ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:37 Donald Trump’ın Adalet Bakanı Adayı Matt Gaetz adaylıktan çekildiğini açıkladı
10:18 FAO Akdeniz Genel Balıkçılık Komisyonu’ndan Türkiye’ye ‘Tam uyum ödülü’ 
09:56 Avrupalılara göre en büyük tehdit düzensiz göç ve terör
09:52 İkinci Trump döneminde Ankara-Şam hattında ne bekleniyor?
09:51 Rusya’nın güncellenmiş nükleer doktrini ne anlama geliyor?
09:44 Eurofighter satışı yeni bir dönemin başlangıcı mı?
09:14 Irak’ta Saddam Hüseyin sonrası ilk nüfus sayımı
07:19 Suudi Arabistan’ın “Vizyon 2030” Reformlarına Genel Bir Bakış
06:34 TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, “Demokrasi, herkesin istediğini istediği gibi yapması rejimi değildir”
06:31 Mudanya’da deniz turizmini canlandırmak için, Arnavutköy Balıkçı Barınağı yat limanına dönüştürülüyor
06:30 TBMM Başkanı Kurtulmuş, “Bu görüntüler bütün milletimizi rahatsız etmiştir”
06:03 Gazi Meclis’te siyasi eşkıyalık
00:10 Yozlaşmanın İpuçları-4
00:04 Gazetecilik tahsili yapanlar ve gazeteci olmak isteyenler, Hürriyet Gazeteciliğinin efsane dönemini mutlaka okumalılar…
00:04 Ukrayna Hava Kuvvetleri: “Rusya, Ukrayna’ya kıtalararası balistik füze fırlattı”
18:36 “Ben Benim” adlı Sanatçı Yücel Kale’nin yeni sergisi BonVivant İzmir’de açıldı
12:44 Bazı CHP milletvekillerinin Meclis’te İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’yı engellemeye yönelik provokasyonuna tepkiler sürüyor
12:15 Bakan Yerlikaya: Yasa dışı bahisle ilgili 9 bin 780 tutuklama yaptık
12:07 Türkiye, yağışlı sistemin etkisine giriyor
11:57 ‘Yenidoğan çetesi’ davasında savunmalar sürüyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Hollanda’da 17 yıl önceki komedi tekrarlanıyor

Hollanda’da 17 yıl önceki komedi tekrarlanıyor
10 Ekim 2023
45
A+
A-

Çiftçi Vatandaş Hareketi Partisi (BBB), Türk adayı Yasin Makineli’yi, sözde ‘Ermeni Soykırımı’nı tanımadığı için listeden çıkardı.

UHA / Europe İnternational News Agency

UHA Haber’in ÇAYPRESS/AJANS’a dayandırdığı Gazeteci İlhan KARAÇAY’ın özel haberine göre, 17 Yıl önce de, iki siyasi parti, üç Türk adayı aynı bahane ile aday listesinden çıkarmıştı.

Makineli, partisinin siyasi başkanının, “Temsilcilerimiz, her konuda kendi düşünce ve inançları doğrultusunda hareket edebilir” sözüne güvenerek aday olduğunu belirtti.

Hollanda Türkleri, Makineli’nin bir başka partiden veya bağımsız aday olmasını istiyorlar.

                  İlhan KARAÇAY yazdı:

Afbeelding met tekst, Menselijk gezicht, person, kleding Automatisch gegenereerde beschrijving

Hollanda’da 17 yıl önce yapılan 2006 genel seçimlerinde yaşanan bir komedi, günümüzde de yaşanıyor.
2006 milletvekili seçimlerinde, ülkenin en güçlü siyasi akımları olan Sosyal Demokrat Parti (PvdA) ve Hristiyan Demokrat Parti (CDA), listelerinde yer alan Türk kökenlilerin, sözde Ermeni soykırımını tanımalarını istemişti. Türk kökenli adaylar, “Bu konu siyasi değil, tarihi bir konudur, bilim insanlarının konusudur” demişlerdi. Ancak, PvdA ve CDA ikna olmadı. PvdA’dan Erdinç Saçan, CDA’dan Osman Elmacı ve Ayhan Tonca, antidemokratik bir şekilde milletvekili aday listelerinden atılmışlardı.

Hollanda Türk toplumu kelimenin tam anlamıyla şoke olmuştu. Hızlı bir şekilde, çeşitli toplantılar yapılmıştı. Toplantılar Türk Sivil Toplum Kuruluşları’nın temsilcilerinin katılımıyla gercekleşmişti. Yeni bir parti kurup seçimlere katılmak dahil bir çok alternatif yol gündeme gelmişti. Türk Sivil Toplum Kuruluşları, Türk medya temsilcileri ve Türk kökenli siyasetçiler, startejik oy kullanma yolunu seçmişlerdi.

Hollanda Türkleri, o seçimlerde stratejik oy kullanmışlardı. Adaylarına, sözde ‘Ermeni Soykırımı’ dayatması yapmayan D66 Partisi listesinde yer alan Fatma Koşer Kaya’ya oy verilmesi çağrısı yapılmıştı. D66 partisi fazla milletvekili çıkaramıyordu. Fatma Koşer Kaya ise listenin seçilemeyecek kadar gerisindeydi. Ana akım siyasi partiler tarafından hesaba alınmayan Türklerin oyları, o seçimlerde, hem Fatma Koşer Kaya’nın tercihli oylarla milletvekili seçilmesini, hem de D66 Partisinin güçlenerek parlamentoya girmesini sağlamıştı.

Afbeelding met Menselijk gezicht, persoon, buitenshuis, glimlach Automatisch gegenereerde beschrijving

17 Yıl önce, üç Türk’ün aday listelerinden çıkarılmasından sonra, şimdi de Yasin Makineci aynı komediye maruz kaldı.

Hollanda Türklerinin siyasi katılım süreçlerinde yaşanan bu talihsiz olayın üzerinden tam on yedi yıl geçti. Ancak, yine bir Türk, önümüzdeki 22 kasım tarihinde yapılacak erken seçimlerde, aynı saçmalıkla karşı karşıya kaldı. Boer Burger Beweging (Çiftçi Halk Hareketi-BBB) partisi, sözde Ermeni soykırımını kabul etmediği için, milletvekili listesinde yer alan Yasin Makineli isimli Türk siyasetçiyi aday listesinden çıkardı ve tarih tekerrür etmiş oldu. (Büyük tesadüf: 17 yıl önceki seçim de 22 Kasım günü yapılmıştı. 17 yıl sonraki seçim de tesadüfen 22 Kasım’a denk geliyor)

17 YIL SONRA AYNI KOMEDİ

Afbeelding met tekst, krant, Nieuws, Publicatie Automatisch gegenereerde beschrijving

Hollanda ve Türk medyasında geniş bir şekilde yer alan Yasin Makineli olayını, değerli meslektaşım Fatih Özyar, SABAH gazetesinde, Hollanda Türkevi Araştırmalar Merkezi Başkanı Veyis Güngör kardeşim de Hollanda Postası haber portalında ele almışlar.

Hollanda’nın ana akım gazetelerinden Algemeen Dagblad ve 28 yerel gazete aynı konuyu, “Sürpriz adaylıktan Paria’ya” başlığı ile yayınladılar. Yaşananların arkasında neler olduğunu genişçe anlatan haberde, kullanılan ‘parya’ kelimesi ile, (Kast dışı kalan, hiç bir toplumsal sınıftan olmayan, her türlü haklardan yoksun) Yasin Makineli’yi destekler imajı bıraktılar.

Sözü edilen gazeteler haberi şöyle verdiler:
“Yasin Makineli, yapacağı seçim kampanyaları için, agendasında bulunan tüm randevuları silip atmıştı. Ama, Veenendaal Belediye Meclis Üyesi Makineli ile BBB partisi arasındaki evlilik, başlamadan önce kopmuştu.

BBB partisinin aday listesi eylül ayında yayınlandığı zaman, listedeki isimler mutlu ediciydi. Tıpkı 24 yaşındaki Yasin Makineli gibi…
Veenendallı , yerel siyasetin yabancısı değildi. Daha önce DENK Partisi adına, sonra da Yerel Veenendaal partisi adına dört yıldır Belediye Meclis Üyeliği yapmakta olan Makineli, çiftçi ve halkı korumakta olan bir partiye girmekten memnuniyet duyduğunu söylemişti.

Makineliye cazip gelen bir başka neden, aynı partinin Siyasi lideri Caroline van der Plas’ın, “Temsilcilerimiz, her konuda kendi düşünce ve inançları doğrultusunda hareket edebilir” sözüydü. Demek oluyordu ki, üyeler, fraksiyonun kabulü doğrultusunda oy verme mecburiyetinde değildi. Bu, Makineli için muhteşemdi.
Ne var ki, daha işe başlamadan Makineli’ye bir dayatma yönlendirilmişti.

Türkiye’de hasta bir akrabasını ziyareti sırasında kendisine gelen bir telefonda, Ermeni Soykırımı ve İsrail-Filistin konusundaydı bu dayatma.

Kendisinden ‘Türkler Ermenilere soykırım yapmıştır’ şeklinde bir açıklama yapması istenen Makineli’den, bir kaç yıl önce sosyal medya hesabından, İsrail’in Filistinlilere yaptıklarıyla ilgili paylaşımdan dolayı, İsrail Enfermosyan ve Dökümantasyon Merkezi (CIDI)’den de özür dilemesi istenmiş. Hem de aynı gün yazılı olarak gönderilmesi kaydıyla…

Makineli, tabii ki bu isteği anında, “Bu konuda karar vermek siyasetçilerin değil, tarihçilerin kararına bakmak lâzım” diyerek ret etmiş.

KİMLER İSPİYONCU ?

Makineli’yi tereddütsüz aday yapan BBB partisinin, kısa bir süre içinde neden böyle bir karar aldığı, partinin Kampanya Lideri Vermeer’e soruldu. Makineli’nin, “Bu işin arkasında DENK partisi var. Sanırım Tunahan Kuzu başkanımız ile konuşmuş” iddiasına cevap veren Vermeer, “Benim Tunahan Kuzu ile konuşmuş olduğum doğru ama, Ermeni konusundan hiç söz etmedik” dedi.

Bu konuda DENK partisinden de yazılı bir açıklama yapıldı ve Makineli’nin suçlamasına katılmadıkları belirtildi.

Afbeelding met persoon, Menselijk gezicht, kleding, person Automatisch gegenereerde beschrijving

Tunahan Kuzu’nun kendisini ‘gammazladığını’ ileri süren ile Yasin Makineli, iyi günlerinde bu fotoğrafı çektirmişti.

BAĞIMSIZ ADAYLIK
Veyis Güngör’ün de yazmış olduğu gibi, şahsım ve görüştüğüm pek çok akil dost, Yasin Makineli’nin ya başka bir partiden aday olmasını veya bağımsız aday olmasını tavsiye ediyorlar. Tabii ki vakit gecikmediyse.

Eminim ki, 17 Yıl önce nasıl ki Fatma Koşer Kaya ismine odaklandıysak, bu kez de Yasin Makineli adına odaklanır ve 17 yıl önceki zaferimizi tekrarlarız.

17 YIL ÖNCEYİ HATIRLAYALIM

Afbeelding met persoon, Menselijk gezicht, glimlach, stropdas Automatisch gegenereerde beschrijving

İşte o üç isim: Partileri tarafından, sözde Ermeni soykırımını tanımadıkları için, partileri tarafından aday listesinden çıkarılan Erdinç Saçan (solda), Ayhan Tonca (ortada) ve Osman Elmacı (sağda) objektifimize bu hatıra pozunu vermişlerdi.

İşçi Partisi Erdinç Saçan’ı, Hristiyan Demokrat Parti de Ayhan Tonca ve Osman Elmacı’yı, sözde Ermeni soykırımını tanımadıkları için adaylık listesinden çıkarmıştı. Bu davranış Hollanda’daki Türk toplumunu üzmüş ve rencide etmişti. Bu yazının bir bölümünde okumuş olacağınız gibi, Hollanda’daki Türk dünyası ayaklanmıştı. Çeşitli toplantılar ve istişarelerden sonra Demokrat 66 Partisi adayı Fatma Koşer Kaya’yı destekleme kararı alındı. Şahsımın da desteklediği bu karardan sonra, Türk kökenlilerin verdikleri oylar ile Fatma Koşer Kaya tercihli oylar ile seçildiği gibi, D66 Partisi de güçlenmişti.

İŞÇİ PARTİSİ PİŞMAN OLMUŞTU

Afbeelding met Menselijk gezicht, persoon, kleding, pak Automatisch gegenereerde beschrijving

Seçim sonrasında görüştüğüm İşçi Partisi lideri Wouter Bos’a, Ermeni Soykırımı iddiasının kocaman bir yalan olduğunu dökümanlar göstererek anlatmıştım. Wouter Bos’a, bir Hollandalı gazetecinin 25 Mayıs 1920’de Algemeen Handelsblad’ta yayınladığı haberi gösterdim. Haberde, Türkler’in soykırım yapmadığı ve kendilerine ihanet eden Ermeniler ile savaşıldığı, bu nedenle de iki tarafın fazlasıyla zayiat verdiği anlatılıyordu.

Afbeelding met tekst, krant, Publicatie, papier Automatisch gegenereerde beschrijving
Ayrıca, Ermeni tarihçi Dabağyan’ın da, Hollanda gazetelerinde yayınlanan “Soykırım değil” başlıklı yazısını gösterdiğim Bos, mimikleri ile yaptığı hareket ile yanlışlık yaptıklarını anlatmaya çalışmıştı.

DEMOKRAT ’66 PARTİSİ

Afbeelding met kleding, persoon, Menselijk gezicht, overdekt Automatisch gegenereerde beschrijving

Ülkenin en büyük iki partisi Hıristiyan Demokrat Parti ve İşçi Partisi’nin, üç Türk kökenli adayı, Ermeni soykırım iddialarını kabul etmedikleri gerekçesiyle aday listelerinden çıkarmasına, siyasi partiler içinde yalnızca Demokratlar 66 Partisi tepki göstermişti. Demokratlar 66 lideri Aleksander Pechtold, “Hollandalı bir milletvekili adayına Hollanda tarihiyle ilgili nasıl görüş sorulmuyorsa, etnik kökeninden dolayı bir Türk’e de geçmişiyle ilgili soru sorulamaz” diyerek, bunun düşünce ve ifade özgürlüğü ile çeliştiğini savunmuştu.

Türk adaylara yapılan baskıya karşı yalnızca bu partiden gelen tepki, Türk seçmeni için yakın zamana kadar çok tanınmayan bu partiyi, ‘daha bilinir-tanınır’ hale getirmişti.

Bu partiden milletvekili olan Fatma Koşer Kaya’nın da, ülkedeki 16 – 65 yaş arası bütün yabancılara ülkeye hangi tarihte geldiklerine bakılmaksızın, Hollandaca dil ve uyum kurslarına alınması zorunluluğunu öngören ‘Uyum Yasasına’ 150 kişilik Temsilciler Meclisi’nde, geçen yaz yapılan oylamada, tek başına hayır oyu vermesi de, Türk toplumunun dikkatlerinden kaçmamıştı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.