ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:57 MHP Genel Başkanı Bahçeli, Türkgün gazetesinde yayımlanan yazısında, Terörsüz Türkiye hedefi ve gündemdeki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
00:49 Ömer Çelik: Cumhurbaşkanımız insanlık cephesinin en gür sesidir
20:21 Özgür Özel’in rakibi Dilek İmamoğlu mu olacak
15:35 Bayram tatilinin ilk 2 gününde 19 kişi hayatını kaybetti
15:24 Altun: Mehmet Selim Kiraz adaletin simgesi olarak hatırlanmaya devam edecek
15:15 Cumhurbaşkanı Erdoğan, şehit savcı Mehmet Selim Kiraz’ı andı
14:49 Siyasi partilerde bayramlaşma
11:23 Bir Başkadır Eşme’nin Bayramları!…
10:07 Adalet Bakanı Tunç, “Bu bayram Terörsüz Türkiye’ye adım attığımız bir bayram olsun.”
09:22 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Ramazan ayında bakanlık hizmet modellerinden yararlanan 155 bin aileye ziyaret etti!…
09:00 MHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yıldız’dan tutuklama çıkışı…
08:35 (RTÜK) Başkanı Şahin’den “Günlerdir ‘özgür basın’ nutukları atanların riyakarlığını bir kez daha gördük…
08:22 Bakan Uraloğlu: Anadolu’nun kalbinde yolculuk!
00:53 Bakan Tunç: Uludağ’ki otel yangınının tüm yönleriyle  aydınlatılması için  soruşturma hassasiyetle yürütülüyor 
00:39 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Göktaş, bakanlık personeli ile bayramlaştı
00:36 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ramazan Bayramı vesilesiyle AK Parti teşkilatlarına video mesaj gönderdi…
00:23 Ekrem İmamoğlu’nun teslim etmediği telefonunun HTS kayıtlarına ulaşıldı
00:13 Dışişleri Bakanlığı, İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar tarafından yapılan açıklamayı “küstahça” olarak nitelendirdi ve reddetti.
00:13 Bakan Kurum’dan “Uluslararası Sıfır Atık Günü” paylaşımı
09:53 Türkiye’nin petrol üretim üssü halinde gelen Şırnak Gabar’da iki yeni sahada daha üretim başladı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

HDP Meselesi İttifakları Nasıl Etkiler?

HDP Meselesi İttifakları Nasıl Etkiler?
17 Ocak 2022
407
A+
A-

ANKARA – UHA HABER / SETA Genel Koordinatörü Prof. Dr. Burhanettin DURAN, HDP milletvekili Semra Güzel’in PKK’lı teröristle olan fotoğrafının bir kez daha “HDP meselesini” gündemin en başına çektiğini açıkladı.

SETA Genel Koordinatörü Prof. Dr. Burhanettin Duran düzensiz göçmen meselesini değerlendirdiProf. Dr. Burhanettin DURAN, Kuşkusuz bu partinin kaderini belirleyecek şey, Anayasa Mahkemesi’nde devam eden kapatma davasının nasıl sonuçlanacağı” olduğunu söyledi.

Karar nasıl verilirse verilsin, 2023 seçimlerine giderken kampanyaların başat bir konusu netleşmiş gibi göründüğünü ifade eden Prof. Dr. DURAN, “HDP’nin kaderi ve aktörlerin buna nasıl tepki verdiği” dedi.

Prof. Dr. Burhanettin DURAN, “Yani siyasi polemikler açısından “HDP meselesi” ittifak dizilimi ve muhtemel adayların profili bağlamından öteye geçiyor” şeklinde dile getirdi.

Merkez siyasi partilerin birbirini ateşli söylemlerle hırpaladıkları bir hava oluşturduğunu ifade eden Prof. Dr. DURAN, Ana tartışma, HDP’nin kaderinin “terörle mücadele” konusunda nerede durduğu ve tüm siyasi aktörlerin buna nasıl baktığı ya da bakmadığı olacağının altını çizdi.

Prof. Dr. Burhanettin DURAN, “HDP’nin aldığı oy sayısı (varsa) terörle organik bağı konusunu aklamaz. Yargı, somut duruma göre hareket eder. Elbette milyonlarca seçmen, HDP’nin PKK’nın emrinde olması için bu partiye oy vermiyor” dedi.

‘Kürt Açılımı’ Tartışması Büyür mü?

Prof. Dr. DURAN, Cumhur İttifakı’ndan, HDP ile işbirliği içerisinde olan CHP ve İP’e yöneltilen eleştirilerin ve bunlara verilen cevaplar şimdiden terörle mücadele, Kürt sorunu ve Kürt kökenli seçmenin eğilimleri” konularını hem bir arada hem de ayrıca konuşulacağını gösterdiğini belirtti.

Prof. Dr. Burhanettin DURAN, “Bu çoklu tartışma kaçınılmaz olarak “Türkiye’yi nasıl bir gelecek bekliyor?” ya da “Kim Türkiye’yi nereye götürür?” polemiklerini doğuruyor”dedi.

Adıyaman’da 2017’de terör örgütü PKK’ya yönelik hava destekli operasyonda etkisiz hale getirilen teröristin cep telefonu incelemesinde HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel ile çekildiği fotoğraflar ortaya çıktı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, CHP’ye “Atatürk’ün partisi CHP’yi Kandil’in kapıkuluna çevirdiler” eleştirisinde bulunması bu tartışmanın kritik seviyesine işaret ediyor” diyen Prof. Dr. DURAN, Kılıçdaroğlu’nun cevabının AK Parti döneminde yapılan “Kürt açılımına” referansla vermesinin ise savunmada kaldığını gösterdiğini dile getirdi.

Prof. Dr. Burhanettin DURAN, bu arada CHP’nin Kürt raporu yayımlayarak aktif bir düzleme geçmesinin de pek mümkün görünediğinin altını çizdi.

Aday profili ile geçiş sürecini planlama arasında sıkışan diğer partilerin (SP, DEVA ve GP) daha etkisiz halde olduğunu ifade eden Prof. Dr. DURAN, CHP’nin belirlediği Erdoğan karşıtı muhalefetin ana hatlarından ayrılarak “üçüncü bir yol” çizmekten çok uzak olduklarını söyledi.

Prof. Dr. Burhanettin DURAN, “Lider gezileri yapmak, CHP hâkimiyetinde bir siyasete razı olduklarını örtmüyor, daha açığa çıkarıyor. En zor da olan ise kuşkusuz İP. Ya Akşener’in bir HDP’linin “Burası Kürdistan” çıkışı karşısında olduğu gibi HDP’nin skandallarına sessiz kalıyorlar ya da tartışmanın harareti geçince “HDP’yi PKK’nın yanında” gördüklerini belirten titrek açıklama yapıyorlar” dedi.

Etkisiz Söylem

Muhalefetin “İyi de açılımı yapan sizdiniz eleştirisinin etkili bir söylem olmadığına dikkat çeken Prof. Dr. DURAN, “Öncelikle bunun MHP’yi rahatsız ederek AK Parti ile arasını bozması hiç de olası değil. Zira AK Parti, iki açılımı yaptığı ve Kürtlerin kimlik talepleriyle ilgili reformları gerçekleştirdiği için HDP’nin PKK ile arasına mesafe koyamamasını daha sert eleştirebiliyor” diye aktardı.

Prof. Dr. Burhanettin DURAN, “Terörle mücadelenin Kürtleri yabancılaştırmak anlamına gelmediğini söyleyebiliyor. Yine 2015’ten bu yana PKK terörüyle mücadelede Türkiye, Suriye ve Irak’ta yaptıkları ile hayli güçlü bir somut zemin kurdu.

Cumhur İttifakı açısından kritik konu, HDP’nin kaderi ile Kürt seçmenin hassasiyetlerini ayırabilmektir. Yani HDP ile ilgili mahkeme kararı ne olursa olsun muhafazakâr Kürt seçmenden oy alabilecek söylem ve politikayı takip etmektir” diye kaydetti.

HABER : Ataner YÜCE

[UHA Haber Ajansı, 17 Ocak 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.