Filistin Sağlık Bakanlığı saldırıda 23 yaşındaki Mahmud Abdulkadir Sede’nin ‘yerleşimcilerin açtığı ateş sonucu’ öldüğünü, bir başka Filistinlinin ise göğsünden vurularak ağır yaralandığını açıkladı.
Binyamin Netanyahu’nun ofisinden yapılan açıklamada, İsrail Başbakanı’nın ‘Perşembe akşamı Cit köyünde meydana gelen ayaklanmaları çok ciddiye aldığı’ belirtilerek, ‘herhangi bir suç eyleminden sorumlu olanların gözaltına alınacağı ve yargılanacağı’ vurgulandı.
Likud Partisi lideri Netanyahu, Aralık 2022’den bu yana işgal altındaki Batı Şeria’da yerleşimlerin genişletilmesini ve hatta bölgenin ilhak edilmesini savunan aşırı sağcı partilerin desteklediği bir hükümete başkanlık ediyor.
Batı Şeria’daki Yahudi yerleşimlerinin genişletilmesinin önemli bir destekçisi olan aşırı sağcı İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich X platformu üzerinden yaptığı açıklamada, ‘Cit’teki isyancıların yerleşim ve yerleşimcilerle hiçbir ilgisi olmadığını’ söyledi.
“Suçlular”
Smotrich, “Bunlar, kamu düzenini sağlamaktan sorumlu makamlar tarafından katı bir şekilde ele alınması gereken suçlulardır” ifadesini kullandı.
Savunma Bakanı Yoav Gallant da saldırıyı ‘şiddetle’ kınadı.
İsrailli aşırı sağcı yerleşimciler (DPA)
İsrail’in 1967’den beri işgal altında tuttuğu Batı Şeria’da bir yıldan uzun bir süredir şiddet olayları artmaktaydı, ancak Gazze Şeridi’ndeki savaşın patlak vermesinden bu yana durum daha da kötüleşti.
Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığına göre, Gazze savaşının başlamasından bu yana Batı Şeria’da İsrail güçleri ve yerleşimciler tarafından en az 633 Filistinli öldürüldü.
İsrail’in resmi rakamlarına göre aynı dönemde Batı Şeria’da Filistinlilerin düzenlediği saldırılarda aralarında askerlerin de bulunduğu en az 18 İsrailli öldürüldü.
Batı Şeria’daki İsrail yerleşimlerini uluslararası hukukun ihlali olarak sürekli kınayan Birleşmiş Milletler (BM), söz konusu yerleşimleri İsrailliler ile Filistinliler arasında adil ve kalıcı bir barışın önündeki başlıca engellerden biri olarak görüyor.
Doha’daki müzakere sürecinde Katar Dışişleri Bakanlığı, Gazze Şeridi’nde ateşkes için görüşmelerin bugün de devam edeceğini doğruladı.
“Katar, Mısır ve ABD arabulucularının çabaları devam ediyor” diyen Bakanlık, “arabulucular Gazze Şeridi’nde esirlerin serbest bırakılacağı ve mümkün olduğunca fazla insani yardımın Gazze’ye gireceği bir ateşkese ulaşma çabalarında ilerlemeye kararlılar” açıklamasında bulundu.
Müzakerelere ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü William Burns’ün yanı sıra İsrail Dış İstihbarat Servisi Mossad ve Şin-Bet başkanları da katılıyor.
Hamas bu müzakerelere katılmıyor. Ancak liderlerinden Usame Hamdan dün akşam AFP’ye yaptığı açıklamada, Hamas’ın Doha’daki arabuluculara pozisyonunu bildirdiğini söyledi.
Hamas Perşembe gece, varılacak herhangi bir ateşkes anlaşmasının İsrail güçlerinin Gazze Şeridi’nden ‘tamamen çekilmesini’ içermesi gerektiğini vurguladı.
Hamas Siyasi Büro Üyesi Husam Bedran Doha’da müzakerelerin yeniden başlamasının ardından yaptığı açıklamada, “Herhangi bir anlaşma kapsamlı bir ateşkesi, Gazze Şeridi’nden tamamen çekilmeyi ve yerinden edilmiş kişilerin geri dönmesini sağlamalıdır” dedi.
Müzakereler, ABD Başkanı Joe Biden tarafından 31 Mayıs’ta açıklanan ve ateşkes, İsrail güçlerinin Gazze Şeridi’nde nüfusun yoğun olduğu bölgelerden çekilmesi, yardım girişi ve İsrail hapishanelerindeki Filistinli tutukluların serbest bırakılmasını içeren üç aşamalı bir öneri temelinde yürütülüyor.
Netanyahu ise Hamas ortadan kaldırılana kadar savaşa devam edeceğini defalarca vurguladı.