ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:43 CHP’li Kanko: Vatandaşa, diğer ülkelerin kabul etmediği ve gümrüklerden geri dönen gıdalar yediriliyor!
10:19 Küresel gıda fiyatlarında 18 ayın en hızlı artışı!
09:24 Enflasyon ATM’leri Nasıl Vuruyor? Kaynak: https://turk-internet.com/enflasyon-atmleri-nasil-vuruyor/
07:49  İzmirlinin öncelikli ihtiyaçlar listesi
07:31 Azerbaycan’ın JF-17 talebi: Türkiye kilit rol oynayabilir
07:15 Trump’ın Kongre Baskını Davasında Kritik Gelişme
07:01 Avusturya’da Özgürlük Partisi’nin Başarısı: Avrupa’da Aşırı Sağ Zaferlerine Bir Yenisi Daha Eklendi
06:37 Bakan Göktaş, “Kadına Yönelik Şiddet Araştırması’nın saha çalışmaları başlıyor”
06:21 Bakan Kurum’dan Kahramanmaraş’ta sanayi esnafına 1,5 milyon Tl’lik destek açıklaması
00:43 Yozlaşmanın İpuçları-3
00:39 TBMM’de ‘Geçen Hafta’
00:35 Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Türkiye’de ne diyorsak, BM kürsüsünde de aynı cümleleri kurmaktan asla çekinmiyoruz”
00:33 Antalya Altın Portakal Film Festivali başladı…
00:21 Adalet Bakanı Tunç, Azerbaycan’da çeşitli temaslarda bulundu
00:20 Denizden kıyıya sanat yolculuğu…
00:18 Kriter’in Eylül Sayısı’nda: İsrail Batı’yı Esir Aldı | Soykırım Devam Ediyor
00:09 Üniversite ve Yüksek Okul mezunu Türk gençlerini okul bittikten sonra onları bir araya getiren Inter Talenten Vakfı
00:07 TBMM Başkanı Kurtulmuş, CNN Türk’teki “Hafta Sonu” programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı
00:05 CHP neden birinci parti olma konumunu kaybetti?
00:04 Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail’e ekonomik tedbir uygulayan yegane devlet biziz
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Gazze’deki soykırıma destek Avrupa değerlerini bitirdi

Gazze’deki soykırıma destek Avrupa değerlerini bitirdi
4 Mayıs 2024
87
A+
A-

İsrail’in yedi aydan beri Gazze’deki 2,5 milyon Filistinliye sistemli şekilde uyguladığı soykırıma Batılı devletlerin verdikleri açık destek sebebiyle eşitlik, özgürlük, adalet, insan hakları gibi Batılı değerleri bitirdi. Bu, Avrupalı devletlerin bugüne kadar yaptığı en büyük yanlışlardan birisi, hatta birincisidir. Bu gerçek zaman içinde çok daha iyi anlaşılacaktır.

Avrupa; haksızlığın, hırsızlığın, dolandırıcılığın, haydutluğun, sömürünün, kısaca zulmün her çeşidinin tam bir egemenliğe sahip olduğu zifiri karanlık Ortaçağ’dan20. Yüzyılın Avrupa değerlerine kolayca ulaşmış değildir. Rönesansla, reformla, aydınlanma devrimiyle; özgürlüğü, eşitliği, insan haklarını ve bunlara dayanan demokrasiyi yönetimin temeli yaparak aşama aşama erişmiştir. Temelinde zor süreçler, bolca acılar, kan ve gözyaşı vardır. Avrupa ancak bu sayede zamanımız uygarlığının temsilcisi olabilmiştir.

Avrupa medeniyetinin özü, ruhu; ilk olarak insanların yaşama hakkının güvence altına alınmasıdır. Çünkü bu en kutsal hak güvence altında değilse insanın sahip olduğu başka bir hakkın değeri yoktur. Avrupa’nın bu alanda bazı istisnalar ve kayıtlar olmakla beraber görece bir üstünlük sağladığı evrensel kabul görmüştür. Avrupa, 20. yüzyılın sonlarında Bosna’da, Karabağ’da insanlar soykırıma uğrarken hep ayak sürümüş, çifte standart uygulamıştır, yine de her şeye rağmen insan hakları konusundaki saygınlığını ve imajını temelli yitirmemiştir.

Ancak en baştan beri Gazze’deki İsrail zulmüne, İsrail’in adım adım uyguladığı soykırıma verdiği destek Avrupa’nın insanın yaşama hakkı başta olmak üzere tüm insan hakları konusundaki olumlu imajını silip süpürmüştür. Çünkü Avrupa açık açık zalimin yanında yer almış, mazlumu görmezden gelmiştir. Gazze’deki zulüm ve soykırım karşısındaki yanlış tutumuyla Avrupa’nın kendine ettiği kötülüğü tarih boyunca ona hiç kimse yapmamıştır.

Avrupa’nın ve patron ABD’nin herkesi kör, alemi sersem sanan yanlış hesabı Bağdat’tan dönmüş, Amerika ve Avrupa’da üniversite gençliği Gazze soykırımına karşı ayaklanmıştır. Her türlü zulme karşı duyarlı tüm insanlar gibi ABD ve Avrupa’daki üniversite gençliği de aralıksız süren Gazze’deki zulüm ve soykırım karşısında isyan etmiştir. Bu gençlerin isyanı tüm dünyadaki vicdanlı insanlara derinden bir “Oh!” çektirmiştir. Çünkü hem ABD hem de Avrupa aylardır dünyanın her tarafından yükselen Gazze halkının korunması, İsrail’in durdurulması çağrılarına kulaklarını tıkamışlardır.

Ok yaydan çıkmış durumdadır. Amerikan güvenlik güçlerinin gaddarca müdahaleleri, Amerikalı politikacıların ve devlet adamlarının gençleri kınayan/karalayan beyanatları bu protestoları durduramayacak, tersine bu protestolar dalga dalga yayılacaktır. Bu da BM’nin, dünyanın vicdanlı insanlarının, kuruluşlarının aylardır katliamları durdurma çağrılarına daha çok çocuk, kadın öldürerek cevap veren İsrail’in vicdanlarda mahkumiyetine ve evrensel ölçekte memnuniyete sebep olacaktır.

İsrail devleti kuruldu kurulalı Filistin halkına uyguladığı tüm zulüm ve haksızlıklarla ilgili olarak kendisine yöneltilen suçlamaları antisemitizmle damgalayarak paçayı kurtarmaya çalışmıştır. Düşmanlarını, muhaliflerini antisemitizmle damgalamak bugüne kadar İsrail için sağlam bir zırh işlevi görmüştür. Ama ilk defa Gazze katliamında/soykırımında çok fazla işe yaramamaya başlamıştır. Bundan sonra da yaramayacaktır.

Yedi aydan bu yana çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere görülmedik vahşetlerle öldürülen insanların sayısı 35 bine ulaşmış, yaralıların sayısı da 80 bine yaklaşmıştır. Tarihte hiçbir devlet düşmanına karşı İsrail’in Filistinlilere yaptığı katliam kadar kolay ve keyifli katliam yapmamıştır. Yine bugüne kadar hiçbir devlet öldürmediği insanları İsrail’in yaptığı gibi aç, susuz, ilaçsız, tedavisiz, yardımsız bırakarak ölüme mahkûm etmemiştir.

Bütün bunların dünya genelinde İsrail için bir bedeli olmaması anormal olurdu. ABD’deki öğrenci eylemleri bir başlangıçtır. İsrail ilerleyen zamanda daha çok bedel ödeyecektir. Filistinli mazlumların ahı İsrail’den aheste aheste çıkacaktır.

İki şey bağdaşmaz: Para sevgisi ve dindarlık - DÜŞÜNENLERİN DÜŞÜNCESİ

İsmail ÖZCAN & Eğitimci Yazar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.