Haugen, Facebook’un algoritmasının şiddete dayalı isyanları körükleyeceği uyarısında bulundu
LONDRA-UHA HABER / Facebook’a yönelik ağır suçlamalarda bulunan şirketin eski çalışanlarından Frances Haugen, dün İngiltere Parlamentosu’nda sosyal medya platformlarıyla ilgili düzenlemeler üzerinde çalışan bir komitede görüş bildirdi.
(UHA) Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin (EuroNews)’den aktardığı dayandırdığı haberine göre, Haugen, Facebook’un algoritmalarının bölücü niteliğinden dolayı birçok ülkede şiddete dayalı ayaklanmaların körükleneceğini ileri sürdü.
Facebook’un güvenlikten çok karı ön plana aldığını tekrar vurgulayan Haugen, platformun “kestirmeden gitme” kültürünün “tartışmasız” şekilde nefreti daha da kötüleştirdiğini ileri sürdü.
Haugen “Myanmar ve Etiyopya gibi dünyanın birçok yerinde gördüğümüz olaylar daha başlangıç çünkü etkileşime bağlı sıralamalar iki şeye sebep oluyor: Birincisi bölücü, kutuplaştırıcı aşırı içeriği çoğaltıyor ve ikincisi ona yoğunlaşıyor” diye konuştu.
Facebook’un Haugen’ın İngiltere parlamentosu’ndaki ifadelerine ilişkin bir açıklama yapmayı reddettiği bildirildi.
İngiltere sosyal medya şirketlerine karşı sıkı yasal düzenlemelere hazırlanıyor
Haugen komitedeki oturumdan önce sosyal medya şirketlerinin kullanıcıların güvenliği konusunda yasal düzenlemelerin sıkılaşmasını savunan İçişleri Bakanı Priti Patel ile bir görüşme yaptı.
İngiltere sosyal medya şirketlerine çocuklara yönelik cinsel taciz gibi yasa dışı içeriğin yayılmasını sınırlandırmaması ya da kaldırmaması durumunda cirolarının yüzde 10’unu ceza olarak ödemekle yükümlü kılacak olan yasa taslağını planlanandan önce gündeme getirme kararı aldı.
İngiliz hükümeti Facebook gibi platformların çocukların istismar, zorbalık ve pornografiye maruz bırakılmasına karşı korunması için daha fazla çaba göstermesi gerektiği görüşünde.
Haugen suçladı, Zuckerberg yalanladı
Facebook yanlış bilgilendirme ile mücadele ekibinin eski müdürü Frances Haugen önce Instagram’ın genç kızların ruh sağlığı üzerindeki etkisini ortaya koyan raporlar da dahil olmak üzere şirket içi araştırmaları Amerikan Wall Street Journal gazetesine sızdırmış, ardından Amerikan TV kanalı CBS’e konuşarak şirketin iş modelinin nefret söylemini teşvik ettiğini, demokrasiye zarar verdiğini ve hatta “toplumları parçaladığını” söylemişti.
Daha sonraki günlerde Amerikan Kongresi’nde suölamalarını dile getiren Haugen’ın ifadelerini yalanlayan Facebook’un kurucusu Mark Zukerberg “güvenlik, ruh ve akıl sağlığı gibi konuları çok ciddiye alıyoruz. Yaptığımız işi ve amaçlarımızı yanlış gösteren yayınları görmek çok zor bir durum” sözleriyle şirketini savunmuştu.
[UHA Haber Ajansı, 26 Ekim 2021]