Green Card Kotası Arttı Peki Bize Ne Faydası Var?
UHA HABER / Joe Biden çekiliş yoluyla Green Card verilecek kişi sayısının 55 binden 85 bine çıkarılması yasa teklifini ABD Kongresi’ne sundu. Bu durum Türkler açısından bir avantaja dönüşür mü? Konuyla ilgili VOA Türkçe’den Mehtap Çolak Yılmaz’ın konuğu, New York Barosu avukatlarından Arda Beşkardeş.
(UHA) Uluslararası Haber Ajansı’nın ‘Amerika’nın Sesi’den aktardığı haberine göre, ABD Temsilciler Meclisi’nden ‘Dreamers’ olarak adlandırılan bir yasa tasarısı geçti. Amerika’ya yasadışı yollarla çocuk yaşta giren göçmenlerin sınırdışı edilmesini önleyen ve onları koruyarak vatandaşlık verilmesinin önünü açan bir yasa tasarısı bu. Bu gelişmeyi nasıl değerlendiriyorsunuz?
Bu çok büyük ve yıllardır olmasını beklediğimiz bir gelişme. Bu 1996’dan beri konuşulan bir konu. 2001’den beri 16 tane yasa tasarısı oldu. Bu çocuklar, küçük yaşta aileleri tarafından kaçak yollarla Amerika’ya getirilmişler. Bütün hayatlarını Amerika’da yaşamışlar, burada okumuşlar ve hayatlarını kurmuşlar. Fakat yasal statüde olmadan. Anne-babalarının hatalarını bu gençlere yüklemek büyük hata ve 1996’dan beri telafi edilmeye çalışılıyor. İlk kez bu defa sonuca bu kadar yaklaşıldı.
Bu çocuklar hakkında iki tane yasa tasarısı var. Bir tanesi Temsilciler Meclisi’nde kabul edildi. Kongre ise Cumhuriyetçilerin çoğunluğunda olduğu için, oradan geçmesi biraz daha zor. Beşkardeş’in tahminine göre, bu defa bir şekilde uzlaşılacak. Başka gruplar olmasa bile, çocuk yaşta Amerika’ya getirilen bu insanlar koruma altına alınacak.
Öncelikle geçici birer Amerika ikameti verilecek. Kanun tasarılarından birinde 8 yıl, diğerinde ise 10 yıl. Bu süre içinde suç işlemeyip, vergilerini ödedikleri zaman Green Card’ları çıkartılacak.
Çekiliş yoluyla Green Card verilecek olan kişi sayısının 85 bine çıkarılması söz konusu. Bu olursa neler değişecek? Ülke kotalarında nasıl bir artış olur? Türkiye’yi nasıl etkiler?
Buna çeşitlilik piyangosu deniliyor. Bunun amacı, Amerikan nüfusunu renklendirmek. Bunun için de lise diploması yeterli. Bir başvurucu ücreti bile alınmadan, internet üzerinden doldurulan bir formla başvuru yapılıyor. Bugüne kadar 55 bin kişiyle sınırlıydı.
Green Card; süresiz ikamet, yaşama ve çalışma hakkı tanıyor. 5 seneden sonra da vatandaşlık hakkı kazanabiliyorsunuz. Bu, Cumhuriyetçilerin karşı olduğu bir durum ve her başkan döneminde, hem kaldırılması için hem de sayınsın arttırılması için yasa teklifi yapıldı. Bu sene Biden yönetimi sayıyı 85 bine çıkarmayı teklif etti.
85 bin kabul edilirse, Türkiye’nin şansı çok yükselecek. Çünkü Türkiye, Avrupa içerisinde kabul ediliyor. Kıtalara göre oran veriliyor, hangi ülkeden kaç kişi seçileceğine. Türkiye de Avrupa kotasında. Batı Avrupa’dan da fazla başvuru yapılmadığı için, Türkiye’nin şansı bazı ülkelerinkine nazaran daha yüksek. Ama henüz 85 bin rakamı kesinleşmedi ve yarı yarıya olma ihtimali var.
Green Card nasıl alınır? Ne kadar sürer? Hangi özelliklere sahip olmak gerekir?
Biden, Green Card ile ilgili Trump’ın getirdiği tüm kısıtlamaları ve yasakları kaldırdı. Ama Trump’ın çalışma vizesi ile Amerika’ya girişe getirdiği yasağı kaldırmayıp 31 Mart tarihine kadar uzattı.
Green Card piyango yoluyla alınabildiği gibi, Amerika’da bir iş ve işverenin sponsorluğu aracılığıyla da alınabiliyor. İşin ne kadar kalifiye olduğu, ne kadar eğitim ve tecrübe gerektirdiği ve Amerikan pazarında bu işi yapabilecek az sayıda insan olması, sizin doğru orantılı olarak Green Card alma şansınızı yükseltir.
Çok parası olanlar yatırım yaparak da Green Card sahibi olabilirler. Onun dışında, bir Amerikan vatandaşının ya da Green Card sahibi olan birinin, birinci derece yakını iseniz Green Card alabilirsiniz.
Hepsinde bir hiyerarşi var. Biden’ın asıl çözüm getirmek istediği konulardan biri de bu hiyerarşi. Her seviyede Green Card için belirlenen kotadan fazla sayıda başvuru olduğunda, bir bekleme sırası oluşuyor. Bu bekleme sırası da ülkeleri çok etkiliyor. O sebeple çok fazla göç gelen Çin ve Hindistan gibi ülkelerde 15-20 sene Green Card için bekleyenler oluyor.
Türkiye’nin de bazı kategorilerde çok beklemesi gerekebiliyor. Bu kotaları yükselterek Biden’ın amacı, bu bekleme sürelerini azaltmak. Cumhuriyetçiler ise kotaları tam tersi yönde azaltarak, sadece çok vasıflı insanlar Amerika’ya gelsin istiyorlar.
[UHA Haber Ajansı, 11 Nisan 2021]