Hafta içi iş ya da okul nedeniyle erken saatlerde uyananlar genellikle cumartesi pazar günleri daha geç uyanmayı tercih ediyor. Bu şekilde hafta içi kaybettikleri uykuyu telafi ediyorlar. Uykuyla ilgili yapılan yeni bir çalışmada herkesi şaşırtan bir sonuç ortaya çıktı. Hafta sonu geç uyanmak kalp krizini önler mi? İşte yanıtı.
Aramızdan herhangi birini seçerseniz ortak bir nokta göreceksiniz; her gece önerilen 7-9 saatlik uykuyu alma mücadelesi. İster iş, ister okul veya diğer yükümlülükler nedeniyle olsun, uyku genellikle arka planda kalır ve bizi hafta sonu yorgun ve uykusuz bırakır.
Kaybedilen uykuyu telafi etmek için birçok kişi Hafta Sonu Telafi Uykusu olarak bilinen şeye kendini kaptırır. Ancak hafta sonları uyumanın kalp sağlığınız üzerinde gerçekten olumlu bir etkisi olabilir mi? Son araştırmalar bunun tam da böyle olabileceğini öne sürüyor.
Uyku ile kalp sağlığı arasındaki bağlantı nedir?
Uyku, kardiyovasküler sağlık da dahil olmak üzere genel sağlığın korunmasında önemli bir rol oynar. Uyku eksikliği, yüksek tansiyon, Tip 2 diyabet, obezite ve özellikle kalp hastalığı riskinin artmasıyla ilişkilendirilmiştir.
Yeterince uyumadığımızda, vücudumuz stres hormonlarının seviyelerini artırarak tepki verir ve bu da kalp hastalığına yol açtığı bilinen bir etken olan iltihaplanmaya neden olabilir.
ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi’nde yayınlanan bir araştırma, yetersiz uykunun vücutta iltihaplanma tepkisini tetiklediğini göstermektedir. Bu iltihaplanma, kontrol altına alınmadığı takdirde kalp krizi ve felç gibi ciddi kardiyovasküler sorunlara yol açabilir.
Uyku sırasında solunumu bozan obstrüktif uyku apnesi gibi uyku bozuklukları, kalp üzerindeki baskıyı artırarak kalp yetmezliği riskini artırabilir.
Sleep Health’de yayınlanan bir çalışma, Hafta Sonu Telafi Uykusunun uyku yoksunluğuyla ilişkili riskleri azaltıp azaltamayacağını araştırdı. Çalışma özellikle hafta içinde altı saat veya daha az uyuyan ancak hafta sonu iki saat daha fazla uyuyarak bunu telafi eden bireylere baktı.
Çalışma, bu bireylerin uyku eksikliğini telafi etmeyenlere kıyasla kardiyovasküler hastalık geliştirme riskinin daha düşük olduğunu buldu.
Bulgular, hafta içi uyku eksikliğinin zararlı olduğunu, ancak hafta sonları ekstra uykuyla telafi etmenin kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini gösteriyor.
Bunun, hafta boyunca uyku eksikliğini telafi etmek için yalnızca hafta sonu uykusuna güvenmemiz gerektiği anlamına gelmediğini belirtmek önemlidir.
KALİTELİ UYKU SAĞLIK İÇİN ÖNEMLİ
Hafta sonu uyku eksikliğini telafi etmek faydalı olabilirken, iyi uyku hijyeninin yerini tutmaz. Ulusal Sağlık Enstitüsü, sağlıklı uykunun yalnızca yeterli süreyi değil, aynı zamanda yüksek kaliteli, onarıcı uykuyu ve tutarlı bir uyku programını da içerdiğini vurguluyor.
Geceleri 7-9 saat uyumayı hedeflemek hala hedef olmalı ve genel refahı destekleyen düzenli bir uyku düzeni oluşturmaya odaklanılmalıdır.
Hafta sonu telafilerle bile tutarlı kötü uyku, kalp hastalığı da dahil olmak üzere uzun vadeli sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle, ara sıra hafta sonu uyumak faydalı olsa da, hafta boyunca düzenli bir uyku programına öncelik vermek çok önemlidir.
* Hastanelerin ya da diğer sağlık kuruluşlarının 0- 16 yaş arası çocukların ürolojik sorunları ile cerrahi tedavi gerektiren hastalıklarının iyileştirilmesinde görev alan birime çocuk cerrahisi adı verilmektedir. * Çocuk cerrahisi biriminde vücudun solunum ve sindirim sistemine bağlı hastalıklar, göğüs, baş, boyun, travma, endokrin cerrahisi ile jinekolojik rahatsızlıklar tedavi edilmektedir. *...
Bilim insanları hayatımıza giren çok sayıda üründe bulunan ve önde gelen çevre kirliliği kaynaklarından sayılan nanopartiküllerin anne karnındaki bebeklere geçişini inceledi. Plasenta bariyeri anne karnında gelişmekte olan bebekleri zararlı maddelerden koruma görevini üstlenir. Ancak çok sayıda üründe ve çevre kirleticilerinde bulunan nanopartiküllerin bu bariyer üzerindeki davranışı henüz tam olarak bilinmemektedir....
* Ölümcül Nipah virüsü Hindistan’ın Kerala eyaletinde yeniden ortaya çıktı. * Nadir görülen virüs meyve yarasaları tarafından bulaşıyor ve hastalananların hayatta kalma şansı düşük. UHA / İnternational News Agency Hindistan’ın güneyindeki Kerala yetkililer yeni bir Nipah virüsü salgınını kontrol altına almak için çalışıyor. Eyalet hükümeti, salgının meydana geldiği yerin etrafında...
Elsevier ve Stanford Üniversitesi’nin her yıl gerçekleştirdiği “Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları” listesi açıklandı. Ekim ayında yayınlanan listede Pankreas, Karaciğer ve Safra Yolu Cerrahisi alanında çalışan Prof. Dr. Güralp Onur Ceyhan ve Prof. Dr. Mert Erkan yüzde 2’lik dilimde yer aldı. TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)’nın ‘WinAlly.com’a dayandırdığı haberine göre,...
Amerikalı biyoteknoloji firması Moderna’nın COVID-19 aşılarının geliştirilmesinde başarıyla kullanılan elçi RNA (mRNA) teknolojisini temel alarak geliştirdiği deneysel kanser aşısının, bir tür cilt kanseri olan melanoma karşı etkili olduğu görüldü. TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)’nın ‘Reuters’den aktardığı haberine göre, Moderna’nın kişiye özgü kanser aşısıyla ilaç firması Merck’ün geliştirdiği Keytruda adlı immünoterapinin...
UHA HABER / Şişli Hamidiye Etfal Hastanesi’nin yeni binası, Seyrantepe’de tamamlanmak üzere. Hastanenin mart ayında hizmete açılması planlanıyor. İlk kez TRT Haber’in görüntülediği hastanede 600 yatak ve 84 yoğun bakım yatağı bulunuyor. TRT Haber : Fatma Demir Turgut İnşaatına 2010 yılında başlandı, çalışmalarda sona gelindi. İstanbul’da hizmet veren hastanelere, bir...
LONDRA-UHA HABER / Oxford-AstraZeneca aşısını geliştiren bilim ekibinden Profesör Sarah Gilbert, bundan sonra insanlığı etkileyecek büyük salgınların şu an yaşadığımız Covid krizinden daha ölümcül olabileceğini söyledi. (UHA) Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin (BBC)’ye dayandırdığı Becky Morton’un haberine göre, İngiltere’nin ünlü radyo ve televizyon yayıncılarından Richard Dimbleby anısına...
İSTANBUL-UHA HABER / Pandemi ve sonrasında gelen normalleşme süreci ile bir çok kişinin kariyer ve günlük yaşamında değişimler meydana geldi. Değişen alışkanlıklar, hedefler, yaşam tarzları kişileri değişime ve dönüşüme itti. Uzun süreli bayram tatili sonrası dinlenmiş olan kişiler kendilerini özellikle de iş yaşamında yeni sezona hazırlamanın peşinde. Tüm potansiyelini gerçekleştirmek...