Gündemden kısa kısa!
21 Ağustos çarşamba sabahından günaydın.
Bugün Dünya Şairler günüymüş a dostlar! Onlar için “görünmez bir mezarlıktır zaman / şairler dolaşır saf saf/ tenhalarında şiir söyleyerek” dese de Attila İlhan; insanlık, yaşama duyguları harç yapan bu insanlara kuşkusuz çok şey borçlu. Üstelik ben daha da borçluyum -özellikle Nazım’a- çünkü onların sayesinde nice sevgililerim oldu gençlikte! Neyse bu vesileyle şairlerin gününü kutluyor, Posta Gazetesi’ne şiir yollayan emekli amcaları da kınıyorum. Ve şiirsellikten silkinerek, hemen günün gerçekliğine geçiyorum. (“Bu kadarcık romantizm bana yetmedi” diyorsanız lütfen her şeyi şairlerden beklemeyin, bakın mesela bu gece yine mavi dolunay var!)
Türkiye; İstanbul Fatih’te ölü bulunan bir adam üzerinden tekrar hayvanlar konusundaki kamplaşmayı, Bahçeli’nin odasında birden bire yeniden beliren ’17-25 Aralık saati’yle başlayan polemikleri, Dilan Polat’ın yeni ‘yükselişini’ ve 90’ların ünlü sunucusu Reha Muhtar’ın sağlık durumunu konuşuyor.
Dünya gündeminde ise, Gazze için süren ateşkes görüşmeleri ve Hamas’ın yeni açıklamaları, Sicilya açıklarında batan lüks yattaki gizem, Donald Trump’ın Elon Musk ile siyasi flörtünün dozunun artması öne çıkıyor.
Yani gördüğünüz gibi haber yelpazesi geniş ve zaten şairler yüzünden lafı uzatmış bulundum; o yüzden hemen okunmayı bekleyen haberimizden derlediğim gündem seçkimize geçiyorum.
Onurkan AVCI, Editör
GÜNÜN SÖZÜ: “Tehlikeli düşünce diye bir şey yoktur. Düşünmek başlı başına tehlikelidir.” *Hannah Arendt
GÜNÜN SAZI
GÜNÜN HAVASI: İstanbul 33° Açık/ Ankara 36° Açık/ İzmir 39°Açık/ Bursa 34° Açık/ Antalya 33° Açık
GÜNÜN BİLGİSİ: Déjà vu, genellikle bir anı ya da durumu daha önce yaşamış gibi hissetmemize neden olan bir fenomen olarak bilinir. Fakat bu tuhaf hissin tam tersi olan ve daha da nadir görülen bir başka durum daha var: Jamais vu. Bu deneyim, tanıdık olanın aniden yabancılaştığı ve hatta doğru görünenin yanlış gibi hissettirdiği bir durum. Gerçeklikle bağın bir süreliğine kopması adeta. Daha tamamen sobelenmemiş olan bu fenomen üzerine yapılan çalışmalar da beynimizin çalışma sistemini daha iyi anlamamız için iyi bir fırsat sunuyor.