bu, bireylerin borç yönetimi konusunda daha bilinçli kararlar almalarına yardımcı olacaktır. 

Sosyal Destek Programları: Ekonomik zorluk yaşayan vatandaşlar için sosyal destek programları genişletilmelidir. Bu programlar, temel ihtiyaçların karşılanmasında destek sağlayarak borçlanma gereksinimini azaltabilir. 

Kredi kartı ve kredi faizlerinin yükselmesi, dar gelirli vatandaşlarımız için büyük bir mali yük haline gelmiştir. Hükümetin, faiz oranlarını düşürmek, borç yapılandırma programları oluşturmak ve sosyal destek programlarını genişletmek gibi önlemlerle vatandaşları borç bataklığından kurtarması gerekmektedir. Ekonomik politikaların, toplumun tüm kesimlerini kapsayacak şekilde adil ve dengeli bir biçimde uygulanması, uzun vadeli ekonomik istikrar ve sosyal huzur için elzemdir” ifadelerini kullandı. (TBMM)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.