ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
18:36 “Ben Benim” adı ile Sanatçı Yücel Kale’nin sergisi BonVivant İzmir’de açıldı
12:44 Bazı CHP milletvekillerinin Meclis’te İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’yı engellemeye yönelik provokasyonuna tepkiler sürüyor
12:15 Bakan Yerlikaya: Yasa dışı bahisle ilgili 9 bin 780 tutuklama yaptık
12:07 Türkiye, yağışlı sistemin etkisine giriyor
11:57 ‘Yenidoğan çetesi’ davasında savunmalar sürüyor
09:57 ABD’ye iş ve yeni hayat hayaliyle gelen Türkler arasında kayıp vakaları dikkat çekiyor
06:48 Erdoğan: “Trump’ın savaşları bitirme söylemine inanmak istiyor, adımlar atmasını bekliyoruz”
06:23 AB’nin 5 büyük üyesinden Ukrayna’ya destek: “ABD yardımı azaltırsa mali ve askeri yardıma hazırız”
00:47 Kongo’nun İstanbul Fahri Konsolosu İlyas Keskin
00:32 Suriye: “İsrail’in Palmira kentine düzenlediği saldırıda 36 kişi öldü”
00:26 Yunanistan’da hayat pahalılığını protesto için işçiler 24 saatlik genel greve gitti, halk sokağa indi
00:15 ABD Temsilcisi Hochstein Hizbullah’la ateşkes sağlamak üzere İsrail’e gidiyor
00:13 ABD Ukrayna’ya 275 milyon dolarlık yeni askeri yardım açıkladı
12:46 Nizip Ticaret Odası, Gaziantep Oda/Borsaları ortak meclis ve istişare toplantısına katıldı
12:02 Nizip TOBB Ortaokulu ile eğitimde yeni bir adım atıyor
11:44 TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’ndan Nizip Ticaret Odası’na ziyaret 
11:25 Sosyal medya platformları karşılıklı küfür ve hakaret arenası olmamalıdır
09:29 Ukrayna ilk kez Rusya topraklarına ABD’nin verdiği uzun menzilli füzeler fırlattı
09:27 Zeynep Sönmez: ‘Kupayı kaldırırken yaptıklarımın mutluluğu kadar vazgeçtiklerimin duygusallığını da yaşıyorum’
08:09 Rusya’daki Kuzey Kore askerleriyle ilgili neler biliniyor?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi, ‘Gaziantep gücünü geçmişten alıyor’ 

Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi, ‘Gaziantep gücünü geçmişten alıyor’ 
5 Eylül 2022
699
A+
A-

TRT TÜRK yeni banner

Turkuvaz Medya Grubu’nun yazılı basındaki amiral gemisi Sabah Gazetesi tarafından düzenlenen, Türkiye İhracat Seferberliği Zirvesi Gaziantep’te gerçekleştirildi.  Panelde konuşmacılar, Gaziantep ekonomisi ve ihracat konusunda önemli saptamalarda bulundu.  

Balkan Ninnisi‘Gaziantep gücünü geçmişten alıyor’ 

Gaziantep’den TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)’dan Hatem VURAL’nın haberine göre, Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi panelde yaptığı konuşmasında, Gaziantep’in gücünü eskilerden aldığını ve İpek Yolu üzerinde olması sebebiyle geçmişten bugüne bir ticaret ve sanayi şehri olduğunu hatırlattı.

Zanaatkarlığında Gaziantep için önemli bir unsur olduğunu kaydeden Ünverdi, “Şehrimiz neyi üretti ise onu ihraç etmiştir. 2011 yılında İstanbul’dan sonra en çok göç alan ikinci şehir konumunda oldu. Gelenler de şehrimizin ruhuna ayak uydurdu ve sanayici ruhu ile beslenerek bugünlere kadar ulaştı. Üretim çeşitliliği getirdi. Şehrimizde 160 alanda üretim yapılıyor ve binlerce ürün çeşitliliğine sahibiz. Böylece rekabet gücümüz de artıyor. Çok fazla krizler atlattık. Bazı sektörler durma aşamasına geldi. İhracatta kendimize 12 milyar dolar hedef koymuştuk. Son 7 ay içinde 6 milyar dolarlara ulaştık. Hedefimizi revize ettiğimizde 11 milyar dolarlara ulaşacağımızı düşünüyoruz. Çok fazla olumsuzluklar yaşandı. Pandemi, Ukrayna Savaşı, Irak, Suriye’deki karışıklık, AB’de ve ABD’de yaşanan resesyon sanayicileri çok zorladı. Rekabetçiliğimizi sürdürmek istiyoruz. Fakat tüm bunları el birliği ile aşacağız. Biz de devlet ve gelecek için mücadele edeceğiz. Gıda krizi özellikle Cumhurbaşkanımızın önderliğinde açılan tahıl koridoru ile atlatıldı’ dedi.  

Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Mehmet Tuncay Yıldırım da panelde, Gaziantep’in hep zorluklarla mücadele ettiğini ve şimdiye kadar üstesinden gelmek için çalıştıklarını kaydetti. Özellikle şimdi yaşanan zorluklar göz önüne alındığında devletten destek beklediklerini belirten Yıldırım, “Finansman konusunda kamu bankalarından çok destek aldık, aynı şekilde özel bankaların da desteklerini bekliyoruz. Özel bankaların faiz indirimine gitmesi bu zamanda çok önemli, finansmana ulaşımda kolaylık sağlamaları gerekiyor” dedi.  

“Sanayi kentimizde biz aldığımızı üretime katarız” diyen Yıldırım, sözlerini ulaşımla ilgili yaşanan sıkıntıların giderilmesi için yurtiçi ve yurtdışı seferlerin arttırılmasının gerekliliğini vurgulayarak bitirdi.  

Güneydoğu İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, panelde paritedeki sıkıntı tabloyu bozar mı sorusuna, şöyle yanıt verdi:   

İhracatçı bir şehiriz. Üretim yeteneklerimiz var. Paritenin bize etkisi elbette olacak. Avrupa pazarına ihracatımız yüksek oranda olmamakla birlikte bu bizi yine de etkiliyor. Ortadoğu pazarı bizde daha ağırlıklı. Parite hep böyle gidecekse buna göre pozisyon alırız. Kaygan zeminde ayakta durmalıyız. Esas olan problem ise finansmana kolay erişimimizin olmaması. Bizim ülkemizin de dünyanın problemi de kaynağa ve hammaddeye ulaşımda çok ciddi sorun yaşıyor olmamız. Üretimde söz sahibi iseniz, finansmana erişimi kolaylaştırmalıyız. Geçtiğimiz 15 sene içinde finansmana erişim çok kolay sağlandı. Şimdi de böyle olmalı. İlk 7 ay içinde 6,7 milyar dolar ihracat sağlandı. Yıl sonuna kadar 10,5 milyar dolar ihracat öngörüyoruz. Bölge ihracatımız da 12.25 milyar dolar. Hedeflerimizi revize ettik. Gaziantep olarak ihracatımız 11 milyar dolar arası, bölge ihracatımız da 13 milyar dolar olacak. Ülke üreticisinin en önemli ihtiyaçlarından bir tanesi de enflasyon muhasebesidir. Bunun acil olarak devreye alınması gerekiyor. Şirketlerin efektif karları açısından enflasyon muhasebesinin uygulanması gerekiyor.”   

SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu da panelde bir konuşma yaparak Gaziantep’in en büyük sanayi kuruluşu olan Sanko Holding ve yaşadıkları sıkıntılar konusunda açıklamalarda bulundu.

Konukoğlu, “Pandemiden sonra yaşanabilecek her türlü güçlüğü yaşıyoruz. İthalata dayalı ihracatımız olması sebebiyle maliyetleri, fiyatlara yeterli derece yansıtamadık. Yurtdışındaki resesyonları göz önünde bulundurarak fiyatlamalardaki dengesizlikleri aşmaya çalışıyoruz. Şirketler ve sanayicilerimizden sürekli olarak finansmana erişimde zorluk çektiklerini duyuyoruz. Zincirlerden birinde aksama olursa bunu tekrar bir araya getirmek için zorlanırız. Aynı şey bizler içinde geçerli. KOBİ’lere hizmet veren büyük kuruluşlar olarak, onlara sahip çıkmamız gerekiyor. Hammadde fiyatlarının artması işletme sermayesinin de arttırılmasını gerektirdi. Sanayiciler kar etti, ama hammadde ve sermayeyle, mamül madde 3’te 1’e düştü. Dolar üzerinden düşünürsek enflasyonun düşmesi mümkün değil. Önümüzdeki 6 ay için fiyat belirlememiz mümkün değil. Dolar bazında fiyat belirleniyor. Ama TL karşılığını alıyoruz. Döviz çeklerini alabilsek finansmanda zorlanmayı aşarız. Grup olarak 430 milyon dolar ciro yaptık. Bu sene hedef 500 milyon dolar, ihracatımız yüzde 70 Avrupa olduğundan, hedefimizi 450 milyon dolara çektik” dedi.   

Hatem Vural

HABER : Hatem VURAL

[UHA Haber Ajansı, 05 Eylül 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.