Günün bilgisi: Erik Satie’nin sıra dışılığının müziğine etkisi ne olmuştu?
10Haber’den Gazeteci, Editör Anıl TUNCER, Kültür & Sanat Gündemi’nde bir müzik inşa eden Satie’nin günlük yaşamına kısaca dokunuyor.
UHA / İnternational News Agency
Anıl TUNCER, Editör
Spotify’da kitap okurken dinlediğim listemin en başında Erik Satie yer alıyor. Satie 17 Mayıs 1866’da yani bundan 158 yıl önce doğmuş. Belki aklınıza hemen ‘Gnossiennes’ gelmiştir.
O dönemin anlayışının dışında bir müzik inşa eden Satie’nin günlük yaşamı ise alışkanlıklarla doluydu.
Beğendiği bir kadife takım elbiseden yedi tane satın alan Satie bunları 10 yıl boyunca değiştirmeden giyermiş. Bu büyük bestecinin yalnızca yumurta, peynir, pirinç gibi beyaz yiyecekleri tüketirdi.
Sanatçı ayrıca her gün aynı saatte yürüyüşe çıkar, yürüyüş güzergahını ve adımlarını not alırdı.
Paris’teki ressamlar tepesinde küçük ve sade bir odada yaşayan Satie’nin odasında ölümünden sonra 100’den fazla şemsiyenin bulunduğu söyleniyor. Üstelik bunların hiçbirisini kullanmamıştı.
‘Değişik adammış işte’ deyip geçmeyelim. Çünkü onun bu sıra dışı yaşam tarzı bestelerinin hem yapısal hem de estetik özelliklerine yansımıştır. Onun müziği de karmaşık yapılar yerine basit ve tekrarlayıcı motiflerle dolu. Bu da dönemine göre aslında bir devrim niteliğinde.
Özellikle ‘Vexations‘adlı eserinde aynı melodik motifi 840 kez tekrarlanıyor. Sanırım tüm eseri çalmak 11 saat sürüyor. Hem çalan hem de dinleyen için sabır gerektiren bir deneyim…