ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
15:29 İsrail Türkiye Sınırına Yanaşır mı?   
10:43 CHP’li Kanko: Vatandaşa, diğer ülkelerin kabul etmediği ve gümrüklerden geri dönen gıdalar yediriliyor!
10:19 Küresel gıda fiyatlarında 18 ayın en hızlı artışı!
09:24 Enflasyon ATM’leri Nasıl Vuruyor? Kaynak: https://turk-internet.com/enflasyon-atmleri-nasil-vuruyor/
07:49  İzmirlinin öncelikli ihtiyaçlar listesi
07:31 Azerbaycan’ın JF-17 talebi: Türkiye kilit rol oynayabilir
07:15 Trump’ın Kongre Baskını Davasında Kritik Gelişme
07:01 Avusturya’da Özgürlük Partisi’nin Başarısı: Avrupa’da Aşırı Sağ Zaferlerine Bir Yenisi Daha Eklendi
06:37 Bakan Göktaş, “Kadına Yönelik Şiddet Araştırması’nın saha çalışmaları başlıyor”
06:21 Bakan Kurum’dan Kahramanmaraş’ta sanayi esnafına 1,5 milyon Tl’lik destek açıklaması
00:43 Yozlaşmanın İpuçları-3
00:39 TBMM’de ‘Geçen Hafta’
00:35 Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Türkiye’de ne diyorsak, BM kürsüsünde de aynı cümleleri kurmaktan asla çekinmiyoruz”
00:33 Antalya Altın Portakal Film Festivali başladı…
00:21 Adalet Bakanı Tunç, Azerbaycan’da çeşitli temaslarda bulundu
00:20 Denizden kıyıya sanat yolculuğu…
00:18 Kriter’in Eylül Sayısı’nda: İsrail Batı’yı Esir Aldı | Soykırım Devam Ediyor
00:09 Üniversite ve Yüksek Okul mezunu Türk gençlerini okul bittikten sonra onları bir araya getiren Inter Talenten Vakfı
00:07 TBMM Başkanı Kurtulmuş, CNN Türk’teki “Hafta Sonu” programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı
00:05 CHP neden birinci parti olma konumunu kaybetti?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

FUEN Başkanlığı ve Azınlık Konseyi, azınlık örgütünün daha da geliştirilmesi konusunda yapıcı diyalog içinde

FUEN Başkanlığı ve Azınlık Konseyi, azınlık örgütünün daha da geliştirilmesi konusunda yapıcı diyalog içinde
10 Şubat 2023
772
A+
A-

Danimarkalı azınlık, Friz etnik grubu, Sorb halkının yanı sıra Alman Sinti ve Romanların temsilcileri ve Avrupa azınlıklar, FUEN, çeşitlilik arz eden bir Avrupa’daki siyasi ve sosyal zorlukların üstesinden gelecek olan organizasyonun daha da geliştirilmesi için bir strateji üzerinde birlikte çalışmak üzere Berlin’de (30 Ocak 2023) bir araya geldi. 

Angelika Mlinar offizielle Kandidatin als slowenische Ministerin -  Slowenien - derStandard.at › InternationalSlav Azınlıkları Çalışma Grubu (AGSM) sözcüsü Angelika Mlinar, Türkiye’den Uluslararası Haber Ajansı (UHA)’na yaptığı açıklamada, amaçlarının özellikle de Avrupa ulusal azınlıklarının önemli ortak hedeflerinin -azınlık haklarının daha iyi korunması ve geliştirilmesi- gözden kaybolmamasını sağlamak olduğunu dile getirdi.

Toplantının başlangıç ​​noktasının, 2022 sonbaharında Berlin’de düzenlenen FUEN Kongresi’nde demokrasi, hukukun üstünlüğü ve FUEN’in öncelikleri üzerine yapılan tartışma olduğunu hatırlatan Angelika Mlinar, Dört azınlık örgütünün, FUEN’in kendisini açıkça demokrasiye ve hukukun üstünlüğüne adaması ve ayrıca FUEN’in ulusal devletlerden aldığı finansmanın siyasi yönelim ve yerleşim üzerinde hiçbir etkisinin olmadığını beyan etmesi gerektiği yönünde bir önerge sunduğunu açıkladı.

Organizasyon için konular konusunda da konuşan Sözcüsü Angelika Mlinar, toplantıda Ancak önergenin sunulmasının kısa sürmesi nedeniyle oylamaya sunulmadığını belirterek, bunun, daha sonra bazı üye kuruluşların kamuoyunda tartışmalara neden olduğunu, FUEN Başkanlığı’nın daha sonra, Almanya’da bulunan ve Azınlık Konseyi’nde birleşmiş dört yerli ulusal azınlığın temsilcilerininin bu konu hakkında daha fazla fikir alışverişinde bulunmaya davet ettiğini söyledi.

FUEN Başkanlığı ile son derece yapıcı bir diyalog içerisinde bulunduklarını ifade eden Sözcüsü Mlinar, azınlık örgütünün temel belgelerinin ortaklaşa daha da geliştirilmesi konusunda bir anlaşmaya yol açtı hatırlatarak, “Buna tüzük, FUEN tüzüğü ve prosedür kuralları dahildir. Gelecekte organizasyonun büyüklüğünü ve çeşitliliğini yeterince yansıtmak için bunların kısmen değişen çerçeve koşullarına uyarlanması gerekecektir. Özellikle, demokrasinin değerleri daha fazla detaylandırılmalı ve güçlendirilmelidir” dedi.

Bu bağlamda FUEN Slav Azınlıklar Çalışma Topluluğu sözcüsü Angelika Mlinar, Slav azınlıkların artık FUEN Başkanlığı’nda temsil edilmemesinden duyduğu hayal kırıklığını dile getirdi ve tüm üyelerin FUEN Başkanlığı’nda temsil edilmesini sağlayan uzun vadeli bir çözüm çağrısında bulunduğunu ve Başkanlık Divanı seçim yönetmeliğine dahil edileceğini ifade etti.

Lausitzer Sorbe Dawid Statnik ist Vorsitzender des Minderheitenrates 2020 |  Zentralrat Deutscher Sinti und RomaBir Lusatian Sorbe ve dört otokton ulusal azınlık ve etnik grubun Azınlık Konseyi’nin şu anki Başkanı olan Dawid Statnik toplantıdan sonra Türkiye’den Uluslararası Haber Ajansı (UHA)’na yaptığı açıklamada, FUEN’in, 70 yılı aşkın bir süredir Avrupa’daki yerli ulusal azınlıkların bağımsız temsil organı olduğunu, Demokrasi ve hukukun üstünlüğünün, Avrupa’da etkili ve verimli bir azınlık politikasının temeli olduğunu belirtti.

Dawid Statnik, bireysel devletlerden gelen destek ne olursa olsun, Avrupa devletlerindeki hukukun üstünlüğü yapılarıyla ilgili açıkları açıkça adlandırmanın kendileri için her zaman önemli olduğunu, çünkü bunların yakından ilişkili durumda bulunduğunu ve Azınlık haklarının korunmasına ilişkin tartışmalarda bu konuda görüş birliği sağlandığını söyledi.  

FUEN Başkanı Loránt Vincze de, Advancing the Rights of National Minorities in the EU — Interview with MEP Loránt  Vincze | Hungarian Conservativeİyi bir diyalog kurduklarını ve doğru yolda olduklarına vurgu yaparak, “Tüzüğümüzün daha da geliştirilmesiyle, bir kuruluş olarak gelecekte de Avrupa’daki azınlıkların korunması için çok şey başarmanın temelini oluşturacağımızdan eminim. Özellikle MSPI’nin olumsuz kararına karşı son temyiz bağlamında. Kasım 2022, FUEN’in birlik ve özgüvenle hareket etmesi önemlidir.”

FUEN 36 ülkede 100’den fazla üye kuruluşuyla, Avrupa’daki en büyük azınlık kuruluşu olup, 1949’da kurulduğundan bu yana amacı, demokratik değerleri istikrara kavuşturmak ve azınlıklarla ilgili olarak somut hale getirmek. Örgütlenmenin büyümesi nedeniyle artık, bu demokrasi anlayışına ilişkin yeni meydan okumaları beraberinde getiren geniş bir temsile sahip. Bu, azınlık bağlamından kopuk olsa bile, Avrupa Topluluğu’nun münferit devletleriyle olan ilişkisini tekrar tekrar ortaya koyaR.

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.