ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:48 TBMM’de yoğun mesai başlıyor: İşte gündem maddeleri…
00:34 Katil İsrail Beyrut’u şimdiye kadarki en ağır bombardımanla vurdu
00:32 İzmir Körfezi’ne ‘nefes’ olacak eylem planı bugün açıklanacak
00:30 Türkiye’den Bosna Hersek’e yardım eli
00:29 7 Ekim’in yıldönümü öncesinde dünyanın dört bir yanında Filistin yanlısı gösteriler düzenlendi
00:28 Bağımsız milletvekili Nadir Bedir, “Savaş bittikten sonra Hizbullah ile oturup konuşmalıyız”
00:25 Irak ve Suriye’nin kuzeyinde 4 terörist etkisiz hale getirildi
00:20 Bakan Fidan Lübnan Başkakanı Mikati ile görüştü
00:10 Bakan Göktaş: Şiddetin kök nedenlerini ortadan kaldırmak için çalışmaları sürdüreceğiz
00:03 Astana Zirvesi; Şanghay İş Birliği Örgütü Büyüyor mu?
00:02 Irak’ın kuzeyinde 12 terörist etkisiz hale getirildi
15:29 İsrail Türkiye Sınırına Yanaşır mı?   
10:43 CHP’li Kanko: Vatandaşa, diğer ülkelerin kabul etmediği ve gümrüklerden geri dönen gıdalar yediriliyor!
10:19 Küresel gıda fiyatlarında 18 ayın en hızlı artışı!
09:24 Enflasyon ATM’leri Nasıl Vuruyor? Kaynak: https://turk-internet.com/enflasyon-atmleri-nasil-vuruyor/
07:49  İzmirlinin öncelikli ihtiyaçlar listesi
07:31 Azerbaycan’ın JF-17 talebi: Türkiye kilit rol oynayabilir
07:15 Trump’ın Kongre Baskını Davasında Kritik Gelişme
07:01 Avusturya’da Özgürlük Partisi’nin Başarısı: Avrupa’da Aşırı Sağ Zaferlerine Bir Yenisi Daha Eklendi
06:37 Bakan Göktaş, “Kadına Yönelik Şiddet Araştırması’nın saha çalışmaları başlıyor”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Hava sahasının Rusya’ya kapatılması havayolu şirketlerini nasıl etkiledi?

Hava sahasının Rusya’ya kapatılması havayolu şirketlerini nasıl etkiledi?
1 Mart 2022
577
A+
A-

BERLİN – UHA HABER / AB’nin hava sahasını Rus uçaklarına kapatmasının ardından Rusya da 36 ülkeye hava sahasını kapattı. Rusya hava sahasının kullanılmaması Avrupa’dan Asya’ya yapılacak yolcu ve kargo seferlerini olumsuz etkiliyor.

Dw - Deutsche Welle Logo Alt - 1172x428 PNG Download - PNGkit(UHA) Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin haberine göre, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları nedeniyle Avrupa Birliği’nin (AB) “Rusya’ya ait veya Rusya’nın kontrolündeki” bütün uçaklara hava sahasını kapatma kararı Avrupa’daki havayolu şirketlerinin yanı sıra tedarik zincirlerini de olumsuz etkiliyor.

AB’nin ve Kanada’nın Aeroflot, Azur Air ve Ural havayolları gibi Rus havayolu şirketlerine hava sahasını kapatmasının ardından Rusya’dan misilleme geldi. Rusya, aralarında Almanya, İngiltere, Fransa, İspanya, İtalya ve Kanada’nın da bulunduğu 36 ülke için hava sahasını kapattığını duyurdu.

ABD’nin de hava sahasını Rus uçaklarına kapatmayı değerlendirdiği belirtiliyor. Bu durumda, ABD ile Asya veya Avrupa ile Asya arasındaki uçuş sürelerinin uzaması, uçakların yakıt ikmali ve mürettebat değişimi yapması gerekiyor.

Hava sahasının kapatılması ile hafta sonundan beri Avrupa’dan Asya yönüne birçok seferin yapılamadığı belirtiliyor.

Alman havayolu şirketi Lufthansa’nın sözcüsü Pazartesi günü yaptığı açıklamada, bu hafta içinde Rusya’ya 30 tarifeli seferin iptal edildiğini belirtti.

Lufthansa Sözcüsü, Eurowings ve Avusturya havayolu şirketlerinin de bu hafta uçuşlarını iptal ettiğini belirtti. Lufthansa, Alman hükümetinin Rusya’ya yaptırım kararı üzerine Rus hava sahasını yedi gün süreyle kullanmayacağını açıklamıştı. Tokyo ve Seul seferlerini yapacak yolcu uçaklarının güney güzergahını kullanacak olması nedeniyle de uçuş süresi de uzayacak.

Rus havayolu şirketi Aeroflot'a ait bir uçak
Rus havayolu şirketi Aeroflot’a ait uçaklara Avrupa Birliği hava sahası kapatıldı

Air France-KLM havayolu şirketi ise hafta sonunda Rusya uçuşlarının yanı sıra Çin, Güney Kore ve Japonya’ya olan seferleri de iptal etti. Öncelikle alternatif güzergahların belirlenmesi gerektiği belirtildi.

Kargo seferleri de etkilendi

Lufthansa sözcüsü, Asya ülkelerine yapılacak uçuşlarda da yolcu ve kargo uçaklarının Rus hava sahasına girmemesi için güney güzergahını izlemesi gerektiğini kaydetti. Kargo taşımacılığı yapan Lufthansa Cargo da Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş nedeniyle Rus hava sahasını kullanmama kararı aldı.

Lufthansa Cargo’dan yapılan açıklamada, Rus havasının kullanılmaması nedeniyle Japonya, Kore ve Çin’den yapılan uçuşların süresinin uzadığı bu nedenle de uçakların yüzde 20 daha az yük alabildiğine dikkat çekildi. Hava taşımacılığı alanında uzman Joachim von Winning durumu “Asya’ya olan yol daha uzun sürecek, uçak yakıtı giderleri artacak ve kapasite düşecek” sözleriyle değerlendirdi.

Lufthansa’nın yanı sıra havayolu işletmecisi Fraport’un borsadaki hisselerinin değerinin düştüğü belirtiliyor. Yaptırımlar, havayolu şirketlerinin korona krizinin ardından toparlanmaya başladığı bir döneme denk geldi. Kargo taşımacılığındaki aksaklıkların, küresel düzeyde tedarik zincirini etkileyebileceğine dikkat çekiliyor.

Almanya’da yük taşımacılığı açısından önemli olan Frankfurt ve Leipzig havalimanlarında Rus Volga-Dnepr Havayolu şirketine uçaklar tarafından taşınması planlanan kargolar yerde kaldı. Volga-Dnepr Havayolu şirketine ait Antonov 124 tipi üç kargo uçağının da yaptırımlar çerçevesinde Leipzig havalimanından kalkış yapamadığı bildirildi.

Lufthansa Cargo da, Pazar ve Pazartesi günü Frankfurt’tan Asya’ya yapılacak iki kargo seferinin iptal edildiğini, öncelikle alternatif güzergahların belirlenmesi gerektiğini açıkladı.

Finlandiya havayolu şirketi Finnair, yaptırımlar nedeniyle 2022 yılı için tahminlerini aşağı yönlü revize etti. Finnair CEO’su Topi Manner, Rus hava sahasından geçmemek için yolcu ve kargo seferlerinde alternatif güzergahları kullanmanın ekonomik olmadığını söyledi.

Rusya’da uçaklar yakında kalkış yapamayacak

Rusya’ya yönelik yaptırımların Rus havayolu şirketlerinin filolarını da olumsuz etkileyeceği tahmin ediliyor.

Havacılık sektörüne ilişkin veriler toplayan şirket Cirium’un verdiği bilgilere göre, Rusya’da faaliyette bulunan 980 yolcu uçağından 777’si “leasing” yoluyla uzun dönem için kiralanmış uçak. Rusya’ya yönelik yaptırımlar nedeniyle bu uçakların kira sözleşmelerinin sona ereceği ifade ediliyor.

Singapur merkezli uzun dönem uçak kiralama şirketi BOC Aviation, Rus havayolu şirketleri ile yapılan kira sözleşmelerinin 28 Mart’ta sona ereceğini açıklamıştı. BOC Aviation’ın Rusya’ya kiraladığı 18 uçak bulunuyor.

Uzun dönem uçak kiralama alanında dünyanın önde gelen şirketlerinden AerCap Holdings de Rusya ve Ukrayna’da 152 uçak ile önemli bir paya sahip bulunuyor. Şirketten yapılan açıklamada, yaptırımlar nedeniyle sözleşmelerin iptal edildiği belirtildi.

EK Kaynaklar *Reuters, dpa

[UHA Haber Ajansı, 01 Mart 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.