Güney Afrika’da aileler kızlarını yiyecek karşılığında evlendiriyor
ActionAid tarafından hazırlanan bir rapor, kuraklığın kavurduğu Güney Afrika’da ailelerin yiyecek karşılığında kızlarını evlendirmeye zorlandığını ortaya koydu.
Bu haberin orjinalinin yayınlandığı dil İngilizce
Gazeteci* Rebecca Ann Hughes‘in haberine göre, Güney Afrika, bir süredir El Nino hava olayının neden olduğu aşırı kuraklıktan muzdarip. Bu durumun 2023-24 tarım sezonu üzerindeki etkisi, tahminen 56.8 milyon insanın yiyecek bulmakta zorlanmasına yol açtı.
ActionAid tarafından hazırlanan bir rapor, bu durum sonucunda ailelerin yiyecek karşılığında kız çocuklarını evlendirmek zorunda kaldığını ortaya koydu.
Yardım kuruluşu, Güney Afrika Kalkınma Topluluğu (SADC) Devlet ve Hükümet Başkanları Olağan Zirvesi öncesinde yaptığı açıklamada, “El Nino kaynaklı kuraklığın yıkıcı etkileri karşısında genç kadınların korunmasına öncelik vermenin zamanı geldi,” dedi.
‘Tüm birikimlerim yiyecek için kullanıldı’
Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi’ne (OCHA) göre, Güney Afrika bölgesinde son 100 yılın en kötü kuraklığı yaşanıyor.
Kuraklık bu yılın başlarında düşük yağışların mahsul kıtlığına yol açmasının ardından başladı.
SADC zirvesinde İcra Sekreteri Elias Magosi, yaklaşık 68 milyon insanın ya da bölge nüfusunun yüzde 17’sinin şu anda yardıma ihtiyacı olduğunu belirtti.
ActionAid, kuraklığın genç kadınları ve kız çocuklarını orantısız bir şekilde nasıl etkilediğini ve mevcut eşitsizlikleri daha da kötüleştirdiğini belgeledi.
‘Güney Afrika’daki Genç Kadınlar için Koruma Risklerinin Azaltılması: Kuraklık Kaynaklı Krizlere Politika Yanıtları’ başlıklı rapor, gıda güvensizliği, ekonomik zorluklar ve sosyal istikrarsızlık arttıkça genç kadınların şiddet, sömürü ve marjinalleşme risklerinin nasıl arttığını vurguluyor.
Rapor ayrıca, bölgedeki genç kadınların korunması ve güçlendirilmesi için acil ihtiyaç çağrısında bulunuyor.
29 yaşındaki Zambiyalı Joan, “Tüm birikimlerimi yiyecek almak için kullandım, yiyecek olmadığı için bazen aç karnına uyuyoruz. Sondaj kuyularının çoğu kurudu, su bulmak için çok uzun mesafeler yürümek zorundayız,” dedi.
Kuraklık birçok çiftçi topluluğunun ekonomik fırsatlarını sekteye uğratırken, ailelerin bu durumla başa çıkamamasına ve kız çocuklarının yiyecek karşılığında erken yaşta zorla evlendirilmesi gibi yollara başvurmalarına neden oldu.
Zambiya’nın Siamuluwa köyünden 19 yaşındaki Emily, “Kuraklık, gıda kaynaklarını güvence altına almak için evlendirilen genç kadınları ve kızları önemli ölçüde etkiliyor,” dedi.
“Çoğu durumda, bu kızlardan yiyecek ve tüm temel ihtiyaçları için kocalarına güvenmeleri bekleniyor ve bu da onları cinsiyete dayalı şiddete karşı savunmasız hale getirebiliyor. Kız çocuklarını okulda tutmak için harcadığımız tüm çabalar boşa gidiyor,” diye ekledi.
ActionAid’in özetinde ayrıca, ücretsiz bakım işlerinin artan yükünün, temel hizmetlere ve desteğe erişimin azalması ile birleştiğinde, kadınları sömürü ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddete karşı nasıl savunmasız bıraktığı da ayrıntılarıyla anlatılıyor.
24 yaşındaki Zimbabweli genç kadın Nyaradzo, “Gençler kuraklık yardımı alamıyor ve hükümetten herhangi bir yardım alamıyoruz. Durum böyle devam ederse genç kadınlar nasıl hayatta kalacak?” diye sordu.
Raporda, krizler sırasında göç ve yerinden edilme, toplumsal cinsiyete dayalı şiddet, sağlık, beslenme ve eğitim alanlarındaki aksaklıkların ele alınması için politika yapıcılara acil eylem çağrısında bulunuluyor.
ActionAid, SADC liderlerine, genç kadınların ve kız çocuklarının kuraklık gibi krizlerden korunmasını garanti altına almak için üzerinde anlaşmaya varılan toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadınların güçlendirilmesi ilkelerini ve hükümlerini içselleştirmeleri, bunlara uymaları, izlemeleri ve raporlamaları çağrısında bulundu.
ActionAid Zimbabwe Ülke Direktörü Joy Mabenge, “Bölgedeki mevcut durum, kuraklığın kadınlar ve kız çocukları üzerindeki etkisine ilişkin kapsamlı bir toplumsal cinsiyet analizi gerektiriyor ve bu da hükümetlerin müdahalelerinin hedefi ıskalamamasını sağlamak için çok önemli,” dedi.
“Ayrıca yetkililer, kadınların öncülük ettiği toplumsal koruma girişimleri için esnek finansman sağlanmasına öncelik vermeli.”
SADC Zirvesi, 17 Ağustos’ta Zimbabve’nin başkenti Harare’de gerçekleştirildi.
Gazeteci* Rebecca Ann Hughes