Ferhat MURAT, “Hasılı Türkiye, dört bir yanını ileri safhada güvenli hale getirmek için diplomasinin her türünü kullanıyor. Her türünün içerisinde ne olduğunu bu hafta somut biçimde yazmayalım, gelişmelere göre daha açık bir biçimde yazarız inşallah…” ifadesini kullanıyor.
Halep’e yönelik muhalif grupların attığı adımın sonuçlarının dikkatle izlendiğini dile getiren MURAT, şöyle aktarıyor:
“Zamanlaması özellikle seçilmiş gibi duruyor. Lübnan’daki ateşkesin hemen sonrasında yapılması bende bu kanaati oluşturuyor. Birazdan okuyacaklarınızı belki ‘erken bir kanaat’ olarak değerlendirebilirsiniz.
Eğer Halep’te durum değişirse; yani Suriye Milli Ordusu’nun eline geçerse Türkiye’deki yüz binlerce geçici koruma altındaki sığınmacıların oraya dönüşü konusunu konuşmaya başlayabileceğimizi düşünüyorum.
Sonrasındaki süreçte ise; Halep ile ilişkimizin çok diri ve canlı olacağına inanıyorum. Öyle de olmalı… Çünkü o bölge ticari ve lojistik olarak bizimle bağı kesemez.
Suriye Milli Ordusu’nun süreci yakından takip ettiğini dikkate alarak Halep’te elde edilecek başarı son günlerde pek de olumlu haber duymadığımız Ortadoğu’nun kaderinin terse dönme ihtimali de söz konusu olabilir”.
İşte bu nedenle iç cephenin çok önemli olduğunu hatırlatan Ferhat MURAT, Uzun süredir bu çağrıların yapılmasının arkasında yatan gerçeklerden birinin de bu günlerde yaşadığımız gelişmelerin olduğunu ifade ediyor…
Uzun süredir yapılan iç cephenin diri tutulması çağrılarından sonra MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin çıkışından bu yana; muhalefetimizin gelişmelere at gözlüğü ile bakması nedeniyle; “kreş, konser, kayyum” gündemleriyle meşgul olmaya devam edildiğini aktaran MURAT, Ancak Cumhur İttifakı’nın liderlerinin, Kürtlere yönelik turnusol dönemini başlatırken PKK ve DEM’in dertlerinin Kürt meselesi olmadığını ‘küreselcilerin hizmetçiliğini’ görmesi gereken herkese gösterdiğine vurgu yapıyor.
Bugün iç ve dış siyasette te yaşadığımız gelişmelerin tamamının ‘güvenlik’ politikası olduğunu yazan Ferhat MURAT,
“Uluslararası ilişkilerde okutulan iki önemli hususu paylaşmak istiyorum. Birincisi; “Komşunuzda bir iç savaş varsa bu size sıçrar.” İkincisi ise; “Güç, boşluk kabul etmez.” diyor.
“Türkiye iç ve dış siyasetini tam da buna göre kurguluyor” diyen Haber7 Yazarı, Analist, İletişim uzmanı ve Siyasal İletişimci Ferhat MURAT, şöyle devam ediyor:
“Hakan Fidan Hakan Fidan’ın son 3 aydaki ziyaret trafiğine göz atarsanız, Türkiye’nin nasıl bir kurgu yaptığını da okumanız mümkün olabilir.
Suriye’nin kuzeyinde Kuzey Irak’la beraber terör örgütü hak iddia ederken, Türkiye’nin bu karışıklığı görerek önlemlerini aldığını rahatlıkla söyleyebilmek mümkün.
Bu önlem de Kürtlerin iç savaşının engellenmesi… Önlemler alındı ve engellendi…
Amerika ve Rusya’nın bölgeden çekilme sinyalleri verdiği bu dönemde güç boşluğu oluşmasının da önüne geçilebilecek bir süreçteyiz”.
MURAT, “Yazmak istediğim çok fazla husus olsa da heyecanımı frenleyip burada keselim…” diyor ve “Satrançtan bahsetmiştik; bu oyunu iyi oynuyoruz. Tarihe tanıklık ediyor olabiliriz. Tarihi olaylar genellikle yaşarken hissedilmez, sonrasında ortaya çıkar…Umarım ülkemiz için hayırlısı olur…” diyor.
RUSYA’NIN TUTUM DEĞİŞTİRMESİ ŞART
Haber7 Yazarı, Analist, İletişim uzmanı ve Siyasal İletişimci Ferhat MURAT, kaleme aldığı “Tarihe tanıklık ediyor olabiliriz” başlıklı yazısını şöyle noktalıyor:
Rusya, Amerika ile hemen hemen tüm meselelerde zıt tutum alıyor. Ancak bir istisna dışında… Hatta Rusya, Amerika ve İran’ın dünya üzerinde buluşabildiği tek noktayı söyleyeyim; YPG…
Sıcak denizlere inme stratejisini neredeyse ilkokul yıllarından bildiğimiz Rusya’nın belki de bu hedefini sürdürülebilir kılmasında Suriye’nin Türkiye’nin uzattığı eli tutmasına engel olmaması gerek…
Batı cephesinin kendisini sıkıştırdığı birçok konuda Rusya’ya NATO müttefiki olmasına rağmen nefes aldıran Türkiye’ye karşı Suriye’deki tutumunu değiştirmesi büyük önem arz ediyor. Amerika’ya gerçek bir darbe vurulmasının önüne set olmaması gerek. Tabi gerçekten bunu istiyorsa…”
***
Yazar hakkında
Ferhat Murat, iletişim alanında uzmanlaşmış bir isim olarak bilinir. İlk ve orta öğrenimini Bursa’da tamamladıktan sonra yurtdışında dil ve yönetim organizasyonu eğitimi almıştır. Bu deneyimler, uluslararası alanda bilgi ve tecrübe kazanmasına katkıda bulunmuş olabilir.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nden mezun olduktan sonra İstanbul’da Halkla İlişkiler ve Reklamcılık alanında yüksek lisans yapmıştır. Akademik çalışmaları, iletişim bilgisini ve uzmanlığını geliştirmesine yardımcı olmuştur.
2005 yılından bu yana kurumsal iletişim, halkla ilişkiler ve medya alanlarında çalışmaktadır. Ferhat Murat, iletişim uzmanı ve siyasal iletişimci olarak tanınmakta ve özellikle politik iletişim konusunda geniş bir deneyime sahip olduğu bilinmektedir. Farklı seçim kampanyalarında aktif bir rol almış ve iletişim danışmanlığı yapmaktadır. Ayrıca, çeşitli kurum, kuruluş ve siyasilere iletişim konusunda danışmanlık yapmaktadır. Evli ve 2 çocuk babasıdır.