ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:33 Agriconnect Türkiye Sürdürülebilir Gelecek Platformu, COP29 Taraflar Konferansı’na katılacak
09:17 Çay içerken yanında yenilenlere dikkat: Kalsiyum ve demir emilimini sıfırlıyor
07:47 Tarım ve Orman Bakanlığı yeni listeyi açıkladı: Sağlığı riske atan tereyağı ve peynirler tek tek ifşa edildi
07:34 AB, “düzensiz göçle mücadele yasalarını sertleştirme” kararı aldı
06:47 Prof. Dr. Mühip Kanko, “Cumhurbaşkanlığı onayıyla yürütülen Kartepe Haddane ve Çevre Tahribatı projesinden vazgeçilmesi son derece önemli”
06:09 CHP’li Bülbül, kayıp çocuk sayısını açıklayamayan TÜİK’i eleştirdi
01:01 Tarımsal destekleme ödemeleri hesaplara aktarılıyor
00:54 Ömer Çelik’ten katil İsrail’in bakanına tepki: Katz bir cinayet şebekesinin üyesidir
00:45 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Azerbaycan’a kutlama mesajı
00:39 İstanbul’daki bebek ölümleriyle ilgili 22 kişi tutuklandı
00:33 Dışişleri’nden soykırımcı katil İsrail’in eli kanlı bakanına fotoğraflı tepki
00:32 İran Dışişleri Bakanı Türkiye’de: Ankara, Tahran’a karşı elini güçlendiriyor mu?
00:21 Hakan Fidan Hamas üyelerini kabul etti
00:13 Cevdet Yılmaz: Barış katliamla değil Filistin halkının haklı talepleri karşılanarak sağlanabilir
00:08 Beyaz Saray: “Yahya Sinvar’ın öldürülmesi Gazze’de olası ateşkes için bir dönüm noktası olabilir”
00:08 İstanbul’da Güney Kafkasya Bölgesel İşbirliği toplantısı: Erdoğan İsrail’e silah ambargosu için BM’ye çağrı yaptı
00:02 Azerbaycan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler ve Kulüpler Birliği (KOBSKA) ve  Su Politikaları Derneği  “Ticari İşletmelerin Yeşil Ekonomiye Geçişinin Desteklenmesi” projesinde işbirliği yapacak
17:35 Ankara ATO’da sanatseverlere kapılarını açan ARTNOVA sanat fuarı büyük ilgi görüyor
11:19 Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yapımı tamamlanan İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi Kompleksi’nden notlar!
10:30 (TSKB) Başekonomisti ve Direktörü Ünüvar, “Mavi ekonomiyi, etki yatırımların finansmanı içerisinde yer alabilecek mavi tahvilleri de ajandamıza eklememiz gerekiyor”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Gündeme dair kısa kısa

Gündeme dair kısa kısa
30 Ağustos 2024
4
A+
A-

Günaydın.

Bugün 30 Ağustos cuma. 10Haber ailesi adına Zafer Bayramınızı kutlarım. Öyle kuru kuru da değil,  vakti olan okurlarımız için küçük bir hediye bırakarak… Ama Olkan Özyurt’un hediye daha anlamlı, 30 Ağustos’un ne anlama geldiğini hatırlamaya da hatırlatmaya da ihtiyacımız var.

Sözü fazla uzatmadan birlikte gündeme bir tepeden bakalım:

Türkiye; 9 gündür haber alınamayan küçük Narin’i, onca gerçek reform ve iyileştirmeye ihtiyacı olan yargıda ters köşe yapan ‘müjdeyi’, açlık sınırının asgari ücrete attığı acı farkı, Hakan Fidan’ın Brüksel’den yaptığı vize açıklamasını ve Karaman’ın arkeolojide Çatalhöyük’ü gölgede bırakma hazırlığını konuşuyor.

Dünya ise Ukrayna’nın AB’yi savaş için ikna turları atmasına, Batı Şeria’da da savaş tamtamlarının çalmasına, İngiltere’nin Brexit sonrası planlarına ve elbette ABD’deki başkanlık yarışına odaklanmış durumda.

Ben ise size bu yoğun gündemden yarattığımız cazip bir seçki yapmaya odaklandım; o yüzden hemen başlıyorum!

onurkan avcı (@avcionurkan) / X

Onurkan AVCI, Editör

GÜNÜN SÖZÜ: “Hümanizm kanserdir. Bir insan, sırf insan olduğu için sevilmeye ve saygı duyulmaya layık değildir, sevgi ve saygı hak edilen şeylerdir. Cehaletin kaynağı olan halka yaranma çabası olan popülizm ise düpedüz ölümdür.”  *Friedrich W. Nietzsche | Böyle Buyurdu Zerdüşt

GÜNÜN SAZI

GÜNÜN HAVASI: İstanbul 28° Sağanak Yağışlı/ Ankara 28° Parçalı Bulutlu/ İzmir 34°Açık/ Bursa 31° Açık/ Antalya 34° Açık

GÜNÜN BİLGİSİ: Bulunduğunuz ortamda bir eşya ararken gözünüzle kitap okuma yönünüzün tersine doğru tarama yaparsanız normalden daha çok nesne dikkatinizi çekeceğinden aradığınızı hızlıca bulma ihtimaliniz yükselecektir. Bu kez size bu iddiaya dayanak olarak bilimsel bir makale bırakamıyorum, Bülent Özer’in ‘Aklınla 1000 Yaşa’ kitabının yalancısıyım…

Narin’i ararken gerçeği kaybedenler

Epeydir toplumsal ayrışmayı aşırı dozda yaşıyoruz ama uzun zaman sonra -milli maçlar hariç- Türkiye, bir konu için tek yürek oldu. Hepimizin iyi bir habere, ‘güzel şeyler de oluyor’ hissiyatına, derin bir ‘oh be’ demeye ihtiyacı var. Ancak Diyarbakır’da küçücük bir köyde kaybolan 8 yaşındaki Narin’den hala, yani 9.günde de haber yok. Üstelik Narin’in kaybolmasından sonra yaşananlar, bizim halimizi de ortaya serdi çünkü konuya dair yapılan çarpık paylaşımlar ve haberler nedeniyle doğru ile yanlış birbirine karıştı. İş öyle bir noktaya geldi ki, arama çalışmalarında elindeki iki çubuğu önce Narin’in terliklerine dokundurup sonra o çubuklardan uhrevi bir medet uman ekipler bile türedi, onlarla röportajlar yapıldı! Biz bu soytarılıkları değil Narin’i istiyoruz diyorsanız, işte Narin’in kaybına dair yalanlardan arındırdığımız kayıt: kritik 80 metre…

Bu arada Narin’in abisi serbest bırakıldı ve Narin haberlerine yayın yasağı getirildi. Bakalım yasak bu konuda çıkan yalan yanlış ve manipülatif haberleri sona erdirecek mi?

Yargının sorunu çözüldü: Silah ‘müjde’si

Bir sokak röportajında yargının en acil sorunları nelerdir diye sorsak (gerçi iyi bir fikir değil, sonunda tutuklanmak da mümkün), muhtemelen çoğunuz yasalardan ya da uygulamalardan şikayet edersiniz. Ama bilemediniz! İşte bu yüzden siz Adalet Bakanı olamazsınız. Furkan Karabay’ın özel haberinin size rota olmasını dilerim! Adalet Bakanlığı Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı’nca hakim ve savcılar için ithal silah alımı kampanyası yapıldı. Listede suikast silahı olarak bilinen Glock tabancalar da var. “Hibe,” “bağış” yoluyla alışverişini yapmak da mümkün…

Peki bu perhize bir lahana turşusu yakışmaz mı; cuk oturur! Meclis’in gündeminde cinayet, yaralama ve mekan basmalardaki korkunç artış, bireysel silahlanmadaki ürkütücü yükseliş var.

BÜLTENCİNİN NOTU: İlgi alanına silah girmeyenler için belirteyim: Avusturya’nın kendi ordusu için üretilen glock tabancalar, ‘fanları’ olması nedeniyle ticareti en yüksek tabancalar arasındadır. Gine’de, Afrika’nın çeşitli yerlerinde sahteleri üretilse de, Türkiye’de şu an 180 bin TL’den ucuz glock bulmak mümkün olmayıp, bu rakam 500 bine kadar çıkabilmektedir. Bazı glock türleri xray cihazlarından geçebildiği için ‘hayalet’ lakabıyla anılır. Yani, yargı ve mafya ilişkilerine dair bin bir iddianın ortada dolandığı bir ortamda, bu hayaletler başa epey iş açabilir.

Metrobüste dehşet: Ölü ve yaralılar var

Henüz yapım aşamasındayken uzmanların “kendine ait bir yolu yok, mevcut yolu daraltıyor ve bazı yönlerde diğer yolların aksi istikamette seyretmesi en ufak bir kaza ihtimalini ölümcül kılıyor. Raylı sistem olmalıydı” diyerek eleştirdiği İstanbul’daki metrobüs, korkunç bir kazayla gündemde. Küçükçekmece’ye bağlı Sefaköy’de meydana gelen metrobüs kazasında bir kişi yaşamını yitirdi, aracın altında kalan iki kişinin de aralarında olduğu 50 kişi yaralandı. Ayrıca iki şoför ve bir denetim amiri gözaltına alındı. Bu hattı günde ortalama 1 milyon kişi kullanıyor…

Yoksulluk sınırı asgari ücretin 3.5 katından fazla

Türk-İş verilerine göre ağustos ayında dört kişilik ailenin açlık sınırı 19.271 TL’ye yükseldi. Böylece şu anda 17 bin TL olan asgari ücrete 2 bin 271 TL fark attı. Yoksulluk sınırı da 62.772 TL’ye yükseldi. Resmi rakamlara göre bile çalışan nüfusun yüzde 45’e yakınının asgari ücret aldığı bir ülkede, bu veriler elbette dehşet verici…

Fidan Brüksel’de ne istedi, AB ona neyi sordu?

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Brüksel’deki AB Dışişleri Bakanları Gayriresmi Toplantısı’na katılımının ardından yaptığı açıklamada, umutlu bir tablo çizmeye çalışsa da yüreklere su serpemedi. Son bir yıl içinde dünyada vize reddi konusunda başı çeken ülke haline gelen Türkiye’nin vize serbestisi için ‘sadece altı kriteri kaldığını’ söyleyen Fidan, Türkiye ile ilişkisini iyileştirmenin AB’nin de yararına olduğuna değindi.

Tarih Anadolu’da yeniden yazılacak

“Yav hep mi kötü haberler” dediğinizi duyar gibi olduğum için hemen üstteki Yiğit Özgür karikatürünü koydum. Yine de iyi şeyler de oluyor a dostlar! Karaman’daki Canhasan höyüğünde süren arkeolojik kazılar bölgenin tarihi hakkında yeni bilgileri de ortaya çıkardı. Eldeki yeni verilere göre Canhasan dünyanın bilinen en eski kentsel yerleşimi Çatalhöyük’ten 750 yıl daha eski.

Bu arada arkeolojik buluntuların nasıl bir güç, imkan sunduğuna dair bir nüans da var: THY Göbeklitepe’de yapılan üç bin yıllık ekmeğin tanıtımını 22 Eylül’deki İstanbul – New York uçuşunda yapacak.

BÜLTENCİNİN NOTU: Tartışma programlarında herkesin “ufak bir nüans” demesi, sinirden benim sol gözümün seyirmesine yol açıyor. Fransızca’dan gelen ‘nüans’ zaten küçük ayrıntıları tarif etmek için kullanılıyor. (Nişanyan Sözlüğü’ne göre…)

Bitmedi! Antalya’nın Kumluca ilçesi açıklarında gerçekleştirilen su altı kazılarında yeni bir buluş yapıldı. Girit-Minos Uygarlığına ait olduğu belirlenen yaklaşık 3600 yıllık gümüş perçinli bir tunç hançer gün yüzüne çıkarıldı.

Avrupa Ligi için gözler bugünde

Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray tarihlerinde ilk kez aynı anda UEFA Avrupa Ligi’nde yer alacak. Yenilenen statüsüyle Avrupa Ligi’nde kuralar bugün saat 14.00’te çekilecek. Yeni formata dair bilinmesi gerekenler ise spor servisimizin bu haberinde.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.