Fransa’da Milli Görüş Geri Atım Atınca Cami Krizi Sona Erdi
UHA HABER / Strazburg kentinde Avrupa’nın en büyük camisi olması hedeflenen Eyüp Sultan Camisi’ne kent belediyesinden 2,5 milyon Euro yardım yapılması kararının ardından yaşanan kriz, proje sahibi Milli Görüş derneğinin yardım talebini geri çekmesiyle sona erdi. Strazburg Belediye Başkanı Jeanne Barseghyan, Milli Görüş İslam Konfederasyonu (CIMG) tarafından kentte yeni bir cami inşaatı için yapılan hibe başvurusunun, “finansman planlarını güçlendirme ihtiyacı” gerekçesiyle geri çekildiğini duyurdu. Belediyenin hibe yardımını onaylaması nedeniyle hükümetin hedefi haline gelen Belediye Başkanı Barseghyan, “Bu geri çekilme başvurusu üzerine kentimiz cami inşaatının devamı için ödeme yapmayacaktır” dedi. Barseghyan, Mill Görüş’ün “cumhuriyet değerleriyle uyumu konusunun değerlendirmesinin de kamuoyuna ve devlete ait olduğunu” belirtti.
“Kapatılmasından yana değiliz”
LCI haber kanalına konuk olan İçişleri Bakanlığı’na bağlı Devlet Bakanı Marlene Schiappa, “Kamuya ait 2,5 milyon Euro’nun siyasal İslamı destekleyen bir derneğe ait projeyi finanse etmeyeceğini öğrenmekten dolayı memnuniyet duyuyorum” dedi. Ancak kararın Yeşiller Partisi’nden seçilen Belediye Başkanı Barseghyan’dan gelmediğine dikkat çeken Schiappa, “Belediye son derece korkak bir tavırla bu kararların hiçbirini üstlenmedi. Belediye Başkanı başından sonuna, bu hikayenin altında ezilmiş görünüyor. Yerel yöneticiler siyasal İslam’ın baskısı altında ezilip acı çekmek için değil, zor bile olsa karar almak ve kararlarının arkasında durmak için oradalar” dedi.
Schiappa, Milli Görüş’ün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın etki alanı içinde olduğunu ve Fransa İslamı Değerler Şartı’nı da imzalamadığını belirterek, “Cumhuriyet yasalarının dini kurallardan üstün olduğunu açıklayan bu belgeyi imzalamayarak, bu dernek politik İslam’ı savunduğunu kanıtladı. Bu kabul edilemez. İçişleri Bakanı (Gerald) Darminin’le, tüzüğe imza atmayan bu iki Türk derneğinin bölge toplantılarıyla yürüttüğümüz çalışmaya alınmaması konusunda çok sert bir genelge gönderdik” diye konuştu.
Bakan Schiappa, bütün bu suçlamalara rağmen, Milli Görüş’ün yasaklanması ya da feshedilmesinin gerekli olmadığını dile getirerek, “Katılmadığımız veya cumhuriyet dışı olduğunu düşündüğümüz tüm dernekleri yasaklayacağımızı söylesem, bunun örgütlenme özgürlüğüne yönelik güçlü bir saldırı olduğu eleştirisi gelecektir” dedi.
“Concordat” tartışması
Strazburg Belediyesi’nde Mart ayında yapılan görüşmelerde, 28 milyon Euro maliyeti olduğu hesaplanan Eyüp Sultan Camisi’nin, “Alsace-Moselle bölgesine tanınan özel Concordat statüsü nedeniyle, yerel yönetimlere dini kurumları finanse etme yetkisinden” yararlanarak, 2,5 milyon Euro destek verilmesi kabul edilmişti.
Oylamanın ardından, Fransa’daki “dış müdahaleyi” finanse etme kaygılarına örnek teşkil eden caminin, Ankara hükümetinden talimat alan bir dernek tarafından inşa edildiğini öne süren İçişleri Bakanı Gerald Darminin, Milli Görüş derneğinin Fransa İslamı Değerler Tüzüğü’nü de imzalamadığını belirterek, “Cumhuriyet değerleri ile sorunu olan derneklere kamu bütçesinden tek kuruş yardım yapılmayacak” demişti.
Fransa’da laiklik ilkesi gereği, dini kurumlara ve projelere kamu yardımı yapılması yasak. Ancak daha önce Almanya’ya ait olan Alsace-Moselle bölgesinde “Concordat” adı verilen anlaşma gereği, kamuya dini projelerin yüzde 10’unu destekleme yetkisi veriliyor. Eyüp Sultan Camisi inşaatı tartışmalarının ardından pek çok siyasetçi, Concordat anlaşmasının sonlandırılmasını ve hiçbir istisna olmadan devletin dini projelere katkısına kesin olarak son verilmesi görüşlerini dile getirdi.
Haber: Arzu Çakır / VOA
[UHA Haber Ajansı, 17 Nisan 2021]